Noi bule electorale: Primăria Timișoara vrea să construiască două centre pentru 0,2% dintre vârstnicii care au nevoie de îngrijiri

Noi bule electorale: Primăria Timișoara vrea să construiască două centre pentru 0,2% dintre vârstnicii care au nevoie de îngrijiri

Noi bule electorale: Primăria Timișoara vrea să construiască două centre pentru 0,2% dintre vârstnicii care au nevoie de îngrijiri

Nu trece o zi fără ca edilii Timișoarei să nu bifeze, pe hârtia care suportă orice, una sau două acțiuni, inaugurări sau proiecte.

Majoritatea, ca și viitorul spital sau parcările supraetajate, sunt simple fantezii, scoase de la sertar pentru (pre)campania electorală.

Fără studii, fără fundamentare, căci despre finanțare nici măcar nu poate fi vorba.

Luni, 18 martie 2024, Primăria Timișoara a servit o nouă temă de campanie de-a lui Dominic Fritz și a venit cu niște cifre a căror proveniență nu este cunoscută, dar care sună după cum urmează.

“Cu peste 57.000 de vârstnici în Timișoara, din care se estimează că peste 30.000 au nevoie de servicii de îngrijire de lungă durată, Primăria, prin Direcția de Asistență Socială, va depune spre finanțare un proiect pentru un nou Centru pentru persoane vârstnice, pe strada Lorena.

Proiectul „VITAL – vârstnici integrați activ în comunitatea locală din Timișoara” a fost aprobat de consilierii locali și vizează  înființarea unui centru, care va oferi două tipuri de servicii: un serviciu social de tip centru de zi de asistență și recuperare, destinat persoanelor vârstnice pentru care serviciul public de asistență socială a prevăzut dreptul la servicii sociale ca măsură de asistență socială, cu o capacitate de 50 de beneficiari și un serviciu social de tip unitate de îngrijire la domiciliu, destinat persoanelor vârstnice cu venituri insuficiente, dificultăţi în realizarea activităţilor zilnice, dificultăţi în asigurarea condiţiilor de locuit, cu o capacitate de 10 de beneficiari”.

Nu e clar de unde au scos primăria și DAS aceste cifre, singura metodă valabilă fiind criteriul vârstei și al stării de sănătate.

Dacă numărul și vârsta se regăsesc la Serviciul de Evidență a Populației, prin asociere, despre numărul total al bătrânilor care au nevoie de îngrijiri de lungă durată, e greu de spus cât este de real.

Asta pentru că singura cuantificare s-ar fi putut face prin evaluarea stării de sănătate a tuturor celor 57.000 de vârstnici din oraș, tot conform cifrelor oferite de către primărie.

Ori, în realitate, niciun serviciu public sau privat nu realizează o astfel de evaluare, mai ales la nivelul unui oraș cu câteva sute de mii de locuitori.

La o matematică elementară, dacă cele două noi centre se vor ocupa de 60 de persoane din 30.000, asta înseamnă un procent de 0,2%, adică un impact social aproape…zero.

Ar mai rămâne în discuție 27.000 de bătrâni, care dacă se îmbolnăvesc și au nevoie de asistență, procentul infim nu face decât să scadă: vor fi 60 de locuri la peste 50.000 de persoane. Adică sub 0,1%.

Următorul pas se referă la terenul existent și banii pentru investiție. La fel ca și în cazul spitalului fantezie, există deja un teren. Bine, el există de mult timp, dar a fost ținut nefolosit pentru a fi scos ca încă o temă de laudă pentru campania electorală.

“Centrul de zi de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice va fi amenajat pe str. Lorena, nr. 33, unde, în prezent, pe un teren dezafectat, se află o construcție de 90 de metri pătrați.

Imobilul va fi reabilitat și extins cu 460 de metri pătrați, pentru a găzdui serviciile destinate persoanelor vârstnice.

Documentația tehnico-economică, faza DALI, pentru aceste intervenții a fost, de asemenea, avizată de consilierii locali. Valoarea proiectului este de 7.855.800,14 lei lei, din care peste 400.000 de lei vor fi asigurați de la bugetul local”, se mai menționează în comunicatul primăriei.

strada lorena timisoara

De aici e simplu de înțeles. Există un teren și…cam atât. Studii, proiect și restul de avize necesare nu intră în discuție.

Dar ceea ce este cel mai grav, tot ca și în cazul altor proiecte din ultimii patru ani, e faptul că Primăria Timișoara se laudă cu o investiție – proiect social pentru care nu are finanțare.

CITEȘTE ȘI: “Medicul” timișorean fără pacienți care cerea, în pandemie, ca toți românii să fie închiși în casă, în timp ce soția sa se plimba prin lume, vrea să fie europarlamentar

Scenariul este deja cunoscut și se repetă, așa cum a fost cazul Pasarelei Îndrăgostiților, a parcării de la Gara de Nord, a celei din zona Dacia sau a viitorului spital.

Tot ceea ce s-a comunicat este că 400 de mii de lei vor fi asigurați de la bugetul local. Pentru diferența până la 7,85 de milioane de lei, Primăria, prin Direcția de Asistență Socială, va depune cerere de finanțare.

Pe ce axă sau program, nici nu mai contează, pentru că nu se știe. Ideea de bază este că la acest moment, edilii se laudă cu un proiect, la un orizont de timp necunoscut și cu o finanțare asigurată în proporție de…5% din totalul necesar.

Încă un proiect bifat, încă o victorie! Trist că toată această propagandă electorală ieftină se face pe imaginea bătrânilor, a copiilor și a bolnavilor din Timișoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Noi bule electorale: Primăria Timișoara vrea să construiască două centre pentru 0,2% dintre vârstnicii care au nevoie de îngrijiri

  1. de acord, dar cu o exceptie, si anume „niciun serviciu public sau privat nu realizează o astfel de evaluare”. INS realizeaza asta oficial. ca neoficial realizeaza mai multi, si servicii publice si servicii private.(si de la noi si de la altii. tot ce poate fi monetizat sau folosit cumva se evalueaza cat mai exact posibil) am zis si de servicii? si de la noi dar si de la altii?🤔😉 parca am zis.

    #digitalizarea e solutia! aia finala…

    #ăă… revolutia bunei guvernari! plus ca electoratului usere ii pasa de batrani… cam cat sa-i umileasca aruncand hartii de 1 leu pe jos si sa rada vazandu-i cum se chinuie sa le adune. n-o sa uit imaginile alea niciodata. altfel da, virtue signalingul da bine si la ei. si in mintea lor „face” sens sa vina si cu propuneri legislative sa cotizeze cat mai putin la sistemul public de sanatate, daca s-ar putea deloc. userismul e o boala. grava.

    ps: de unele servicii vor beneficia(in teorie, evident) prin rotatie… cel putin asa inteleg eu. daca si cred ca se va intampla ceva… 😂🤣😂🤪. desi ar trebui sa plang, nu sa rad ca prostul. eh.

    #🤪

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *