Patria legumicultorilor timișeni a ajuns la sapă de lemn

dudestii vechi 3

Dacă în majoritatea satelor timișene, îndeletnicirea principală a vârstnicilor rămâne grădinăritul, în patria legumicultorilor bănățeni, bătrânii sunt predispuși la relaxare.

Astfel, la Dudeștii Vechi, în multe familii, mâncărurile tradiționale bulgărești bazate de ardei grași, roșii și vinete sunt preparate cu produse de supermarket, terenurile din jurul locuințelor fiind foarte puțin exploatate. ”Legumicultura s-a născut în comună ca o formă de protest odată cu înființarea CAP-ului.

După revoluție, cu două sacoșe la sârbi scoteai 500 de euro și nu mai renta să te ocupi de grădină. Terenurile au fost arendate fie investitorilor străini, fie agricultorilor localnici care sunt axați pe cultură mare. În prezent, nimeni nu mai cultivă legume intensiv”, susține Bono Cucalan, primarul de la Dudeștii Vechi.

În plus, nici comunitatea bulgară – renumită în Timiș pentru priceperea dovedită în cultivarea produselor vegetale – nu mai e ce a fost odată. ”Procentul acestora în populație a scăzut de la 95 la sută, undeva la 50-55 la sută. Majoritatea bulgarilor care trăiesc în sat sunt vârstnici. Oamenii și-au crescut copiii care în mare parte au absolvit o facultate și nu au mai revenit, trăind, în prezent, în Sânnicolau Mare, Timișoara sau chiar în alte țări”, precizează edilul-șef.

Potrivit acestuia, bătrânii satului au rămas oarecum în grija comunității, iar autoritățile locale au pus la punct un plan prin care să ofere un sens ultimei etape din viața locuitorilor. ”Am depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) proiectul pentru realizarea unui centru de zi pentru persoanele în vârstă”, spune Bono Cucalan, edilul-șef fiind unul dintre puținii tineri care s-au întors în satul natal după ce a experimentat înstrăinarea de comunitatea bulgară.

Pe ultima sută de metri

Și pentru ca bătrânețile dudeștenilor să fie liniștite, în prezent, se implementează cu întârziere un proiect din fonduri europene care vizează creșterea calității vieții, știut fiind faptul că, în localitate, lichidul vital este otrăvit cu șoricioaică.

”Analizele apei arată că aceasta nu se încadrează în limitele prevăzute de legislația actuală în ceea ce privește concentrația de arsen. Problema a existat dintotdeauna, însă normele au fost schimbate recent. Mai mult, rețeaua de apă este veche din 1970.

Împreună cu comuna învecinată Beba Veche implementăm un proiect finanțat cu fonduri europene, în valoare totală de șase milioane de euro, nouă revenindu-ne jumătate din această sumă. În cel puțin un an, vom avea o nouă rețea de apă, canalizare și stație de epurare. Apa care va ajunge la consumatori va fi filtrată și se va încadra în limitele admise în ceea ce privește arsenul. Acest proiect a fost pornit în 2010-2011 și trebuia deja finalizat. Am solicitat prelungirea termenului de execuție. În 12 luni trebuie să fie gata”, a precizat primarul de la Dudeștii Vechi.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *