Regina Maria, cel mai vechi parc al Timişoarei

Regina Maria, cel mai vechi parc al Timişoarei

Pentru că săptămâna aceasta a fost Ziua Internațională a Plimbărilor prin parc, reprezentanţii Muzeului Naţional al Banatului au ales să le ofere timişorenilor şansa de a afla povestea celui mai vechi dintre parcurile Timişoarei.

”Copacii îmbobociți și căldura de afară ne fac să ne dorim tot mai multe plimbări în aer liber. Vă invităm să (re) descoperiți Parcul Regina Maria, un cel mai vechi din oraș, cu parc al poporului, cu copaci seculari, fântâni decorative şi porţi impozante în stil Secession.

De-a lungul a 155 ani de existență, el s-a mai numit: Stadt Park, Coronini, Város Liget. Parcul se întinde pe 4,5 hectare și cuprinde specii rare de tisa și de pin, alături de stejari. A fost modelat inițial, la 1850-1860, în timpul guvernării generalului conte Johann Coronini – Cromberg și, din 1867, a fost deschis publicului.

Regina Maria, cel mai vechi parc al Timişoarei

În 1891, într-o după-amiază caldă și vântoasă, parcul a fost vizitat de Împăratul Franz Iosif I. Obișnuit cu aleile răcoroase ale Schöbrunn-ului și cu parcul imperial de vânătoare din preajma Vienei, monarhul a observat cu neplăcere praful stârnit de vânt pe alei. Se spune că bătrânul inspector al parcului, Franz Fessler (1819 – 1894), i-a replicat în buna tradiție a țâfnei șăgalnice timișorene: <<Dacă Majestatea Voastră ar fi vizitat parcul dimineața, când aleile au fost proaspăt stropite, n-ar fi fost praf>>.

CITEŞTE ŞI: Părinţii care rămân acasă cu copiii aflaţi în carantină sau izolare primesc concediu medical. Legea a fost promulgată

În 1910, parcul a fost remodelat și împrejmuit cu gardul ce îl are și azi, în care se deschid cele două porți păzite de acvile. Crucea din marmură neagră, cu Mântuitorul răstignit, întrerupe discret liniaritatea împrejmuirii, începând cu 1916”, povestesc cei de la MNaB, folosind drept reper bibliografic lucrarea , „Timișoara. Povestea orașelor sale”, de Dan Buruleanu şi Florin Medeleţ.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *