Pepiniera de genii. Un sat din Timiş are 74 de intelectuali

boldur 4 e1698741465906

O comună timişeană de mândreşte cu numeroase personalităţi, nu mai puțin de șapte primind titlul de cetățean de onoare. Se întâmplă la Boldur.

Dintre acestea, trei s-au născut în satul Ohaba-Forgaci. Este vorba despre profesorul Ștefan Pătruț, scriitorul Nicolae Sârbu și profesorul universitar Nicolae Ilaș (fost rector al Institutului de Mină Petroșani).

Alte personalități locale, majoritatea născute în Ohaba-Forgaci, vor fi declarate cetățeni de onoare ai comunei.

”Avem mulți intelectuali care provin din acest sat. Acești oameni au urmat primele clase la școala din Ohaba-Forgaci, apoi mergeau la Sinersig”, spune Constantin Cristian Stoi, primarul comunei Boldur.

Ohaba-Forgaci are declarați nu mai puțin de 74 de intelectuali, din toate domeniile: avocați, medici, ingineri, scriitori, profesori, juriști, economiști.

Primul intelectual al satului a fost medicul Nicolae Gașpar. Nu doar aceste personalități conturează satul-pepinieră al intelectualilor, dar și oamenii simpi care au trecut printr-o cumpănă a vieții ce a scos la lumină puterea lor de creație.

Viorica Cărăbaș, de exemplu, a scris poezie de factură religioasă, bocete și balade funebre. Balade mortuare a scris și Viorica Neca, nana care și-a pierdut soțul în Al Doilea Război Mondial, la doar un an de la căsătorie, după cum arată ”Monografia comunei Boldur”.

Și, totuși, ce curcubeu apare asupra acestui sat în mod deosebit încât atâtea persoane reușesc să aibă un drum deosebit în viață? Poate doar simplul fapt că tinerii sunt învățați de mici să își cunoască rudele, să respecte tradițiile și să nu… lenevească.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Pepiniera de genii. Un sat din Timiş are 74 de intelectuali

  1. Credeti ca in alte sate nu sunt intelectuali? Sunt multi, dar nu mai locuiesc acolo, s-au mutat in oras, vin doar la sarbatorile mari sau la parinti , cei care mai au parinti.
    Luati satele la rand si vedeti ce surprize va ofera din acest punct de vedere. Numai jumatate din intelectualii astia daca ar locui in sate, s-ar schimba situatia. N-ar mai fi primari si viceprimari analfabeti si totul ar merge foarte bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *