„Portret de fetiță blondă din Timișoara”

„Portret de fetiță blondă din Timișoara”

Pentru completarea colecției de artă din perioada interbelică, Muzeul Național al Banatului a achiziționat „Portretul de fetiță blondă din Timișoara”, o lucrare în ulei pe placaj, de 50×35 cm, semnată și datat în colțul stânga sus: Kristóf-Krausz A. 1926.

„Un caz particular în istoria artei interbelice din Banat din punct de vedere al raportului comanditar – artist îl reprezintă arhitectul și pictorul Albert Kristóf-Krausz (1892-1958), autorul acestui portret de fetiță comandat de o familie din burghezia evreiască a orașului Timișoara, care a locuit în Piața Maria.

Emigrând după Al Doilea Război Mondial în Israel, familia a fost nevoită să vândă unor persoane din cartierul Elisabetin mai multe picturi maghiare din prima jumătate a secolului al XX-lea, inclusiv portretul de fetiță. Din păcate, ultima proprietară a lucrării a fost atinsă de boala Alzheimer, iar nepoata ei, de la care muzeul a achiziționat lucrarea, nu a putut oferi nici o informație despre identitatea familiei care a comandat portretul de fetiță în anul 1926.

Membru al cercului familiei dr. Moritz și Bianka Schönberger, Kristóf-Krausz Albert (1892-1958) a fixat pe pânză chipul unor scriitori, pictori, ziariști, oameni politici și reprezentanți ai burgheziei locale din perioada interbelică, alcătuind astfel un lexicon ilustrat al celor care prin activitatea lor au contribuit la crearea spiritului multicultural al orașului Timişoara”, explică muzeograful Marius Cornea.

Portretul de fetiţă figurează în expoziţia „Patrimonium 2020”, care poate fi vizitată până în data de 30 iunie, de marți până duminică, în intervalul orar 10 – 18.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *