O șefă din primărie, dată de gol că își plantează oamenii de încredere în poziții-cheie

Din sloganul Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara (DASMT) – „În slujba oamenilor” – pare să lipsească un cuvânt, o sintagmă mult mai aproape de adevăr putând fi „În slujba oamenilor noștri„.

Cel puțin asta reiese dacă lecturezi memoriul expediat președintelui Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, Vasile Felix Cozma, de către timișoreanul Eugen Bucur (candidat la funcția de director general al DASMT), memoriu din care v-am prezentat pasaje ample în articolul publicat săptămâna trecută și intitulat „Un candidat la un post de director în primărie acuză o posibilă trucare a concursului”.

În episodul de astăzi vă prezentăm alte pasaje din petiția respectivă, care fac referire la un alt concurs, recent încheiat, cel pentru ocuparea funcției de director general adjunct în cadrul aceleiași direcții de asistență socială. Un concurs cu un singur candidat.

Concurs cu dedicație

La început, președintele ANFP este pus în temă cu prietenia dintre cele două celebre Rodici ale Timișoarei, pentru ca apoi să fie introdus în subiect: „Ca să înțelegeți mai bine ce se petrece la Timișoara și modul cum este privită legea de către cele două doamne (n.r. – Rodica Surducan, directorul general adjunct interimar al Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara – DASMT, respectiv Rodica Aurelian – șefa Serviciului de Resurse Umane al Primăriei Timișoara), chiar dacă de această dată nu implică ANFP, o să încerc să vă descriu în câteva rânduri ocuparea funcției de director general adjunct al DASMT (funcție contractuală) de către numitul Murariu Marius, prin concursul organizat în 8.01.2019.

Astfel, condițiile de participare specifice au fost croite pentru omul doamnei Surducan Rodica, mâna ei dreaptă. Conform anunțului nr. 15959/5.12.2018, candidatul trebuie să aibă <studii universitare de licență absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă, în unul din domeniile: asistență socială, sociologie, psihologie, juridice>. Ca atare, aici s-ar fi putut încadra Murariu Marius (absolvent de asistență socială) și chiar doamna Surducan (absolventă de <juridice>).

O a doua condiție a fost aceea de <studii de masterat sau postuniversitare absolvite în domeniile administrației publice, management>. Ei bine, în aceste condiții nici doamna Surducan nu ar mai fi putut fi… director, deoarece este absolventă de masterat sau postuniversitar doar în asistență socială și ceva <juridice>, dar nu în <domeniile administrației publice, management>. Aici s-ar fi putut încadra doar mâna ei dreaptă, care are un masterat sau postuniversitar în managementul asistenței serviciilor sociale! Mai mult decât atât, candidatul trebuia să aibă <vechime minim 7 ani în specialitatea studiilor, minim 5 ani în funcție de conducere> (…) Este clar pentru orice instanță din lume că, din moment ce pentru ocuparea unei funcții publice de conducere se consideră rezonabilă condiția de 2-3 ani vechime în specialitatea studiilor, orice fel de cerințe peste aceste cifre reprezintă o dedicație, adică încercarea de fraudare a concursului! De ce?”.

Legea spune altceva

Directorul general adjunct interimar Rodica Surducan și directorul general adjunct plin Marius Murariu
Directorul general adjunct interimar Rodica Surducan și directorul general adjunct plin Marius Murariu

Răspunsul la toate aceste chestiuni este dat tot de Eugen Bucur, care nu face altceva decât să citeze din legislație: „Iată ce spune HG 797/2017 (modificată și actualizată în 18.06.2018) pentru aprobarea regulamentelor-cadru de organizare și funcționare ale serviciilor publice de asistență socială și a structurii orientative de personal, la articolul 13, alin. 2 și 3 din Anexa nr. 2 (adică aceea care se referă la direcția de asistență socială organizată în subordinea consiliilor locale ale municipiilor și orașelor – cazul nostru): <(2) Candidații pentru ocuparea postului de director/director executiv trebuie să aibă o vechime în specialitate de cel puțin 3 ani și să fie absolvenți de studii universitare de licență absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă, în unul dintre următoarele domenii de licență: a) asistență socială sau sociologie; b) psihologie sau științe ale educației; c) drept; d) științe administrative; e) sănătate; f) economie sau management, finanțe, contabilitate. (3) Pot participa la concursul organizat pentru ocuparea funcției publice de conducere de director/director executiv și absolvenți cu diplomă de licență ai învățământului universitar de lungă durată în alte domenii decât cele prevăzute la alin. (2) cu condiția să fi absolvit studii de masterat sau postuniversitare în domeniul administrației publice, management ori în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice> (am subliniat toate specialitățile ai căror absolvenți ar fi avut dreptul să se prezinte la concurs și pe care, de dragul Favoritului, jurista Surducan i-a tăiat dintr-un condei, adică le-a încălcat și le-a interzis dreptul de a candida!!). Absolvenții tuturor acestor specializări se pot îndrepta cu acțiuni în instanță împotriva DASMT și a Primăriei Timișoara pentru încălcarea cu bună știință a drepturilor lor firești și pentru daune interese…”.

Probe în familie

În final, petiționarul timișorean mai ridică o problemă: „În mod normal, fiind vorba de o funcție de director și în lipsa unui director general numit de primar în urma unui concurs susținut la ANFP, concursul trebuia organizat de ordonatorul principal de credite (n.r. – Primăria Municipiului Timișoara) și nu de persoana numită director general adjunct al DASM Timișoara. Și povestea ar putea continua… Mă opresc aici, precizând că și proba scrisă a noului director adjunct a fost susținută doar în prezența unui membru al comisiei (Rodica Surducan), fiind destule momente când candidatul s-a supravegheat singur, iar proba orală s-a desfășurat doar în prezența celor două Rodici (Aurelian și Surducan)”.

Întrebări (încă) fără răspuns

Domnul Bucur n-a primit încă nici un răspuns din partea ANFP și probabil nici nu va primi până în 11 februarie, zi în care este programată proba scrisă a concursului pentru ocuparea funcției de director general al DASMT, care, așa cum v-am relatat în episodul precedent, se va desfășura la… Arad! La rândul nostru, marți după-amiază, i-am trimis printr-un mesaj telefonic trei întrebări pe tema concursului din ianuarie doamnei Rodica Surducan, aceleași trei întrebări adresându-le, miercuri la prânz, și purtătoarei de cuvânt a instituției. Până la finalizarea acestui articol n-am primit nici un răspuns, dar în momentul în care ni se va răspunde, vom reveni cu lămuririle primite.

Pe hârtie una, în realitate alta

Altfel, prea multe comentarii n-avem de făcut, HG 797/2017 este clară, iar citatele date de Eugen Bucur sunt corecte. Referitor la organizarea concursului din luna ianuarie, este, într-adevăr, cel puțin curios cum de directorul general adjunct interimar Rodica Surducan (numită în august 2018 prin dispoziție de primar) a supervizat concursul pentru un post identic și nu s-a ocupat de acest lucru Agenția Națională a Funcționarilor Publici sau măcar Primăria Muncipiului Timișoara…

Și încă un aspect: dacă luăm în considerare punctul 3 al Raportului de specialitate nr. 6638/21.05.2018 privind modificarea și aprobarea organigramei, statului de funcții și regulamentului de organizare și funcționare ale Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara (DASMT), funcția de director general adjunct s-a transformat, practic, în funcție de director general adjunct economic: „Se reorganizează activitatea Directorului General Adjunct – funcție publică în sensul că va coordona activitățile de achiziții publice, contabilitate, buget, finanțe, beneficii sociale și administrative. Solicităm modificarea menționată datorită următoarelor: gestionarea unui buget anual de 92.191.930 lei, acordarea de beneficii sociale în valoare de 221.000 lei și salarii către asistenții personali și indemnizații în valoare de 51.320.530 lei, respectiv gestionarea unui patrimoniu în valoare de 4.162.082 lei”.

Această reorganizare a activității directorului general adjunct al DASMT a și fost aprobată de Consiliul Local Timișoara în ședința din 22 mai 2018.

Păi și-atunci?! Cum să-i excluzi dintre posibilii candidați la postul de director general adjunct pe absolvenții de economie, management, finanțe sau contabilitate, când de așa ceva aveai nevoie în primul rând?!

Simplu: pentru că ești în slujba oamenilor. A oamenilor tăi.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

47 Comments
Camelia Popescu 14 februarie 2019
Stimate Domn Brindescu, Sä inteleg cä s-a terminat ,, agitatia“? Curios este faptul cäci s-au anuntat angajati din aceastä institutie cu multe informatii negative si acum ce urmeazä? Deci dacä mai existä putinä demnitate si curaj sper sä primiti si dovezi . Este curiozitatea mea personalä deoarece a luat o asa amploare acest caz . O searä bunä vä doresc.
Camelia Popescu 12 februarie 2019
Cititi vä rog Räspunsul Nr. 4.adresat d-lui/ D-nei Andrei/ Andrea Nu se poate deduce exact cine sunt aceste persoane.O zii bunä sä aveti si vä asigur cäci sunt o persoanä cu ginduri bune.
Camelia Popescu 11 februarie 2019
Bunä seara, Dupä toate demersurile fäcute inpotriva acestiu,, Examen Trucat“ este de necrezut cäci s-a si sustinut La Arad cu un singur Candidat, D-na Surducan. Bänuiesc cäci contra candidatul Domnul Dr. Bucur nu s-a prezentat pe motiv de Protest deoarece acest concurs trebuia sä se tinä la Bucuresti. Päi mä intreb dece nu la sustinut la dinsa Acasä??? Deci numai in Romänia se poate intimpla asa ceva. Eu cred cäci nu se va terminat totul aici. Am väzut rezultatul La ANFP site -ul oficial. Interesant.....
andrei 11 februarie 2019
Mai oameni buni,este josnic unde s-a ajuns cu acest articol,deja imbinati nesimtirea cu penibilul prin comentariile voastre.Eu nu cred ca acest om pe nume Rodica Surducan nu a facut nimic benefic pentru societate,o prezentati ca si cand ar veni din alta galaxie si v-ar fi furat boii de la caruta.Sunteti o gramada de smei care sub anonimat fiindca altfel nu aveti curaj sa vorbiti,dati cu mizerii in numita si o loviti din toate unghiurile prezentand-o ca pe o fiinta malefica.Eu citind comentariile sunt scarbit de cata prostie si rautate zace in unii si ma gandesc daca ati fi voi in locul dansei cum a-ti rumega toate jignirile aduse.Acest articol incat si precedentul pare a fi la comanda pentru a manji imaginea unui om calificat in asistenta sociala,un om care a facut o gramada de lucruri benefice pentru sarmanii urbei,sarmani care poate nu au avut norocul unora dintre voi sa aibe o familie sau o casa si nu cred ca daca a cerut cineva ajutorul dansei nu i la dat.Va legati de familia dansei,de viata personala si de alte lucruri legate de ea,cine sunteti voi sa va permiteti asta,eu nu cred ca daca dansa a avut vreo altercatie cu vreunul dintre voi s-a legat de familia voastra,eu nu cred ca vezi doamne a-ti fost asa de calificati si corecti pe posturile care le-ati avut, v-ar fi mutat cineva.Cei care ati plecat din directie ati plecat fiindca ati avut o gramada de bube,ati avut o gramada de beneficii mascate,iar cu noua organizare trebuia sa plecati fiindca nu erati compatibili moral si profesional pentru posturile avute.In ziua de azi toti va credeti sefi,nu mai aveti respect de un superior si dovediti ca nu mai aveti nici coloana vertebrala.Daca cineva a facut ceva pentru societate nu este bine,daca nu a facut iarasi nu e bine,va legati ca acceseaza fonduri europene pentru a fura,mai oameni buni voi nu stiti ce vorbiti,in programele europene trebuie declarat fiecare cent cum il cheltui,acolo chiar nu ai cum fura,uitati-va la conducatorii nostrii care nu acceseaza nimic(oare de ce?).Este revoltatoare gandirea si rautatea unora,functionati in haita si precum hienele cand simpt miros de sange sariti la gat.Nu stiu de ce dar m-i se pare ca sincerul si corectul Bucur pe care vad ca-l ridicati toti in slavi este doar o sageata in treaba asta si defapt autorul moral al acestui razboi este altcineva din umbra care-l impinge in fata.De ce nu l-ati intrebat pe numitul Bucur cine l-a adus in directie si cine l-a ajutat cand era pe nicaieri,dar olteanul tot oltean ramane si vrea sa fie sef de sef.Inca o data pacat pentru modul vostru de gandire,succes celui mai bun dintre candidati si pace tuturor in suflet!
Camelia Popescu 11 februarie 2019
De la Nasä ptr. Fini. Nu am luat-o razna si vä asigur cäci ptr. telul dreptätii asa cum defapt fac si eu in aceastä campanie de opinie publicä asa ar proceda si ,, El“ Acest mesaj este adresat ptr. cineva anune care dacä va citii aceste opinii ar si intervenii. Asa poate se va gäsii si solutionarea acestiu Scandal Social. Aceastä persoanä este corectä si luptätoare inpotriva coruptiei mai bine zis inpotriva unui ,, cuib de viespii“ Nu a ajuns degeaba in functia pe care o si are defapt. Multumesc anticipat. Cu Stimä, Camelia Popescu
Popescu Raul 10 februarie 2019
Va rog sa va deplasări maine, în ziua concursului, la sediul unde se desfășoară concursul și să cereți un punct de vedere al organizatorilor.De ce nu se cere un punct de vedere al Anului daca tot se cearta lumea ca organizarea concursului e in Arad? O fi vreo mânărie?
Jony 10 februarie 2019
Bine ca nu au cerut aceleasi conditij si pentru primul ministru ca nu cted ca reusea psd-ul sa nominalizeze pe cineva
,, Tilicä Pufosu“ 10 februarie 2019
Bunä seara, O dovadä cäci anumite persoane ,, atacä ca si lupii in umbrä“ Jigniri maxime si cuvinte injositoare ar trebui eliminate de redactia Ziarului dumneavoasträ. Egal cui sunt adresate. Constructiv sunt pärerile cetätenilor care sustin adevärul si nu minciuna, Exemplu acest ,, Domn“ Popescu Mihai!!! Cine este defapt ?Scrie niste aberatii adresate D-lui Bucur care se,, väd de la o Postä“ Folosesc si eu niste Zicale Romänesti . Cu toate cäci träiesc aproape de 30 de Ani departe de casä , nu am uitat nici limba maternä si nici bunul simt. Verificati din curiozitate ce Studii , experientä are fiecare dintre camdidati si ce carierä are fiecare in spate. O searä bunä tuturor
Daniel Greu 10 februarie 2019
Frunză verde barabulă, De lege ne doare-n gât. Orișice ar zice ea, Noi facem cum vrea Rodica.
Zoli 10 februarie 2019
Eu tot mai visez la momentul in care instituțiile avizate ii va întreba sau mai exact verifica ce anume fac concret oamenii angajați acolo. In special cei bine plătiți. Dar stim ca asta nu se va întâmpla pentru ca a fost suficient de isteață sa -ți angajeze cate o Dedicație din fiecare instituie menită sa-i controleze activitatea. Dar speranța moare ultima. In fata cuiva tot va Răspunde pentru toate păcatele ei. Chiar dacă nu pe lumea aceasta.
Ciucurel 9 februarie 2019
Oare ar trebui sa ne resemnam, asa cum ne sugera o doamna într-un comentariu anterior, sa acceptam tot fără ca măcar sa comentam?!? Mama lor de nemernici, își bat joc de noi pe banii noștri. Mizerabilii!!!
Ramona 9 februarie 2019
Ce tare ar fi, Bucur se agita tot sa ii clatine scaunu și sa o trimită în pensie Murariu. Și eu m-am gândit uneori la asta, vad ca nu sunt singura. Ii uram succes domnului Murariu.
Marius Popescu 9 februarie 2019
Domnule Popescu Mihai Sunt convins ca nu aveti curajul sa va lepadati De anonimat; din intuneric fiecare caine musca; mi-as dori sa va cunosc, sa ne intalnim si sa aduceti dovezi pentru afirmatii dumnavostra; asa sunt oamenii de caracter; Era de asteptat sa apara afirmatii de aceasta natura; am facut la Primul comentariu afirmatia ca o sa apara si „Sacalii“ Ideal ar fi o emisiune in direct in care fiecare poate sprijinii afirmatiile; oare ar exista protagonisti? M-as bucura ca in tara noastra sa fie mai multi oameni de caracter; in aproape 30 de Ani ne-am batut joc de noi si copiii nostri; Prin aceste „manevre“ suntem exemplu pentru generatia tanara? Mi-as dori ca si tineretul sa fie mai activ pentru propriul viitor. Cu stima Marius Popescu
Raluca 9 februarie 2019
Mircica, cred ce spui... și când lucra în Direcție doamnei "ii trăgea la poarta șoferul", dar cred ca dacă domnul M prestează nu o face de placere...este doar un pic folosit. Cunosc și disponibilitatea lui pentru linguseala și pupat în fund.
Mircica 9 februarie 2019
Marius Murariu, valetul de treflă, îmi amintesc acum un an cum primea cheia de la masina doamnei, sa o ducă la spălat, lista cu cumpărături... de toate treburile se achita cu succes. Acum am auzit ca ii trage la poarta și este partenerul ei de bautură, asa ca înțelegem condițiile preferențiale ale domnului M. El este doar un oportunist, toată viata a pupat funduri și după la călcat pe cap pe ala care l-a ajutat. Stați pe pace oameni buni, pe doamna Surducan o sa o aranjeze el, mai un an sau maxim doi și domnul M o sa pupe funduletele mai sus poziționate, o sa spună câte o vorba care sa scoată în evidenta faptul ca nimfa blonda e expirata și treptat ea va pierde teren și el va câștiga. Eu pariez pe Murariu, el o sa ii facă de petrecanie.
Popescu mihai 9 februarie 2019
Mai cicu ,ăla are la baza Sc. de turnător ,măcar cele doua doamne au Sc. făcută la timpul ei,ți-ar place ți-e sa ai capacitatea intelectual-organizatorica al lor,dar in viața unii se nasc sa conducă iar alți trebuie sa învețe ca trebuie sa fie conduși!A...era sa uit dacă nu te ajuta și fizicu ,bortos” ce sa mai conduci...?
Cicio 9 februarie 2019
Ma "bucur" ala macar avea o calificare , astea sunt sfertodocte cu patalama si cineva le tine spatele , una analfabeta pasunista si cealalta cu fata machiata ca la pompe funebre .
Popescu mihai 9 februarie 2019
Santeti super deștepți ,ca bucur o fi Bănățean neaoș din Oltenia,sa nu mai vorbim de ceist-ul care își dădea colegii in gât la U.M.....pe vremea trecută și dacă m-a supărați va scriu un roman despre aceasta scursoare,numit ,bucur”!!
Mihaela 9 februarie 2019
Le merge cam demult acestor creaturi numite "Rodica" cu comportament de stapani pe plantatie, ambele venite cu pluta in urbea noastra, nimeni nu vede , nimeni nu aude .
Brânzescu Szilvester 8 februarie 2019
Mereu e mai frumos de dat cu părerea la vecinu în curte nu ? Sunteți psd ? Întreb pentru un prieten.Probabil cei contra Doamnei Rodica sunt foști angajați cu remușcări și frustrări...Toată lumea își dă cu presupusu,altceva nu are 😊
Radu Dorin Musat 8 februarie 2019
Aceasta femeie are răzbunarea in sânge. Soferul e încadrat în altă funcție, pe un alt serviciu și adus la sediul de pe Plavosin.Este mai rau ca in comunism. Toti se tem de ea. Este o razbunatoare. Ii pleaca angajații pe capete. Are in fiecare serviciu, respectiv la șefia departamentelor oamenii ei adusi de prin ce te miri ce locuri. Unii sunt competenti, altii se fac.Cat despre aceasta femeie, Rodica Surducan, ar trebui menționat că știe să joace bine teatru. Eu am plecat din cauza ei ca am văzut cât de josnic se poartă cu oamenii. Mie personal nu mi-a făcut rau, dar am vazut colegilor ce le-a făcut, încât unii chiar si-au dat demisia.Unii stau acolo ca să se compromită, nu pot spune multe despre ea ca ii cheamă in comisii de cercetare și îi sancționează pana îi muta in alte servicii care nu sunt conforme cu pregătirea lor. Vezi exemplu fostei șefie de la achizitii si mutata ca nu a vrut sa ii faca pe plac.Rodica Surducan tine strâns de post ca sa nu plece de la ciolan. Are multe bube. A creat posturi de șefi doar pentru a nu demasca materiile ei.
Claudiu 8 februarie 2019
Să cereți lista furnizorilor de produse alimentare. Surfucan are nepotul care aduce legumele la Cantină Socială și la Căminul de Bătrâni.Credeți că e singura in situatia asta? Multe neamuri, pile de prin PNL, oameni care nu fac altceva decât să raporteze șefei cine spune ceva rău de ea. Aranjează toate concursurile și își bate joc de angajați.E o ipocrită aceasta femeie. Majoritatea angajaților care sunt împotriva ei sunt chemați in comisii de disciplină și sancționați.
Elvis 8 februarie 2019
Cred ca va cam scapa amanunte: Das Tm are doi directori adjuncti. Unul functie publica (inca vacant momentan) si unul pers contractual. Cel ce are in "grija" serviciile sociale. In rest,...toate bune si frumoase. Nu pot spune ca nu aveti mare dreptate cu "in slujba oamenilor nostri Weenend placut si eu as zice sa va resemnati ca faptul este consumat. Ce-i al ei e pus de-o parte
Elenis 8 februarie 2019
Nesimtitii astia blocheaza traficul in fiecare zi pe strada Ioan Plavosin. Le este greu sa isi parcheze carutele pe Sagovici. Continuu este blocat un sens pe strada Plavosin. Alooo, comunitarii, nici o masura?