Mugur Isărescu: Nici în 2005 nu s-au dus atât de repede costurile la energie în prețurile finale

BNR avertizează asupra unui atac de tip spoofing (utilizarea frauduloasă a numărului de telefon)

Mugur Isărescu: Nici în 2005 nu s-au dus atât de repede costurile la energie în prețurile finale

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, susține că au mai fost perioade cu creșteri de costuri care vin din mișcări la prețul energiei, însă din 2005 până în prezent niciodată nu s-au dus atât de repede costurile la energie în prețurile finale, conform stirileprotv.ro.

”Am mai trăit noi la Banca Națională asemenea creșteri de costuri care vin din mișcări la prețul energiei. Acum am luat date din 2005 până în prezent.

Concluzia noastră e că niciodată nu s-au dus atât de repede costurile la energie în prețurile finale”, a declarat Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Guvernatorul a continuat: ”De ce credem că s-a întâmplat acest lucru? În trecut a fost mai degrabă prețul la petrol. Acum le avem pe toate. Și petrol, și gaze naturale și energie electrică. În trecut erau mai limitate. Acum majorările au fost de amploare, mai ales la gaze naturale”.

El a precizat că, deși în primul semestru activitatea economică din România a fost una din cele mai ridicate din UE, în partea a doua a anului este previzibilă o temperare.

”Activitatea economică s-a menținut ridicată, în tot semestrul I al anului curent, una din cele mai ridicate din toată UE.

CITEȘTE ȘI: Strivit de propriul ATV, într-o pădure din Banat. Ultimele clipe din viața tânărului au fost filmate (video)

Dar pentru partea a doua anului este previzibilă o temperare în linie cu evoluțiile și pe plan internațională și cu impactul recesionist pe care îl are și inflația, pe de o parte și, pe de altă parte, întărirea politicii monetare. În ce privește creditarea, măsurile de întărire a politicii monetare au moderat evoluția creditării, cu excepția finanțării pe termen scurt a companiilor, în asociere cu problemele de lichiditate a acestora”, a menționat Mugur Isărescu.

Isărescu: ”Ceea ce ne-a departajat de alte țări cu care ne comparăm este relativa stabilitate a cursului”

Guvernatorul BNR, a precizat: ”Ceea ce ne-a departajat de alte țări cu care ne comparăm este relativa stabilitate a cursului. Ne-am asumat acest lucru la începutul pandemiei, pentru că pe de o parte aveam inflație, iar pe de altă parte eram singura țară din UE cu deficit excesiv și cu procedură de deficit excesiv.

De ce ne-am asumat? A fost un risc, pentru că aveam și deficit de cont curent.

El s-a înrăutățit. Asta pentru că produsele de import ale României, produse energetice și materii prime, s-au scumpit. Nu vedem încă tendințe periculoase în ceea ce privește cursul de schimb real efectiv.

El a fost relativ stabil și ne-a ajutat. Atât ne mai trebuia, ca la majorarea de amploare a prețurilor la energie, care s-au dus în toate costurile, să mai vină și cursul de schimb cu influențe inflaționiste”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *