Ora de iarnă 2018. România schimbă ceasurile pentru cea mai lungă zi din an

schimbare ora 1

Ora de iarnă 2018 este marcată în noaptea de sâmbătă spre duminică. România schimbă ceasurile, iar 28 octombrie devine cea mai lungă zi din an.

Conform convenției internaționale, România trece la ora de iarnă pe 28 octombrie. Ora 04.00 devine ora 03.00, iar astfel, aceasta va fi cea mai lungă zi din an.

Măsurile privind trecerea la ora de iarnă 2018

Adoptarea orei de iarnă nu va afecta traficul feroviar, însă schimbarea impune unele măsuri. Astfel, trenurile aflate în circulație vor face o scurtă oprire în gări, reluându-și călătoria după noua oră.

CITEŞTE ŞI: Casă oferită gratis în județul Timiș

În cazul curselor internaționale, pentru că şi în ţările vecine trecerea de la ora de vară 2018 la ora Europei Orientale oficială se face tot în noaptea de sâmbătă spre duminică, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria şi Ucraina, trenurile vor circula după orele din Mersul de tren în vigoare.

Când se trece la ora de vară 2019

CITEŞTE ŞI: Un român din Italia şi-a executat iubita de 23 de ani pe stradă: ‘Am împuşcat-o şi sunt înarmat’

În urma trecerii la ora de iarnă 2018, diferența de fus orar față de Timpul Universal Coordonat (UTC) este de +3 ore. Ora Bucureștiului este astfel UTC+3, până în martie anul viitor.

Se va trece la ora de vară 2019 pe 31 martie, când ora Bucureștiului va deveni UTC+2.

Ultima trecere la ora de iarnă?

În urma demersurilor ample făcute la nivelul UE, acesta ar putea fi ultimul an în care România schimbă ora. Comisia Europeană a propus, la solicitarea Parlamentului European și după ce a lansat o consultare publică online, renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa în 2019.

CITEŞTE ŞI: Accident cu români în Italia. Doi tineri au murit ţinându-se de mână

În opinia Comisiei Europene, statele membre ale Uniunii ar trebui să aibă libertatea de a decide dacă doresc să mențină ora de vară sau de iarnă şi de a trata chestiunea la nivel naţional.

Astfel, fiecare stat membru UE ar trebui să comunice, până în aprilie 2019, dacă intenţionează să aplice în mod permanent ora de vară sau pe cea de iarnă. Ultima trecere obligatorie la ora de vară ar avea loc duminică, 31 martie 2019.

 

Ulterior, statele membre care doresc să revină permanent la ora de iarnă ar putea să mai facă o ultimă schimbare sezonieră a orei duminică, 27 octombrie 2019. De la acea dată, schimbarea sezonieră a orei nu va mai fi posibilă.

Acest calendar este condiţionat de adoptarea de către Parlamentul European şi Consiliu a propunerii Comisiei până cel mai târziu în martie 2019, conform observator.tv.

abonamente noiembrie


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns