Parc fotovoltaic plutitor în Banat

Parc fotovoltaic plutitor în Banat

Parc fotovoltaic plutitor în Banat

Pe lacul Grebla din Reșița va fi montat un parc fotovoltaic plutitor, anunță reprezentanții CEZ. Proiectul are o valoare de peste 1,2 milioane de euro și este finanțat prin Programul pentru Energie în România, prin mecanismele financiare SEE și Norvegia, 2014-2021, scrie reper24.ro.

TMK Hydroenergy Power a demarat deja procedura de achiziție pentru efectuarea lucrărilor de curățare a vegetației de pe suprafața lacului în vederea pregătirii lacului pentru montarea panourilor fotovoltaice.

În urma proiectului, pe lacul de liniștire a centralei hidroelectrice Grebla, va fi amplasat un parc fotovoltaic plutitor, format din 1820 panouri fotovoltaice cu o putere de 550 W fiecare, rezultând o putere totală a centralei fotovoltaice de 1 MW.

CITEȘTE ȘI: Şofer filmat circulând periculos pe autostrada A1 Timişoara – Deva. Nu faceţi ca el! Video

„Scopul investiției este acela de a dezvolta primul sistem de energie fotovoltaică plutitoare de 1000 kW demonstrând beneficiile de mediu ale panourilor solare plutitoare profitând de sinergia dintre soare, apă și infrastructura electrică a TMK Hydroenergy Power, parte a Grupului CEZ.

Proiectul se concentrează, de asemenea, pe reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ca obiectiv principal, cu o evitare a emisiilor legate de energie estimată de peste 332,622 t CO2 pe an și un total de 4.989,33 t CO2 pe 5 ani”, se precizează în comunicatul transmis de CEZ.

Despre sistemul hidroenergetic din Caraș-Severin

În decembrie 2010, Grupul CEZ în România a achiziționat 100% pachetul de acțiuni al companiei care deținea sistemul hidroenergetic de lângă Reșița, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 și Breazova) și amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Văliug și Secu, având o capacitate totală instalată de aproximativ 22 MW după procesul de retehnologizare și o producție de circa 70 GWh/an.

În data de 31 martie 2021, compania TMK Hydroenergy Power, alături de celelalte companii din Grupul CEZ în România, au fost achiziționate de fondurile administrate de Macquarie Asset Management (MAM), parte a Grupului Macquarie din Australia.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *