Primele trei apeluri de proiecte ale Programului Europa Creativă 2021-2027 au fost lansate

Ministerul Culturii informează că Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (EACEA) a publicat, în cadrul componentei Cultura a programului Europa Creativă 2021-2027, primele trei apeluri, cu o valoare totală de 92,4 milioane de euro.

CITEȘTE ȘI: Parcul Botanic, tot în beznă

Astfel, entitățile din cadrul sectorului cultural-creativ pot depune până la 26 august, respectiv 7 septembrie anul curent, proiecte pe diferite teme. Primul apel este pentru proiecte de cooperare europeană, cu un buget de peste 60 de milioane euro. Se adresează proiectelor care implică organizații precum teatre, muzee, asociaţii și fundații, centre de cercetare, biblioteci, universităţi, edituri, galerii, institute și centre culturale, companii din sfera business-ului creativ, autorităţi publice etc., active în sectoarele culturale și creative. Accentul este pus pe inovare și cooperare artistică europeană pe teme precum implicarea publicului, coeziune socială, digitalizare, contribuție la Pactul verde european și provocări specifice anumitor sectoare culturale si creative (carte, muzică, arhitectură și patrimoniu cultural).

Solicitanții pot alege între trei categorii de proiecte: proiecte de mai mică amploare: implică operatori din minimum trei țări eligibile, au o durată de cel mult 48 de luni și pot primi un grant de maximum 200.000 de euro (80 la sută din bugetul eligibil); proiecte de amploare medie: implică operatori din minimum cinci țări eligibile, au o durată de cel mult 48 de luni și pot primi un grant de maximum un milion euro (70 la sută din bugetul eligibil); proiecte de mai mare amploare: implică operatori din minimum 10 țări eligibile, au o durată de cel mult 48 de luni și pot primi un grant de maximum două milioane euro (60 la sută din bugetul eligibil). Termenul limită de depunere a aplicațiilor este 7 septembrie 2021 (ora 18 a României).

Al doilea apel este pentru rețele europene de organizații din sectoarele culturale și creative, cu un buget 27 de milioane euro pentru perioada 2021-2023. Vor finanțate proiecte de consolidare a capacităților, implementate de rețele multinaționale reprezentative de organizații culturale europene. Termenul limită de depunere a aplicațiilor este 26 august 2021 (ora 18 a României).

Al treilea este apelul destinat entităților culturale paneuropene, cu buget de 5,4 milioane de euro pentru perioada 2021-2023. Acest apel va sprijini organizațiile culturale – în acest caz, orchestrele, cu artiști din minimum 20 de țări  – al căror scop este de a oferi oportunități de formare, profesionalizare și performanță pentru tinerii artiști talentați. Termenul limită de depunere a aplicațiilor este 26 august 2021 (ora 18 a României).

„Îmi doresc ca un număr cât mai mare de operatori culturali români să fie atât lideri de proiect, cât și parteneri în proiectele Finanțate din Programul Europa Creativă. Acest instrument contribuie în primul rând la mobilitatea artiștilor pe teritoriul european, dar și la dezvoltarea capacității organizatorice a entităților culturale implicate. Avem exemple în toată România care arată cât de importante sunt participarea la proiecte de cooperare și în rețele europene de organizații din sectoarele culturale și creative. Le doresc aplicanților români cât mai multă energie și creativitate, iar dacă au nevoie de sprijin să contacteze cu încredere Biroul Europa Creativă România”, a declarat ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns