Povestea a 150 de premiere bănăţene, istorisită într-o expoziţie

Un număr apreciabil de premiere bănăţene cu totul speciale – 150 – sunt aduse în atenţia publicului timişorean în cadrul unei expoziţii inaugurate ieri, în Galeria Mansarda a Facultăţii de Arte şi Design a Universităţii de Vest. Iniţiativa îi aparţine lui Remi Rădulescu, preşedinte al Societăţii Inventatorilor din Banat, omul care de circa doi ani se străduieşte să obţină din partea autorităţilor locale sau judeţene un spaţiu pentru înfiinţarea unui Muzeu al premierelor bănăţene de ordin ingineresc, cultural, medical, sportiv sau de altă natură.

Poveştile unor premiere datorate unor bănăţeni mai mult sau mai puţin cunoscuţi publicului larg, de-a lungul vremii, sunt spuse pe panouri cu texte în şase limbi – română, engleză, franceză, germană, maghiară şi sârbă – şi însoţite de imagini elocvente, iar în unele cazuri, de machete sau prototipuri.

Desigur, Banatul este cunoscut – ca veche vatră de confluenţă a celor mai diverse şcoli de gândire, etnii, religii sau confesiuni şi ca un spaţiu în care iluminismul a iradiat puternic şi într-un mod special – pentru o sumedenie de inovaţii sau inaugurări.

Cam tot bănăţeanul are ştiinţă despre Timişoara ca al treilea oraş din lume – după New York şi Paris – cu tramvai tras de cai, ca prim oraş european cu iluminat stradal electric sau ca gazdă a întâiului meci de fotbal de pe teritoriul de azi al României.

Numărul premierelor născute pe tărâmuri bănățene sau datorate unor oameni ai locului, chiar dacă s-au petrecut în altă parte – precum primul zbor al omului cu un aparat autopropulsat, ispravă pe tărâm francez a lui Traian Vuia – este, însă, mult mai mare.

Istoricul timișorean Ioan Hațegan, unul dintre cei care au salutat ieri de la microfon vernisarea expoziției – a identificat nu mai puțin de 1.200 de premiere bănățene remarcabile! Asta în condițiiile în care și-a dus cercetările doar până în 1948.

În expoziția de la Galeria Mansarda, din str. Oituz nr. 2 sunt istorisite, pe scurt, poveştile primei maşini de jucat şah din lume, întâiului ziar de pe teritoriul de astăzi al României, întâiului concert cu Pastorala lui Ludwig van Beethoven, primei căi ferate din acelaşi spaţiu, primei intervenţii chirurgicale în care s-a folosit anestezia cu eter, primei linii telefonice, primei geometrii neeuclidiene şi a numeroase alte întâietăţi naţionale, europene şi chiar mondiale având paterntate bănăţeană.

Expoziţia va rămâne la dispoziţia publicului până la jumătatea lunii februarie.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *