Redeschiderea Domului din Piaţa Unirii, ”darul lui Dumnezeu pentru bucuria noastră” | Foto

Redeschiderea Domului din Piaţa Unirii, ''darul lui Dumnezeu pentru bucuria noastră'' | Foto

Clopotele au răsunat prelung sâmbătă dimineață în Piața Unirii, prefațând solemn un eveniment religios și cultural extrem de important nu numai pentru Timișoara, ci pentru întreg Banatul și toată România: redeschiderea, după patru ani de renovări și restaurări capitale, a Domului Romano-Catolic, Catedrala creștinilor de rit apusean din orașul de pe Bega.

”<<Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul ca să ne bucurăm şli să ne veselim în ea>>, a punctat părintele Nikola Laus, Directorul Cancelariei Episcopale şi  managerul proiectului de reabilitare a edificiului, citând versetul 21 din Psalmul 118”.

Prelatul a explicat celor prezenţi în număr mare atât în interiorul bisericii, cât şi în faţa acestuia, unde publicul a putut urmări, stând pe scvaune în faţa unui ecran de mari dimensiuni, ceea ce se întâmpla în sfântul lăcaş, că această zi aşteptată şi această renovare mult visată n-ar fi fost posibilă fără ajutorul divin.

”Este darul lui Dumnezeu pentru bucuria noastră (…) merită să ne amintim de toţi cei care au avut grijă de Domul nostru încă din 1736, când s-a pus piatra sa de temelie şi mai apoi, când oameni de bine s-au dăruit cu totul către acest sfânt lăcaş. Când am semnat, în 2017, contractul de finanţare şi când, în 2019, au început lucrările, nu am ştiut cu exactitate unde va duce acest drum. A meritat aşteptarea, chiar dacă au existat situaţii imprevizibile care  ne-au pus la încercare atât resursele umane, cât şi pe cele financiare”, a adăugat Laus.

La ora 10, în incinta Domului a avut loc  Sfânta Liturghie Pontificală celebrată de Excelența Sa Arhiepiscopul Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, după ce procesiunea solemnă formată din asistența liturgică, preoți, canonici și episcopi a străbătut strada Augustin Pacha de la Palatul Episcopal până la lăcaşul de cult.

La celebrarea euharistică au participat aproximativ douăzeci de arhiepiscopi, episcopi și trimiși din diferite dieceze și eparhii din țară și din străinătate. Sfânta Liturghie i-a avut drept invitaţi, de asemenea, pe  Mitropolitul Banatului, Înalt Prea Sfinția Sa Ioan Selejan, Arhiepiscopul ortodox român al Timișoarei, și pe Prea Sfinția Sa Lukijan Pantelić, episcopul ortodox sârb al Budapestei și administratorul  Eparhiei Timișoarei. La acest eveniment istoric au asistat   reprezentanți ai ministerelor, parlamentari, reprezentanți ai autorităților statului, ai instituțiilor civile din țară și din străinătate, ai minorităților naționale.

Domul Sfântul Gheorghe, catedrala Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara, lăcaș ridicat în perioada 1736-1774, va fi binecuvântat (resfințit) după cel mai amplu proiect de renovare și refacere din istoria sa (2019-2023).

Lucrările au fost realizate în cadrul proiectului „Lucrări interioare și exterioare de renovare, conservare, reabilitare a clădirii Catedralei romano-catolice din Timișoara și a împrejmuirii, în vederea integrării în circuitul turistic național și internațional“ – cod SMIS 119627 – finanțat prin intermediul Regio – Programul Operațional Regional 2014 – 2020.

Valoarea totală a contractelor de lucrări este de 16.460.849,60 lei fără TVA, din care 16.118.710,41 lei reprezintă contribuție europeană, iar 342.139,19 lei reprezintă contribuția Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara. De asemenea, o serie de alte aspecte ale proiectului au fost susținute de dieceză din fonduri proprii sau din donații și sprijin din țară și din străinătate. Proiectul a fost depus și implementat la inițiativa episcopului diecezan anterior, Excelența Sa Martin Roos, și a fost continuat și finalizat de succesorul său, Excelența Sa Josef Csaba Pál.

În acelaşi context, a fost   binecuvântat în mod solemn un nou altar versus populum și s-a sfințit un nou amvon. Pereții naosului  au fost unși cu ulei – Sfânta Chrismă – de către celebrantul principal în douăsprezece locuri, mai precis în cele doisprezece cruci de consacrare sau cruci ale apostolilor. Cele douăsprezece lumânări corespunzătoare au fost  aprinse în mod solemn, în dreptul acestor cruci, tot cu această ocazie. Cadrul muzical al întregii Liturghii pontificale a fost  de trei coruri: corul Catedralei: Exultate, dirijat de Róbert Bajkai-Fábian, corul de tineret: Harmonia Christi, dirijat de Iustin Călin,  și Chorus et Capella Cathedralis, dirijat de Walter Kindl.

Foto: CONSTANTIN DUMA


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *