Persoanele cu bani donează cărţile pe care le au. Ajung să le citească femeile care pleacă la muncă în străinătate

Lumea cărților era în trecut destinată persoanelor cu un anumit statut social, care presupunea și o situație financiară bună.

Vremurile s-au schimbat.

În prezent, bibliotecile clasice nu se mai integrează perfect în designul modern al locuințelor, cu piese de mobilier minimaliste și multă aparatură electronică.

Cei care au bani încearcă să fie în trend.

Pentru cei care își câștigă cu greu pâinea, lumea imaginară a cărților reprezintă un loc de refugiu în care oamenii își încarcă bateriile după truda zilnică.

Bibliotecarii din mediul rural afirmă că se confruntă în prezent cu două fenomene diametral opuse.

”Pe de o parte avem persoane care își renovează locuințele și care ne donează cărțile pe care le au. De cealaltă parte, sunt femeile care pleacă la muncă în străinătate să câștige un ban și care au ca mijloc de relaxare lectura”, spune Sergiu Șoica, bibliotecar în comuna timișeană Comloșu Mare.

Potrivit acestuia, la bibliotecă se întâlnesc în prezent cele două lumi: a celor care nu mai au nevoie de ficțiune și a celor care o caută.

”Sunt multe femei care lucrează în țări ale Uniunii Europene, în sectorul de îngrijire a persoanelor vârstnice sau bolnave. Acestea împrumută lunar câte zece cărți înainte de a pleca la muncă și le restituie la întoarcere.

Fac acest lucru deoarece aceasta reprezintă singura lor modalitate de a ieși din viața cotidiană care presupune multe obligații, dar și multe restricții. Gândiți-vă că stau permanent la familia la care muncesc și care în multe cazuri nu le lasă nici măcar să vizioneze ceva la televizor.

Multe îmi spun că și mâncarea e insuficientă. Așa că ele se hrănesc cu povești, majoritatea împrumutând cărți de dragoste”, a precizat Sergiu Șoica.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Persoanele cu bani donează cărţile pe care le au. Ajung să le citească femeile care pleacă la muncă în străinătate

Lasă un răspuns