Părinții pot solicita înființarea unor grupe de acomodare la nivelul unităților de învățământ pentru copiii care vin din străinătate. În Timiș, începând din anul școlar 2019/2020 a fost semnalat un aflux de elevi proveniți din familii de români reîntorși în țară

Părinții pot solicita înființarea unor grupe de acomodare la nivelul unităților de învățământ pentru copiii care vin din străinătate

Părinții pot solicita înființarea unor grupe de acomodare la nivelul unităților de învățământ pentru copiii care vin din străinătate

Potrivit unui nou text de lege (Legea 277/2022 pentru completarea Legii educației nr. 1/2011), publicat în Monitorul Oficial pe 3 octombrie 2022, în cadrul unităților de învățământ pot fi organizate grupe de acomodare pentru elevii care provin din afara sistemului de învățământ românesc.

Textul de lege îi are în vedere pe tinerii care nu au fost înscriși în sistemul de învățământ românesc în ultimii doi ani: elevii repatriați, migranți, străini sau care se află, temporar, pe teritoriul țării noastre.

Înființarea grupelor de acomodare se realizează pe baza solicitărilor adresate de către părinți inspectoratelor școlare.

CITEȘTE ȘI: Un bărbat de 39 de ani a intrat pe geamul unei case din Banat şi a violat-o pe proprietara de 81 de ani. Agresorul a fost reţinut de poliţişti

În cadrul acestor grupe, sunt predate noțiuni de limbă, civilizație și cultură românească, necesare pentru realizarea eficientă a actului de predare-învățare în cadrul procesului educațional.

Adoptarea acestui cadru legislativ a survenit ca urmare a unei nevoi identificate în această zonă. Datele statistice arată că, în ultimii patru ani, un număr mare de copiii au revenit în țară împreună cu familiile lor.

Conform Institutului Național de Statistică, în anul 2018, 141.289 de români s-au reîntors din străinătate, în 2019 – 161.286, iar în 2020 – 114.469. Dintre aceștia, potrivit informațiilor transmise de Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în perioada 2018-2019, în baza de date a instituției figurau 914 persoane care solicitau un loc de muncă pe teritoriul României, iar în intervalul 2020 – martie 2022, numărul acestora era de 5.862.

În perioada 2019-2022, zeci de mii de români reîntorși din străinătate au solicitat înscrierea copiilor în sistemul de învățământ românesc.

Ministerul Educației ne-a comunicat faptul că în anul 2019 au fost înregistrate 10.081 au fost înregistrate asemenea cereri, în 2020 – 9.589, iar în 2021 – 11.286. La nivelul județului Timiș, începând din anul școlar 2019/2020 a fost semnalat un aflux de elevi proveniți din familii de români reîntorși în țară (față de 177 de elevi în 2017/2018, respectiv 192 în 2018/2019), numărul acestora variind între 400 și 500 per an.

În luna octombrie 2022, în evidența Inspectoratului Școlar Județean Timiș figurau 327 de preșcolari și elevi audienți (statut deținut provizoriu, până la echivalarea diplomelor de studiu și înscrierea elevilor în catalog) și 125 de preșcolari și elevi înscriși, începând din acest an școlar, în grădinițe și în școli.

Studiile realizate în plan educațional au reliefat faptul că principala barieră în integrarea elevilor care provin din alte state în sistemul de învățământ românesc o reprezintă nivelul de cunoaștere a limbii române.

Ca atare, un vocabular deficitar constituie un impediment în înțelegerea noțiunilor predate, în asimilarea de cunoștințe, în transmiterea informațiilor.

Un prim pas în această direcție a fost conturarea unui cadru legislativ unitar, cum este Legea 277/2022, care să permită crearea unui plan educațional în sprijinul integrării elevilor veniți din străinătate.

Până în prezent, politicile educaționale în acest sens s-au limitat la procedura de înscriere a elevilor în sistemul de învățământ românesc, coordonarea activității de repartizare a educabililor din Ucraina, desfășurarea cursurilor de inițiere pentru străinii adulți cu drept de ședere în România și metodologia de școlarizare a studenților străini.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *