Plecarea în vacanţă e plină de entuziasm, dar este crucial să nu neglijăm importanța medicamentelor în concediu – spune farmacist-șef Flavia Crișan, de la Spitalul de Boli Infecțioase Timişoara

Plecarea în vacanţă e plină de entuziasm, dar este crucial să nu neglijăm importanța medicamentelor în concediu - spune farmacist-șef Flavia Crișan, de la Spitalul de Boli Infecțioase Timişoara

Plecarea în vacanţă e plină de entuziasm, dar este crucial să nu neglijăm importanța medicamentelor în concediu – spune farmacist-șef Flavia Crișan, de la Spitalul de Boli Infecțioase Timişoara

Planificarea unei vacanțe poate fi o experiență plină de entuziasm, dar este crucial să nu neglijăm importanța medicamentelor în concediu. Farmacist – șef Flavia Crișan de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara a întocmit o listă cu produsele care trebuie să se regăsească în trusa de medicamente pentru vacanță, în conformitate cu ghidurile de specialitate.

Astfel, sunt necesare un kit de prim ajutor, care să conțină elemente esențiale precum plasturi adezivi, șervețele antiseptice, tampoane, pensete; medicamente cu prescripție medicală (Dacă folosim medicamente prescrise, este esențial să ne asigurăm că avem suficiente pentru întreaga durată a călătoriei. De asemenea, este recomandat să avem asupra noastră și prescripția sau o dovadă de la medic, în special dacă facem călătorii în țări de pe alte continente, deoarece autoritățile vamale pot solicita dovada utilizării medicamentelor); medicamente eliberate fără prescripție medicală, precum analgezice și antipiretice ori antiinflamatoare non-steroidiene; antihistaminice (utilizate pentru a controla reacțiile alergice, inclusiv la înțepăturile de insecte, ele reduc simptomele alergice și pot oferi alinare în cazul mâncărimilor și iritațiilor ușoare).

De asemenea, sunt recomandate și medicamente antidiareice, întrucât diareea poate apărea din cauza schimbărilor în alimentație sau a consumului de apă contaminată.

Nu trebuie uitate medicamentele pentru rău de mișcare. Acestea au ca efect prevenirea și tratamentul răului provocat de mersul cu mașina, vaporul ori avionul, fiind eficace în reducerea simptomelor precum greață, amețeală și vărsăturile asociate răului de mișcare. Sunt recomandate și antiacidele. Arsurile la stomac și indigestia pot fi cauzate de schimbările în alimentație sau consumul de alimente picante în timpul vacanței.

Antiacidele, cum ar fi carbonatul de calciu, neutralizează acidul gastric și oferă alinare în caz de disconfort. Totodată, este bine ca trusa de vacanță să conțină și laxative ușoare. Călătoriile pot perturba tranzitul intestinal normal, cauzând constipație. Laxativele ușoare, cum ar fi cele pe bază de fibre, pot ajuta la menținerea unui tranzit intestinal regulat.

CITEŞTE ŞI: Dezvoltare haotică în Timişoara: Primăria închide Pasarela Îndrăgostiților, dar demolează Pasarela Gelu

Medicamentele trebuie păstrate în ambalaje, cu etichete clare, pentru a evita confuziile sau neînțelegerile. Depozitarea trebuie făcută într-un loc răcoros și uscat, pentru a le menține eficacitatea. Dacă avem nevoie de medicamente care necesită păstrarea lor la rece, trebuie să ne asigurăm că există acces la un frigider la destinație. În plus, trebuie să consultăm medicul sau farmacistul înainte de a lua orice medicament, pentru a ne asigura că este potrivit pentru noi și nu interacționează cu alte medicamente pe care ni le administrăm.

Foto: doc.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *