
Adio, presă tipărită, adio ziare, reviste și cărți în chioșcuri de presă! Primăria Timișoara urmează să ridice toate chioșcurile de acest gen din oraș, punându-și, astfel, în practică planul mișelesc de distrugere a presei scrise.
Asistăm, iată, la un experiment diabolic, fără corespondență în alte orașe europene și în totală contradicție cu așteptările populației, care se va vedea văduvită de publicațiile dragi.
Motivul invocat de conducerea municipalității este unul perfid, aruncat doar pentru a da o aparentă justificare acțiunilor în forță de ridicare a chioșcurilor. Astfel, se invocă faptul că nu există contracte pentru ocuparea domeniului public, numai că se omite să se spună că aceste contracte nu au fost realizate tocmai datorită refuzului administrației Fritz.
De ce a făcut asta? ”Într-adins”, ca să-l cităm pe Ilie Moromete al lui Marin Preda. Chiar așa este, Primăria Timișoara s-a opus tuturor încercărilor de a se găsi un model de chioșc agreat, care să fie multiplicat în întreg orașul și apoi să se intre în normalitate. Nu au fost acceptate nici modelele propuse de distribuitori, dar nici nu a fost prezentat un alt exemplu.
Practic, s-a trecut direct la demolare, chiar dacă prin aceste acțiuni radicale se creează și multe probleme sociale, întrucât sunt familii întregi care trăiesc din aceste activități. Fără termene, fără explicații, fără variante! Aceasta a fost poziția primăriei, una imperativă și inflexibilă.
Cel mai bine descrie situația Sorin Nica, reprezentantul firmei de distribuție ”E-Xand Consulting” SRL, care s-a lovit în ultimul an de atitudinea sfidătoare și de neînțeles a conducerii primăriei:
”Revin cu o întrebare pe adresa Primăriei Timișoara. A trecut un an de la declanșarea acțiunii de reglementare a activității chioșcurilor de presă de pe domeniul public și nu s-a făcut nici un pas în această direcție. Ce avem de făcut? Ce așteptăm sau la ce să ne așteptăm?
Primăria, deși a primit propunerile noastre de mobilier stradal și locațiile propuse de amplasare, nu a răspuns concret cu nici un plan de reglementare a acestei situații. Am făcut plata taxei de loc, în avans, pentru tot anul 2021 în luna februarie, dar primăria a declarat… că nu a încasat nici un ban.
Putem dovedi cu modul de calcul și ordinul de plată. În schimb, am fost amendați cu sume foarte mari, pentru că nu avem autorizații de funcționare, care nu se eliberează decât în baza unui contract încheiat cu primăria, pe care, bineînțeles, nu vrea nimeni din primărie să-l întocmească!
Deci, nu avem bască! Nu știu cum să le explicăm celor din primărie că nu există în lumea asta oraș fără chioșcuri de presă! Domnul Matei Creiveanu ne-a sfătuit înțelept și atoateștiutor să ne îndreptăm spre on-line sau spre vânzare în mall-uri.
Am să trimit câte 20 de vânzători de presă în fiecare mall și, cu cele două mall-uri, am acoperit astfel orașul. Si, probabil, ziarele locale au să-și anunțe cititorii că există două puncte de vânzare în Timișoara.
Pardon! Mai sunt magazinele Inmedio din hipermarketuri care, intrând ca magazine de presă în spații, de fapt au sub 5 la sută din cifra de afaceri presă. Restul sunt țigări și alte bunuri!
Nu vreau să intru în teoria conspirației și să spun că dl Creiveanu este, sub acoperire, agent de vânzări pentru multinaționala pomenită. Poate descoperim că a fost sau este pe statul lor de plată. Despre condițiile comerciale impuse de aceștia… no comment!
Pe de altă parte, ar trebui să înțeleagă faptul că noi suntem prestatori de servicii, nu creatori de conținut, și că dacă apar în presă articole care dezvăluie anumite lucruri care se întâmplă în Primăria Timișoara, nu le pot opri prin dărâmarea chioșcurilor și limitarea accesului la informație.
Nu cred că echipa USR-istă de la conducerea orașului o să fie prima care va pune… botniță presei!
Când mă gândesc că am fost printre cei care au votat schimbarea, ca să dăm o nouă șansă acestui oraș, îmi vine să-mi smulg părul din cap! Suntem blestemați să ne alegem cei mai… conducători cu putință”.
CITEȘTE ȘI: Suntem mai bogaţi sau mai proşti decât americanii? În Boston circulă troleibuze fabricate în 2004, iar în Timișoara ajung la fier vechi troleibuze din 2008, care au costat 360.000 de euro bucata
Această măsură este cu atât mai revoltătoare cu cât ea se aplică într-un oraș care se pregătește să devină capitală culturală europeană, dar locul cărților, revistelor și ziarelor este luat de păcănele, pariuri și jocuri de noroc, într-o Timișoară în care lucrurile merg parcă intenționat în direcția greșită.
Fritz nu are voie sa semneze nimic, Latcau si miticul Creiveanu fac toate mizeriile. Timisoreni, treziti-va!
Pe aia nu tot Fritz i-a pus? Sa inteleg ca el e nevinovat?
„Nu cred că echipa USR-istă de la conducerea orașului o să fie prima care va pune… botniță presei!”
ba fix asta face. azi maine o sa ne trezim fara internet in oras, taiat de useristi
Echipa usr-ista in frunte cu donimic a reusit sa puna botnita timisorenilor.
Desigur presa aservită trebuie anihilată! Se bagă mesaj politic antiUSR și în publicații pentru copii. Așa că dăm foc presei. Doar există precedente!
Oraș de imbecili ! Cum ați putut să dați frumusețe de oraș pe mîna puțoilor ăștia neterminați, incompetenți și incapabili ! Să nu vă aud că vă mai văitați pe internet ! Asta ați votat, asta ați primit ! Aveți 3 ani ca să vă zgîriați pe ochi că ați votat ca imbecilii. Ați avut alternative serioase dar ați preferat Donimic Frig ! Luați polonicul și serviți în liniște ! Pînă la alegeri ciocu mic și plătiți toate majorările făcute de cei pe care i-ați votat !
In timisoara presa nu se poate in chioscuri pe domeniul public dar o singura firma poate sa vinda burgeri sirbesti in rulote fara grup sanitar amplasate prin tot orasul.