Numărul adolescenților din România aflați în risc de sărăcie este în creștere

Numărul adolescenților din România aflați în risc de sărăcie este în creștere

Numărul adolescenților din România aflați în risc de sărăcie este în creștere

Aproape unu din doi adolescenți români (44,5%), cu vârste între 15 și 19 ani, trăiește în risc de sărăcie sau de excluziune socială, conform datelor Eurostat.

Mai grav este că numărul lor a crescut cu 2,7% din 2020 și până anul trecut, România fiind țara cu cei mai mulți adolescenți în risc din sărăcie din UE.

CITEȘTE ȘI: Minoră dispărută din Timişoara. A plecat în drum spre şcoală…

Una dintre cele mai grave consecințe ale acestui fenomen este abandonul studiilor, mai ales la trecerea din gimnaziu către liceu, atrage atenția World Vision România.

Din cauza sărăciei, 35% dintre adolescenții români n-au niciodată sau au doar uneori suficiente rechizite și cărți pentru școală. Așa se face că aproape din 1 din 10 părinți își retrage copilul de la școală temporar sau definitiv ca să facă față cheltuielilor.

Iar lipsurile și neputințele părinților în a sprijini educația copiilor nu se opresc aici. Aproape jumătate dintre părinții care au copii în clasele V-VIII spun că le este greu să-i ajute cu lecțiile la matematică.

La unu din cinci părinți îi este greu să ofere sprijin copilului său și la limba română.

„Susținerea copiilor la școală, după ce termină opt clase, devine o povară și mai greu de dus pentru părinți. La liceu sunt cheltuieli mult mai mari din cauza nevoii de cazare și/sau navetă.

Din acest motiv, dar și din cauza neîncrederii părinților că școala poate schimba viitorul copiilor în bine și pentru că de multe ori nu-i văd pe cei mici interesați de școală, cel puțin 2 din 10 părinți nu-și mai susțin copiii să continue studiile la liceu“, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *