Piața Libertății, tot cu clădirile dărăpănate

cladire libertatii

Ne vine sau nu să credem, timpul trece și doar aproximativ un an și jumătate ne desparte de momentul în care Timișoara va deveni Capitala Culturală Europeană.


tanar remeteaCITEȘTE ȘI: El este tânărul care l-a adăpostit pe criminalul Ionel Lepa: „Stau, dar nu mai da / Omorâţi-l și p’ăla!”

 


Ar fi fost de așteptat ca, dincolo de eforturile organizațiilor care se ocupă de agenda culturală propriu-zisă, să devină deja vizibile și eforturile autorităților pentru a le oferi celor care se vor afla în orașul de pe Bega măcar un cadru adecvat, care să pună în valoare bogatul patrimoniu arhitectural de care dispunem.

Ar fi fost bine ca măcar clădirile din zona ultracentrală să beneficieze de reabilitare, pentru că să fie renovate toate cele peste 10.000 de imobile istorice nu era posibil, cel puțin nu în condițiile de la noi.


carmen dan 1CITEȘTE ȘI: Carmen Dan rupe tăcerea: Poliția Română și-a jucat reputația în cazul criminalului Ionel Marcel Lepa

 


Au existat discuții și dispute care păreau că nu se mai termină și, până la urmă, s-a dovedit că doar clădirile aflate în proprietate privată au șanse de reabiiltare.

Dacă luăm ca exemplu Piața Libertății, putem constata, cu tristețe, că doar două imobile beneficiază de atenția constructorilor.

Este vorba despre clădirea aflată la colțul străzii Vasile Alecsandri, deja finalizată, și despre Casa cu Atlanți, încă în renovare, deși – în treacăt fie zis – termenul de finalizare afișat a fost deja depășit (24 mai 2019).

În rest, avem parte de același peisaj dezolant oferit de restul clădirilor, aflate, în mare majoritate, în proprietate publică.

Soarta vechii Garnizoane a fost pecetluită abia cu o lună în urmă, când a fost preluată de Ministerul Culturii de la Ministerul Apărării Naționale, cu scopul de a o consolida, reabilita și de a amenaja Muzeul Revoluției.

Până atunci, cea care este socotită cea mai veche clădire din Timișoara tot coșcovită rămâne. Celelalte clădiri aparținând armatei nu se prezintă nici ele prea grozav.

Doar acoperișul uneia dintre ele a fost refăcut după furtunile din anii trecuți, dar arată, pur și simplu, ca o cârpeală.

Imobilul care adăpostea sediul PNȚCD nu arată deloc bine. Lângă el, sediul Bibliotecii Județene Timiș a fost învelit cu o plasă verde, în așteptarea lucrărilor de renovare, aflate, ce-i drept, pe agenda CJT.

Următoarea clădire, spre strada Lucian Blaga, se prezintă jalnic și nu de azi, de ieri, ci de mulți ani, fără ca proprietarii să ia vreo măsură.

Cireașa de pe tort o constituie sediul Facultății de Muzică sau Primăria Veche, o clădire aflată, de asemenea, în proprietate publică.

Rănile adânci de pe fațadă au fost mascate cu mesh-uri, dar tentativa are un rezultat vizual jalnic.

În curtea interioară, după ce tencuiala s-a prăbușit, punând în primejdie siguranța fizică a studenților, s-a montat pe zid aceeași plasă verde care maschează aspectul, dar nu rezolvă, de fapt, absolut nimic.

Până când se va trece cu adevărat la treabă, adică la renovarea propriu-zisă, timpul trece și devine tot mai limpede faptul că un an și jumătate s-ar putea să fie mult prea puțin pentru a repara măcar clădirile din zona centrală.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *