Pericolul pestei porcine încă n-a trecut

Prețul cărnii de porc se va dubla în România: vestea vine de la unul dintre cei mai mari fermieri din vestul țării

Pesta porcină africană continuă să mențină în alertă autoritățile sanitare veterinare după ce în ultimele săptămâni au fost depistate trei focare – unul în Belinț și două la Bârna.

”În această perioadă, finalizăm inspecția în gospodăriile populației în zonele de protecție și de supraveghere. Momentan, nu putem spune că pericolul a trecut.

CITEȘTE ȘI: Furt din greşeală: Hoţul din Timişoara a confundat, în Oradea, BMW-ul pe care trebuia să-l fure

Așteptăm încă două săptămâni să vedem cum reacționează mistreții din zona Bârna, unde au fost găsiți doi porci care au murit pe câmp”, a precizat Adrian Radu Popa, directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș.

Potrivit situației actualizate privind evoluția pestei porcine africane, virusul a fost identificat prin teste de laborator la animalele din 298 de localități din 19 județe, fiind depistate 1.127 de focare (dintre care 18 în exploatații comerciale).

În alte trei județe există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 365.172 de porci afectați de boală și există 916 de cazuri la mistreți.

CITEȘTE ȘI: Razie de amploare la ieșirea din Timișoara

Prezenţa virusului pestei porcine africane în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

În județele Timiș și Arad, agentul patogen a ajuns, la sfârșitul lunii ianuarie, prin intermediul unor purcei din Bihor. Au fost depistate focare în Arad (unul), Belinț (unul) și Bârna (două).

Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau direcției județene.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate, iar cadavrele neutralizate, proprietarii fiind despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru aceștia.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *