Noi restricții sanitar-veterinare, în Timiș

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş, în colaborare cu lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş, desfăşoară o anchetă în cele două cazuri de pestă porcină africană din localitatea timișeană Bârna.

CITEȘTE ȘI: Patroana restaurantului Trio din Giroc, victimă a accidentului rutier produs de Dorel Săndesc, a murit

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat, marți, prezenţa pestei porcine africane, într-o gospodărie din localitatea Bârna, iar o zi mai târziu, la un cadavru de tineret porcin, găsit aruncat pe câmp, în apropierea aceleiaşi localităţi.

Conform DSVSA Timiș, până în prezent au fost efectuate dezinfecţiile de necesitate în cele două locaţii în care s-a identificat prezenţa virusului pestei porcine africane. Centrul Local (judeţean) de Control al Bolilor a fost convocat într-o nouă ședință în vederea analizării planului de măsuri.

CITEȘTE ȘI: Veşti proaste pentru bugetari. Fără indemnizaţii, prime, sporuri, bonuri de masă. Tichetele de creșă sunt singurul beneficiu

Ca urmare, a fost stabilită zona de protecţie din jurul focarelor de boală, cuprinzând teritoriul localităţilor Bârna, Jureşti, Boteşti, Sărăzani, Pogăneşti, Botineşti şi Drinova şi respectiv zona de supraveghere (localităţile Săceni, Traian Vuia, Surducu Mic, Fârdea, Hăuzeşti, Crivina, Criciova, Cireşu, Măguri, Tapia, Lugojel, Lugoj, Hezeriş, Valea Lungă Română, Sudriaş şi Jupani).

De asemenea, au fost efectuate şi încă se află în desfăşurare inspecţii sanitare veterinare în exploataţiile cu porcine din zona de protecţie şi respectiv zona de supraveghere.

CITEȘTE ȘI: Situaţie penibilă la un liceu de elită din Timişoara. Un adevărat focar de infecţie. Elevii sunt scârbiţi! (video)

În aceste zone, este interzisă scoaterea sau introducerea fără aprobare scrisă din partea DSVSA Timiș a porcilor vii, cărnii de porc, produselor din carne de porc, furajelor, a gunoiului de grajd rezultat de la porcine. Orice mişcare din exploataţii sau gospodării a porcinelor vii este permisă numai dacă animalele sunt identificate prin crotal auricular aplicat de către medicul veterinar din comună şi sunt însoţite de formulare sanitare veterinare de mişcare a animalelor vii.

Orice caz de moarte, îmbolnăvire sau suspiciune de boală, la animale în general şi la porcine în special, trebuie imediat, conform legii, adus la cunoştinţa medicului veterinar din circumscripţia sanitară veterinară locală, sau medicilor veterinari oficiali ai DSVSA Timiş.

În mod similar se procedează și în cazul depistării de cadavre provenite de la porci domestici sau mistreţi.

Măsurile de combatere îşi urmează cursul şi anchetele specifice se află în desfăşurare. Totodată, cetăţenii sunt avertizați să nu cumpere porci şi carne de porc din locuri neautorizate și fără acte de proveniență (documente sanitar-veterinare).

0 Comments

No Comment.