Nea Biţu şi povestea lui de viaţă. Are 92 de ani şi trăieşte singur în căsuţa lui din văiugă

Greutăţile vieţii şi vârsta înaintată nu l-au încovoiat pe Stan Biţu din comuna Iecea Mare, care la 92 de ani trăieşte singur în căsuţa lui din văiugă. E văduv de 28 de ani şi tot de atât timp se gospodăreşte singur.

Nea Biţu, aşa cum e cunoscut de toată lumea din localitate e un exemplu pentru felul în care trăieşte viaţa, pentru că nonagenarul merge cu bicicleta, îşi sapă grădina şi îşi cultivă zarzavaturile. Viaţa lui Nea Biţu nu s-a dovedit foarte uşoară, pentru că a fost nevoit să-şi conducă la groapă soţia şi fiica cea mare. Nici cealaltă fată nu e prea sănătoasă şi,în ciuda problemelor, bătrânul emană o pace interioară cum rar îţi e dat să vezi.

Vorbeşte şi limba turcă

Stan Biţu s-a născut în judeţul Dolj, unde locuiau bunicii materni. Părinţii lui stăteau în Bulgaria, într-un sat cu populaţie majoritar română. Acolo a copilărit şi a mers la şcoală. Copil fiind şi jucându-se cu alţi micuţi din Bulgaria a învăţat limbile turcă şi bulgară.

„Turca o mai vorbesc şi acum, însă bulgara am cam uitat-o”, spune nonagenarul zâmbind. În 1940, familia Biţu s-a refugiat în România, în judeţul Ialomiţa, după care, timp de cinci ani, a stat în judeţul Dolj. În Banat a ajuns cu toată familia când avea 14 ani. Nea Biţu spune că privine dintr-o familie numeroasă, fiind zece fraţi, toţi băieţi. „Pe doi dintre ei i-am pierdut în război, acum doar eu am mai rămas”, adaugă trist nonagenarul.

A muncit o viaţă întreagă. A început de la 19 ani la cooperativa agricolă de producţie din comună: „Mai întâi am lucrat la câmp, apoi în zootehnie. Am 39 de ani pe cartea de muncă”, spune el. Casa pe care a avut-o i-a lăsat-o uneia dintre fete, iar acum în ea locuieşte un nepot.

Citeşte şi: O localitate numai bună pentru cei care îşi doresc un trai liniștit. Sunt case cu 20.000-25.000 de euro

Nea Biţu stă în prezent într-o căsută modestă, achiziţionată aproape pe nimic de la un neamţ plecat în Germania. Ne-a primit în aşa-zisa bucătărie, unde are un şpohert pe care îşi prepară mâncarea, un pat pe care doarme, o masă şi câteva scaune vechi. E curat şi cald, dar destul modest.

Nea Biţu e om gospodar, ştie să gătească dacă e nevoie şi de cele mai multe ori o şi face. „Am fost bucătar în armată. De când mi-a murit soţia am fost nevoit să mă ocup şi de această problemă. Fata îmi mai trimite mâncare, dar cum a fost bolnavă nu a avut timp să se ocupe numai de mine”, spune nonagenarul.

În curtea lui Nea Biţu sunt câteva găini, un căţel şi un pisic mic portocaliu. „Până nu demult omul a crescut vieri pentru montă, dar acum a renunţat”, ne spune un vecin. Înainte de a ne despărţi Nea Biţu ne spune: „E greu să fii bătrân şi singur. Dar ce pot să fac?”.

Despre secretul longevităţii, însă, nea Biţu afirmă: „Eu niciodată nu am fumat şi nu am consumat alcool”. L-am lăsat pe gospodar să plece spre casa fiicei sale. A luat bicicleta şi, de parcă ar avea 50 de ani, nu 92, a pornit în trombă… spre locuinţa fiicei sale.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Un raspuns la “Nea Biţu şi povestea lui de viaţă. Are 92 de ani şi trăieşte singur în căsuţa lui din văiugă

  1. Da,o adevărată poveste de viață .
    Mulțumim Renașterea și celor care au contribuit la această poveste.

Lasă un răspuns