Peste șase din zece absolvenți de liceu din medii defavorizate nu se înscriu la facultate

Peste șase din zece absolvenți de liceu din medii defavorizate nu se înscriu la facultate

Peste șase din zece absolvenți de liceu din medii defavorizate nu se înscriu la facultate

65% dintre absolvenții de liceu din mediul rural nu se înscriu în învățământul superior, comparativ cu 35% din urban, arată un studiu UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării).

În același timp, 80% dintre studenții veniți din comunități dezavantajate se confruntă cu dificultăți financiare în facultate, conform unui sondaj realizat de fundația World Vision România.

În acest context, Universitatea Babeș-Bolyai în parteneriat cu World Vision România a lansat proiectul-pilot „Vreau la facultate – UBB&WVR Academy”, prin care peste 100 de tineri din comunități vulnerabile vor fi sprijiniți să finalizeze studiile universitare și să facă performanță.

Astfel, în perioada 2023-2026, tinerii incluși în proiect vor beneficia, cu sprijinul donatorilor, de următoarele: un laptop sau un calculator pentru procesul de învățare și studiu, workshopuri tematice specifice vieții de student, un program de mentorat și orientare în carieră, acces la școli de vară și burse lunare pentru acoperirea cheltuielilor minime pentru cămin și transport.

Procentul tinerilor români care terminau o facultate în 2021 era aproape de două ori mai mic (23,3 %) față de media Uniunii Europene de 41,2 %, potrivit ultimului raport Monitorul Educației și Formării realizat de Comisia Europeană.

CITEȘTE ȘI: Raport privind impactul asupra mediului, pentru proiectul “Varianta de ocolire Timișoara Vest”, propus a fi amplasat în municipiul Timișoara, comunele Sânmihaiu Român și Săcălaz

Ca să facă față cheltuielilor pentru facultate, 70% dintre elevii din anii terminali de liceu din medii defavorizate plănuiesc să muncească pe perioada studiilor, conform unui sondaj realizat de fundația World Vision România.

Motivele invocate de tineri sunt:

78% dintre adolescenți sunt îngrijorați de nivelul tot mai ridicat al prețurilor;

34% dintre respondenți spun că familiile nu-i vor putea susține financiar la facultate;

14% se tem că nu vor găsi loc la cămin, iar costurile pentru o chirie sunt prea mari raportat la veniturile lor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *