Specialiștii timişoreni atrag atenția asupra bolii secolului XXI

obezitate

Obezitatea reprezintă cea mai frecventă tulburare de nutritiție întâlnită în rândul copiilor și adolescenților, fiind din ce în ce mai des prezentă în rândul populației de vârstă pediatrică, motiv pentru care a fost denumită boala secolului XXI.

În evidențele pediatrilor timișoreni se aflau, la sfârșitul anului trecut, peste 600 de copii cu obezitate, în creștere față de 2016. Aceasta înseamnă că, pentru unul din 200 de timișeni cu vârsta mai mică de 18 ani, greutatea a devenit o povară greu de purtat, astfel că a fost nevoie de ajutorul medicilor. Este vorba de peste 100 de kilograme la pubertate.

Obezitatea aduce cu sine și alte probleme de sănătate: diabet zaharat de tip II, hipertensiune arterială, dislipidemii, sindrom metabolic, precum și probleme de ordin psihologic, cel mai des întâlnit fiind scăderea stimei de sine.

Cel mai recent studiu la care au participat specialiștii timișoreni de la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara – efectuat de Colegiul Imperial din Londra și Organizația Mondială a Sănătății – a relevat că numărul copiilor și adolescenților obezi (cu vârste între 5 și 19 ani) a crescut în ultimele patru decenii, pe fondul consumului de alimente cu conținut scăzut de nutrienți și cu densitate energetică mare (dulciuri concentrate, sucuri, fast-food, chipsuri).

Procentul celor cu exces de greutate în Timiș este de 32,3 la sută, arată studiul, iar tendința prezice o generație de copii și adolescenți care cresc obezi și, de asemenea, malnutriți. Este motivul pentru care Timișoara a fost inclusă în itinerarul caravanei naționale ”Nutriția și activitatea fizică în sănătatea copilului”, organizată de Events Partners&More în nouă orașe din țară și care va debuta în prima zi a lunii februarie.

Potrivit inițiatorilor, stilul modern de viață este asociat adesea cu o alimentație nesănătoasă (aport caloric crescut, cantitate ridicată de grăsimi animale, exces de sare, conservanți, stabilizatori, consum mare de alimente procesate în defavoarea celor naturale, metode gastrotehnice necorespuzatoare) și sedentarism.

Intervenția precoce, prin corectarea stilului de viață, poate să contribuie decisiv la prevenirea sau amânarea debutului unor boli cronice, oferind copiilor șansa unui start sănătos.


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *