Alertă alimentară în supermarketuri: pepeni stropiți cu un pesticid periculos sunt retrași de pe piață

Alertă alimentară în supermarketuri: pepeni stropiți cu un pesticid periculos sunt retrași de pe piață

Alertă alimentară în supermarketuri: pepeni stropiți cu un pesticid periculos sunt retrași de pe piață.

Sistemul european de alertă rapidă pentru alimente și furaje (RASFF) a emis o avertizare în toată Europa, după ce au fost identificați pepeni stropiți cu metomil, un pesticid neautorizat în Uniunea Europeană, care ar fi putut pune în pericol sănătatea oamenilor. Acum, acești pepeni proveniți din Maroc sunt retrași din toate marile supermarketuri.

CITEȘTE ȘI: Pădurea Verde este abandonată, drumurile și aleile au fost „înghițite” de vegetație

Pepenii proveneau din Maroc, spun reprezentanții RASFF, și conțin concentrații mai mari de insecticid decât limitele permise pe piața europeană. Mai exact, a fost descoperită o cantitate de 0,38+/-0,19 mg/kg-ppm, mult peste limita normală de 0,015 mg/kg-ppm. Sistemul european a considerat această situație ca fiind una gravă, motiv pentru care a demarat o investigație în acest sens și a luat măsuri pentru a scoate de pe piaţă lotul cu probleme din toate supermarketurile din Uniunea Europeană.

„Metomilul este o substanță care este folosită ca pesticid și care poate avea consecințe grave în unele cazuri. Simptomele otrăvirii cu această substanță sunt dureri de cap, amețeli, greață, vărsături, transpirație excesivă, tremurat, slăbiciune musculară și vedere încețoșată”, explică cei de la RASFF, notează Ziarul Românesc, citat de stiripesurse.

„Combinaţia între metomil şi alcool poate afecta sistemul nervos central și periferic și poate provoca insuficiență renală”, au mai avertizat specialiștii care cred că ar fi fost fatal pentru cei care aveau să consume băuturi alcoolice în timpul sau după ce mâncau pepenii cu pesticid.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *