Parcul Botanic, tot în beznă

anic 8

La începutul lunii mai a anului trecut, fosta administrație a Timișoarei semna cu ADR Vest un contract de finanțare pentru un proiect care viza introducerea ilumnatului public în Parcul Botanic.

CITEȘTE ȘI: Timiș: 181 de școli cu personalitate juridică și doar 65 de consilieri școlari

„Parcul Botanic nu a avut niciodată un sistem de iluminare, ceea ce l-a făcut mai puţin accesibil după anumite ore. Am reuşit să obţinem finanţare pe fonduri europene şi pentru acest proiect în valoare totală de 3.830.000 de lei. Vor fi montaţi 219 stâlpi pe o întindere de 3.400 de metri liniari, de-a lungul aleilor din parc. Sistemul va asigura siguranţa pietonilor, fiind primul sistem de iluminat dirijat din Centrul de management al traficului, ca un început pentru ceea ce vom face ulterior, în conceptul de smart-city”, spunea primarul de atunci, Nicolae Robu.

Investiţia presupunea realizarea unui sistem de iluminat public de calitate, inteligent, în Parcul Botanic din Timişoara, prin amplasarea de corpuri de iluminat cu tehnologie LED, precum şi implementarea unui sistem de telegestiune, care să permită controlul de la distanţă. Valoarea totală a proiectului este de 3.820.000 lei, din care 3.713.599 lei reprezintă finanţare nerambursabilă. Perioada de implementare a fost stabilită la 24 de luni.

După cum o arată panoul de la intrarea în Parvul Botanic, proiectul ar fi trebuit finalizat la 31 mai 2021. Din păcate, deocamdată, în această frumoasă grădină ultracentrală există iluminat doar la ghereta de la intrarea principală și la toaletă. Cele două „obiective” sunt conectate la rețeaua de curent electric prin intermediul unor cabluri a căror origine se pierde prin copaci. În rest, în afara spațiilor verzi frumos îngrijite, despre alte dotări nu poate fi vorba în acest parc, ale cărui zile de glorie au rămas pierdute în istorie, prin anii `80-`90 ai secolului trecut.

Arhitectul Silvia Grumeza a elaborat primul plan al acestui proiect în 1966. În perioada 1986–1990 a urmat plantarea a peste 1.650 de specii de plante de proveniență diversă: parcuri din țară, colecții particulare și schimburi internaționale de semințe. În 1995 a fost pentru prima dată declarat rezervație științifică, cu scopul de a proteja flora locală și exotică. Fântânile și cascadele care încântau privitorii prin 1990 și ceva au rămas în amintire, devenind niște gropi de beton. Recent în porțiunea de la intrare a fost amenajat un foișor, ar municipalitatea a efectuat lucrări de asfaltare a aleilor. În ceea ce privește proiectul din fonduri europene cu contrfactul gata semnat, dinspre actuala conducere a primăriei se aude doar o tăcere aproape asurzitoare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Parcul Botanic, tot în beznă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *