Legea pensiilor s-a schimbat! Cine CÂȘTIGĂ din pensia anticipată și cum se CALCULEAZĂ

Promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată, joi, în Monitorul Oficial, legea pensiilor a intrat în vigoare începând de duminică. Noua lege modifică metoda de calculare a pensiei anticipate parțiale, prin stabilirea ei în raport cu anii de cotizare peste limita minima, și nu printr-o reducere fixa de 0,75% pentru fiecare lună de pensionare anticipată, calculată din pensia cuvenită.

Pensia anticipată parţială va fi mai mare decât în prezent, potrivit prevederilor Legii 142/2016, care modifică legea privind sistemul unitar de pensii publice, nr. 263/2010.

„Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare (…)”, scrie în legea deja intrată în vigoare.

Până la data de 16 iulie, Legea pensiilor prevedea că „cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prindiminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă”. Practic, în baza noului mod de calcul, pensiile anticipate parţiale sunt mai mari decât cele stabilite în baza vechiului mod de calcul.

Pensia anticipată parţială poate fi cerută cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, însă opţiunea este valabilă doar pentru persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare şi pentru cele care au depăşit stagiul complet cu până la opt ani.

Noua lege produce efecte doar pentru viitor. Prin urmare, de noul mod de calcul se pot bucura doar persoanele care se pensionează anticipat parţial începând cu data de 17 iulie. Persoanele deja pensionate anticipat parţial până la data de 16 iulie n-au cum să beneficieze de o recalculare, din moment ce Legea nr. 142/2016 nu include o asemenea posibilitate.

Persoanele care au muncit în grupa I de muncă şi/sau în condiţii speciale mai puţin de doi ani pot să beneficieze, totuşi, de o reducere a vârstei de pensionare. Mai precis, fracţiunile de stagiu de cotizare în grupa I şi/sau în condiţii speciale pot fi cumulate cu perioadele de stagiu realizate în condiţii deosebite de muncă.

„Fracţiunea de an de stagiu de cotizare realizată în grupa I şi/sau condiţii speciale de muncă, pentru care nu se acordă reducerea vârstei standard de pensionare conform prevederilor art. 55 alin. (1) lit. b), poate fi cumulată cu perioadele de stagiu de cotizare realizate în condiţii deosebite de muncă în vederea reducerii vârstei standard de pensionare conform prevederilor art. 55 alin. (1) lit. a)”, dispune Legea nr. 142/2016.

Pentru reducerea vârstei standard de pensionare pentru munca în condiţii deosebite, o persoană are nevoie de cel puţin şase ani lucraţi în asemenea condiţii. De exemplu, pentru şase ani de stagiu de cotizare în condiţii deosebite se acordă o reducere a vârstei standard de pensionare de un an, iar pentru zece ani – o reducere de doi ani. Până acum, cei care aveau fracţiuni de stagiu în grupa I şi/sau în condiţii speciale (sub doi ani) nu se puteau bucura de reducerea vârstei de pensionare.

În altă ordine de idei, același act normativ pentru modificarea Legii pensiilor prevede că persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zona oraşului Târgu Mureş — ce sunt afectate de poluarea remanentă cauzată de extracţia şi prelucrarea minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice şi a emisiilor de amoniac şi derivate — beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizarea stabilită pentru pensia anticipată parţială.

Până la data de 16 iulie, Legea pensiilor prevedea această facilitate doar pentru persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele oraşelor Baia Mare, Copşa Mică şi Zlatna. Din moment ce şi în zona oraşului Târgu Mureş există un combinat chimic, iniţiatorii noii legi au afirmat că facilitatea trebuie să se aplice şi pentru acesta. Conform legislaţiei în vigoare, reducerea vârstei de pensionare cu doi ani, fără penalizarea stabilită pentru pensia anticipată parţială, este valabilă doar până la 31 decembrie 2030.

O altă schimbare inclusă în documentul amintit constă în faptul că şi notarii pot să se asigure în sistemul public de pensii în baza contractului de asigurare socială. Astfel, aceste persoane pot alege să-şi completeze venitul asigurat.

Alte două proiecte de lege referitoare la pensionari se află, în prezent, în circuitul legislativ. Unul dintre ele, care conține noi modificări la Legea pensiilor, a trecut deja de președintele țării și urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, însă celălalt, deși se află la promulgare, este ținut pe loc de o sesizare de neconstituționalitate formulată de Guvern.

Sursa: stiripesurse.ro


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 Răspunsuri “Legea pensiilor s-a schimbat! Cine CÂȘTIGĂ din pensia anticipată și cum se CALCULEAZĂ

  1. Buna ziua am 34 de ani sunt bolnava de cancer la san am 6 operati am vrut sa imi fac pensie pe caz de boala dar mi sa spus ca sa schimbat legea si ca nu mai pot .cum pot sa traiesc ass pt eu cu greu mai folesesc mana.din 2720 lei ce sa fac cu bani astia nu stiu ce se intampla in romania asta

  2. Pai cum cei ce sau pensionat nu beneficeaza ce porcarie RO …. Deci dam de dou ori in cei ce sau pensionat inainte de aparut lege . Probabil E vreunu din parlament sau senat sau mai multi care nu mai prind vitoarele alegeri sa fie alesi si ai dam o lege calculam sa iasa bine restu Ne doare in f… Bravooo !!!! Eu sint unu care beneficez de legea cu 0,75 pt fiecare luna penalizare . Deci mi sa taiat jumate . Doamne dar nici presedinte nu gindeste mai sint sii oameni cinstiti in tara care nu au umblat pe la Dr sa dea mici sau mari atentii pt a fii pensionati pe caz de boala . Ca tulai doamne sint multi bolnavi in acte au mers pina acolo sa fie facuti ai sa zicem asa nebuni ,giori,sau stiu ce boli inveteaza bineinteles cu concursu DR . Sii primesc pensi fara a fii penalizati ca si in cazu meu . Daca am pune balanca cred ca bolnavi din ceam scris sint mai multi decat cei ce au iesit la limita cu penalizare . Bravo pt Presedinte ca a promulgat lege .

Lasă un răspuns