Urbea de pe Bega s-a sufocat în ultimii ani din cauza traficului intens, a lucrărilor la sistemul de semaforizare, a șantierelor (bine-venite, de altfel) și a desființării câtorva sute de locuri de parcare din zona centrală în urma transformării a zece străzi și patru piețe în zone pietonale.
Sistemul TimPark se dovedește demnul urmaș al Telpark-ului hulit ani la rând, adică un bir în plus, pentru că parcările construite din încasări sunt foarte puține. Autoritățile nu dau semne că vin cu soluții concrete pentru rezolvarea problemei, dar oferă, în schimb, posibilitatea unui sistem de parcare inteligent, care va indica locurile libere dintr-o anumită zonă, și perspectiva instaurării, în sfârșit, a celebrei „unde verzi”. Cam slabă consolare…
Timișorenii, dar și oaspeții orașului au la dispoziție o „jucărie informatică” nouă, care le indică – deocamdată, doar pentru parcarea de la Modex – câte locuri de parcare libere există, dar și cât durează drumul până acolo.
Încântat că ceea ce era, acum trei ani, un proiect-pilot implementat la San Francisco, a devenit o realitate pe malurile Begăi, înainte de a fi introdus la Budapesta, primarul Nicolae Robu a prezentat, marţi, aplicația.
„Este disponibilă pe iPhone și pentru Samsung, dar firma lucrează și va face extensii. Aplicația a fost implementată gratuit, se va face după aceleași idei și în Budapesta, dar iată că s-a reușit mai întâi în Timișoara. În 2017, vom organiza o licitație, astfel încât mai multe parcări să poată fi utilizate cu această aplicație. Te duci aproape ăla sigur, iar dacă vezi că acolo unde vrei să ajungi sunt foarte puține locuri libere, te îndrepți în altă parte. În felul acesta nu mai facem drumuri degeaba din parcare în parcare pentru a constata că nu mai sunt locuri, aceasta duce la încărcarea traficului, poluare fără nici un rost și timp pierdut. Aplicația le va fi de mare folos și celor care vor veni în Timișoara în perspectiva anului 2021”, a explicat edilul.
Aplicația se numește „Smart Parking ZTE Corporation” și este gratuită. Sistemul va fi extins mai întâi la parcarea de la hotelul „Central”, iar Robu speră ca și proprietarii de parcări private să adere la sistem. Mai mult, vor fi incluse și locurile de parcare situate de-a lungul străzilor centrale, și cele din parcarea municipalității, acestea din urmă doar în weekend.
„Dacă locul se ocupă până ajungi acolo, ghinion, sistemul nu poate să și creeze locuri de parcare”, a glumit primarul.
Parcarea mare mai așteaptă
Dacă sistemul inteligent nu poate, autoritățile locale sunt cele care ar trebui să fie în stare să construiască parcări, dar, până acum, se aud doar justificări. Parcarea promisă în zona Oituz, care ar trebui edificată după ce primăria va face un schimb de proprietăți cu Universitatea de Vest mai are de așteptat.
„Vom avea și o parcare mare în centrul Timișoarei în momentul în care vom avea unde să o facem, este un lucru elementar, nu ține de voința noastră, aceasta există. Trebuie să avem și terenul. Chiar și eu îmi cam pierd răbdarea vizavi de durata evaluării proprietăților care ar urma să intre în acel schimb. Și ieri am avut o discuție cu domnul rector Pirtea pe acest subiect și l-am rugat să accelereze lucrurile, ca să putem începe construcția acelei parcări lângă centrul istoric. Îi rog pe toți timișorenii să înțeleagă că dacă am avea o altă locație ar fi făcută de mult parcarea”, a explicat primarul.
Construirea unei noi parcări cu plată nu are cum să-i mulțumească pe plătitorii taxei TimPark, care au locurile de muncă în centru și nu sunt angajați în instituții care dețin parcări cu barieră. Oamenii se trezesc că achită cam degeaba un bir în plus la primărie și pierd zilnic zeci de minute în căutarea unui loc de parcare.
Vine, vine unda verde?
O veste ceva mai bună vine despre proiectul de management al traficului. Săptămâna viitoare va intra în faza de recepție, iar la 31 octombrie ar trebui să fie inaugurată. Primarul Timișoarei a dat asigurări că partea cea mai grea a trecut, iar de acum înainte timișorenii ar trebui să beneficieze de un trafic mult mai lin, pentru că toate cele 134 de intersecții incluse în sistem vor fi dirijate inteligent, iar la „semafoarele lui Robu” se va vedea și unda verde.
Desigur, problemele ivite se vor putea regla în următoarele săptămâni. Nu ne rămâne decât să sperăm că șirurile mult prea lungi de autovehicule care blochează multe dintre arterele orașului vor fi ceva mai scurte.
dar cu masinile inregistrate in alte judete si care nu platesc impozit in judetul timis ce facem? sant foarte multe.nu ar trebui sa plateasca o taxa suplimentara la parcare?banii colectati astfel se pot folosi la crearea de noi locuri de parcare.