Pădurea Verde este abandonată, drumurile și aleile au fost „înghițite” de vegetație

Pădurea Verde este abandonată, drumurile și aleile au fost „înghițite” de vegetație

Pădurea Verde este abandonată, drumurile și aleile au fost „înghițite” de vegetație.

Pădurea Verde, care se află în proprietatea Primăriei Timișoara, a devenit o adevărată junglă, impracticabilă pentru plimbări și drumeții.

Timișorenii se plâng pe rețelele de socializare că nu mai au acces în Pădurea Verde din cauză cu aleile și drumurile sunt blocate de vegetație, crengi și lăstăriș, care a invadat toate căile de acces.

Astfel că mult promisa “pădure-parc” este impracticabilă pentru timișorenii care caută o oază de verdeață la marginea orașului.

CITEȘTE ȘI: Cumpărarea vechimii pentru pensie se prelungește cu încă un an

Problema este și mai gravă în cazul situațiilor de urgență, din cauză că autospecialele de pompieri, ambulanță sau poliție nu pot intra pe drumurile din pădurea de 520 de hectare.

R.J., un timișorean care organizează gratuit excursii în Pădurea Verde a trimis redacției noastre imagini și un mesaj despre situația din zonă.

“Merg în fiecare săptămână în Pădurea Verde. Cu fiul meu, la plimbare, dar organizez voluntar și ieșiri pentru turișit sau cu prietenii. Săptămâna aceasta (trecută – n.r.) am vrut să duc un grup de norvegieni.

Locul în sine este foarte frumos și sălbatic. Sunt chiar și căprioare și alte animale sălbatice mici. Ar fi un punct de atracție. Doar că nu se mai poate intra în pădure.

Toate drumurile sunt blocate de vegetația care a crescut. Nu se ocupă nimeni de acest lucru.

Am făcut și trei sesizări la primărie dar nu am primit nici un răspuns și nici curățenie nu s-a făcut”, a precizat R.J. în mesajul trimis redacției Renașterea bănățeană.

padurea verde 1 1

Pe 5 mai 2023, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunța semnarea contractului de proiectare (faza SF + PT) pentru transformarea Pădurii Verzi în Pădure Parc.

“Municipalitatea are în plan amenajări minimale pentru a crește accesul și calitatea vizitelor la Pădurea Verde. Răspundem la două nevoi reale ale orașului: cea de petrecere a timpului liber în zone naturale de calitate și cea de protejare și punere în valoare a naturii în context urban. Alei și piste pentru bicicletă care nu deranjează fauna și flora, dar și puncte de relaxare și de informare, de unde copiii vor putea învăța despre natură și biodiversitate, gândite într-un concept unitar de amenajare. Așa arată pe scurt planul nostru de a transforma Pădurea Verde în pădure parc”, a declarat, la acel moment, primarul Dominic Fritz.

Printr-un protocol de predare-primire încheiat în baza HG 790/2020 cu Direcția Silvică, Municipiul Timișoara a intrat în posesia a 520 de hectare din Pădurea Verde.

Conform acestui protocol, Municipiul Timișoara are obligația de a amenaja, în termen de 5 ani, Pădurea Verde ca „pădure parc”. De asemenea, primarul Dominic Fritz a precizat și ce intervenții erau necesare.

„Vom avea intervenții minimale și nu vrem să afectăm fondul forestier. Traseele vor avea la bază aleile forestiere existente și vor fi marcate corespunzător pentru ca bicicliștii și pietonii să le poată utiliza. Avem în plan amenajări pentru educare și recreere. Structurile și platformele vor fi din lemn sau metal, realizate din prefabricate și montate la fața locului, pentru un impact cât mai mic asupra mediului. E un proiect verde, de care timișorenii au mare nevoie. Transformarea Pădurii Verzi într-o zonă de recreere e un proiect de care se tot vorbește de decenii și mă bucur că, în sfârșit, avem un plan făcut”, transmitea Fritz, încă din septembrie 2022.

Planurile sunt clare, documentele de transfer, la fel.

Conform anunțului din luna mai 2023, firma de proiectare va avea în vedere: conservarea biodiversității și restaurarea ecologică, ameliorarea climatică în mediul urban și accesibilitatea pentru toate grupele de vârstă. Intervențiile includ zone de odihnă și relaxare, mobilier în diverse configurații, 31 de puncte de informare, toalete ecologice, precum și amenajarea unor trasee pe o lungime de aproximativ 10,5km.

Proiectul de amenajare ar trebui să aducă următoarele beneficii: creșterea suprafeței de spațiu verde amenajat în zona urbană, conservarea biodiversității locale, educația ecologică a publicului și, nu în ultimul rând, îmbunătățirea sănătății cetățenilor și dezvoltarea infrastructurii de agrement și recreere, încurajând petrecerea timpului liber în natură.

Contractul pentru proiectarea obiectivului de investiții „Amenajarea Pădurii Verzi ca pădure – parc” a fost semnat cu Terra Rosa Proiect SRL.

Valoarea contractului este de 140.000 de lei (la care se adaugă TVA) și termenul de realizare este de 245 de zile, împărțit în trei etape: 45 de zile pentru elaborarea studiilor de teren/fundamentare; 120 de zile pentru elaborarea SF și 80 de zile pentru elaborarea PT (din momentul aprobării SF în Consiliul Local). Contractul include prestarea serviciilor de asistență tehnică pe perioada de execuție a lucrărilor pentru 24 de luni.

Între timp însă, nimeni nu se mai ocupă de întreținerea Pădurii Verzi.

Aleile și drumurile au devenit impracticabile, sunt mulți arbori căzuți la pământ, s-au creat adevărate depozite de material lemnos dar și grămezi de deșeuri vegetale.

Cine trebuie să se ocupe de întreținerea parcului de 520 de hectare, dar și de aleile și drumurile de acces este neclar.

Tehnic, de Pădurea Verde cu toate căile de acces trebuie să se îngrijească Primăria Timișoara, prin societățile sale sau prin externalizarea serviciului.

Doar că acest lucru nu s-a întâmplat și edilii nu se grăbesc să rezolve problema.

Întrebarea este în ce hal va ajunge pădurea, dacă administrația orașului se bazează pe termenul de 5 ani, prevăzut pentru amenajarea pădurii-parc, dar nu se fac lucrările periodice de toaletare și întreținere.

Există și o latură operativă importantă care nu este luată în serios, dincolo de accesul turiștilor. Este vorba de imposibilitatea de a intra în pădure a autospecialelor de pompieri, a celor de ambulanță, dacă apar situații de urgență, lucru valabil și pentru patrularea Poliției Locale, în încercarea de a opri fenomenul depozitării ilegale de gunoi în această pădure, lucru care se întâmplă frecvent.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Pădurea Verde este abandonată, drumurile și aleile au fost „înghițite” de vegetație

  1. O palarie prea mare pt latraii de la usr…ca mai toate in care s-au bagat…au facut c…..l praf !
    Pardon…acolo unde au interese personale total dezinteresate , binenteles…😜, gen piete,regii,CA-uri,acolo, fac si dreg…in interes strict de clica !

  2. Si strada Constructorilor e o mare DEZAMAGIRE!
    Nu exista trotuare, masinile s-au inmultit considerabil, circ.ula cu viteza mare, nu sunt limitatoare de viteza. Curand incepe scoala, poti lasa in asemena conditii un copil sa mearga singur?

  3. Auăleu, tufe și vegetație în pădure. Cretini, la fel ca ideea de pădure parc. O să ajungi să mergi 3 ore ca să mai vezi un colț de natură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *