Părinţii care rămân acasă cu copiii aflaţi în carantină sau izolare primesc concediu medical. Legea a fost promulgată

Părinţii care rămân acasă cu copiii aflaţi în carantină sau izolare primesc concediu medical. Legea a fost promulgată

Părinţii care rămân acasă cu copiii aflaţi în carantină sau izolare primesc concediu medical. Legea a fost promulgată.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, în această săptămână, legea pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

CITEȘTE ȘI: Atenționare Cod galben de ploi însemnate și vânt puternic în Banat și alte regiuni din țară, până sâmbătă

„În cazul copilului pentru care s-a dispus măsura carantinei sau a izolării în condiţiile Legii nr. 136/2020, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, asigurații pentru care nu se dispune măsura carantinei sau a izolării au dreptul la concediu şi indemnizație pentru supravegherea şi îngrijirea copilului în vârstă de până la 18 ani”, prevede legea.

Potrivit actului normativ, indemnizațiile se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul curant sau, după caz, de medicul de familie care a luat în evidență şi a monitorizat aceste persoane, pentru o perioadă stabilită în funcţie de evoluții bolii şi durata monitorizării.

Durata de acordare a indemnizației este corespunzătoare numărului de zile calendaristice aferente duratei concediului medical stabilite de medicul curant sau, după caz, de medicul de familie. „Cuantumul brut al indemnizației este 100% din baza de calcul şi se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate”, mai spune legea.

Actul normativ stipulează că în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare, Ministerul Sănătății şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor modifica Normele de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.158/2005 privind concediile şi indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate aprobate prin Ordinul ministrului Sănătății şi al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 15/2018/1311/2017, cu modificările şi completările ulterioare.

alba24

 

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *