Piaţa forţei de muncă din România, în picaj. Avertismentul specialiștilor

muncitor 2

Cine va mai rămâne să lucreze în România? Experţii care avertizează că, în 5 ani, vom avea un gol de 500.000 angajaţi. Asta în condiţiile în care, la noi, rata şomajului este mult sub cea din alte state membre ale Uniunii Europene. Nu însă şi în cazul tinerilor sub 25 ani, unde rata şomajului a sărit de 18 procente şi este mai mare faţă de media din UE.

Avertismentul vine din partea Confederaţiei Patronale Concordia, a unei firme de consultanţă în afaceri şi a Academiei Române. În prezent, două milioane de persoane active nu figurează nici pe piaţa muncii, nici în sistemul de învăţământ, aşa că firmelor le vine tot mai greu să găsească angajaţi printre tineri. Soluţia companiilor: să angajeze mână de lucru ieftină din străinătate. Se conturează, astfel, un potenţial uman imposibil de valorificat, dar şi pierderi greu de cuantificat.

Declinul demografic şi migraţia sunt principalele cauze care au adâncit deficitul forţei de muncă. Între 1990-2018, în România, declinul demografic natural a depăşit un milion de locuitori. Până în 2030, experţii avertizează că vor rămâne în ţară doar 18 milioane de români. Iar dacă tendinţele actuale se vor menţine, populaţia ocupată va scădea, de la 8,2 milioane în 2020 şi la 7,3 milioane în 2030.

Peste două milioane şi jumătate de români au părăsit ţara între 1991-2018. Rămâne de văzut cine va mai lucra în ţară, pentru că, în perioada 2013-2018, s-a dublat numărul locurilor de muncă vacante, însă rata şomajului a ajuns la un minim istoric, de 3,3%, în decembrie 2018, scrie digi24.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *