O localitate numai bună pentru cei care îşi doresc un trai liniștit. Sunt case cu 20.000-25.000 de euro

O fostă localitate șvăbească, înființată în urmă cu două secole și jumătate de coloniști germani din Lorena, Luxemburg, Trier și Bavaria, mai are astăzi, conform unor oficiali ai primăriei, doar doi nemți.

Începând cu anii ’70 ai secolului trecut și continuând și după Revoluția din 1989, Iecea Mare s-a golit complet de nemți, care au plecat rând pe rând. A urmat o repopulare cu români veniți din toate colțurile țării. Populația de astăzi este majoritar românească, cu o componentă minoritară romă și o alta maghiară.

Din punct de vedere al dinamicii demografice, populația a crescut din 2011, când s-au înregistrat 2.321 locuitori, la 2.730, la mijlocul anului trecut. Cum fenomenul creșterii numărului de locuitori se constată mai ales în zona periurbană, comuna Iecea Mare pare a schimba regula.

Acest plus semnificativ de populație (mai mult de 400 de locuitori) se poate pune pe seama aportului din exterior și mai puțin pe cel provenit din sporul demografic. În prezent, comuna reînființată în 2004 cunoaște un alt exod, de această dată temporar, pentru că o parte importantă dintre localnici sunt plecați la muncă în străinătate.

Viceprimarul Adrian Moștiu, de loc din zona Bradului (județul Hunedoara), s-a stabilit aici, împreună cu familia, după Revoluție. La fel ca și alți localnici, timp de zece ani, a muncit în Spania ca șofer. El spune că majoritatea celor care pleacă nu o fac pentru totdeauna, ci pentru un venit mai bun, din care să-și achiziționeze o mașină, să-și pună casa la punct ori pentru a cumpăra pământ.

An de an, însă, în Iecea Mare se stabilesc alți oameni, în special pensionari, care își vând apartamentul din oraș pentru 30.000-40.000 de euro și cumpără o casă aici cu 20.000-25.000 de euro.

Unii dintre locuitorii actuali dezmembrează parcelele pe care există două case, una dintre ele vânzând-o. Alții cumpără teren intravilan și construiesc pe el o locuință nouă.

Iată că, deși situată la 33 kilometri de Timișoara, ceea ce astăzi nu mai constituie o distanță deranjantă și existând legături bune de transport și posibilități de navetă, localitatea este preferată de tot mai mulți oameni, oferind un loc tihnit, departe de stresul orașului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

3 Comments
Eugen 1 februarie 2018
Atata reclama la toate localitatile astea .......case ieftine , se muta numai tineri . Dar cand ai copii va trebui sa faci naveta la oras , cu scoala, cu serviciul , lasi copilul la after il iei la ora 18 pana ajungi la sat se face 19.30 , mai faci o tema o mancare si gata......a doua zi de la capat , deci nu stiu daca e asa fain . Cheltuiala cu after-ul , cheltuiala cu benzina , timp petrecut in masina si multe altele .
Călin 31 ianuarie 2018
Chemați toți oltenii.?