Omul şi calul, o poveste de pe un drum lung

Oricât ar fi reporterul de experimentat, e drept, rar, cedează. Nu-i nimic mai trist decât să scrii despre cineva care, odată cu el, dispare ceva. Ceva care vine de departe, din secole.

El e proprietarul unei perechi de cai de paradă, împodobiţi cu harnaşamente atât de dichisite, şi mai are o trăsură unicat în zonă. În Beregsău Mare e singurul care deţine o aşa bijuterie. A picat pe mine să vă dau o veste tristă.

Dialog: – Cum vă numiţi? – Vasile Ruisz şi sunt de aici, din Beregsău Mare.
– Aveţi cai foarte frumoşi, şi trăsura e aparte, la fel şi harnaşamentul. Copii aveţi?
– Un băiat şi o fată. Nu le place. Gata, până la mine a fost. Eu am moştenit de la tata plăcerea asta, dar ei nu mai vreau.
– Cât costă un aşa cal?
– 2.500-3.000 de euro.
– Trăsura unde aţi făcut-o?
– E din Ungaria. Am adus-o de la Arad cu platforma.
– Mai are cineva în Beregsău Mare aşa ceva?
– Nu. S-a stins. Înainte au fost 10 trăsuri, cai mai la fiecare casă. Acum mai sunt zece cai în tot satul.
– Cum aţi caracteriza calul?
– Mie mi-e cel mai drag din toate animalele. Asta e pasiunea mea, am crescut de mic cu caii.

Domnul Vasile Ruisz stătea în poiană, aştepta să plece alaiul şi să îl însoţească. Era rugă la Beregsău Mare. Alaiul însemna vreo 60 de copii şi tineri îmbrăcaţi în costum popular, însoţiţi de muzicanţi.

Se porneşte alaiul. Muzicanţii adună lumea la fiecare colţ de stradă. Se fac fotografii, cu telefonul, cu tableta, cu aparate de tot felul. Alaiul e aşteptat în faţa căminului cultural. Ultimul din alai, dar văzut cu toată uitătura e Vasile Ruisz, proprietar de cai pentru paradă şi al unei trăsuri minunate. O adevărată diligenţă. E ultimul proprietar din Beregsău Mare. Cu el se stinge o tradiţie. Tocmai v-am dat o veste tristă…

0 Comments

No Comment.