Pensia ocupațională va completa sistemul actual

Conform unui proiect legislativ al Ministerului Muncii, urmează să fie introdusă pensia ocupațională. Aceasta va fi facultativă, companiile putând acorda astfel de beneficii suplimentare angajaților.

CITEȘTE ȘI: Sorin Grindeanu revine în politică? Fostul premier rupe tăcerea după declarațiile lui Victor Ponta

Propunerea legislativă prezintă detalii privitoare la schemele de pensii ocupaţionale şi la fondurile care le vor administra.

În document se prevede că la un fond de pensii ocupaționale pot participa angajaţii unuia sau ai mai multor angajatori, care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor și care îndeplinesc condițiile prevăzute în schema (prospectul) fondului de pensii ocupaționale.

CITEȘTE ȘI: Autostrada Lugoj – Deva, o poveste de groază cu urși, lilieci și incompetență

Dacă un angajator decide introducerea unei scheme de pensii ocupaționale, aceasta trebuie adusă la cunoștința angajațiilor.

Angajatorul poate stabili cuantumuri diferenţiate de contribuţie proprie pentru angajați pe criterii de vechime, funcție sau drepturi salariale.

CITEȘTE ȘI: Un tânăr care a lins 3 ore soneria unei case, căutat de poliţie. Video

Angajatorul nu va condiționa însă încadrarea în muncă a unei persoare de obligarea acesteia de a contribui în nume propriu la un fond de pensii ocupaționale.

Obligația virării contribuțiilor angajatorului și angajaților revine primului. Contribuțiile persoanelor care obţin venituri din activităţi independente sunt virate direct de către acestea. Angajatorul nu poate face reţineri pentru contribuţiile angajaților la un fond de pensii ocupaționale fără acordul scris al acestuia.

CITEȘTE ȘI:Teren pentru tineri 2019. Cum pot obţine tinerii terenuri gratis de la primărie

Deductibilitatea sumelor reprezintând aceste contribuții se va face în conformitate cu prevederile Codului fiscal. Participanții la aceste fonduri de pensii ocupaționale își pot transfera valoarea activului personal de la un fond ocupațional la altul, fără penalități.

O cerință impusă administratorului de fond de opensii ocupaționale este capitalul social minim necesar de 1,5 milioane euro. Administratorul va percepe un comision de administrare, prin deducerea a maximum 0,2 la sută pe lună din activul net al fondului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

0 Comments

No Comment.