Moment ecumenic de referinţă, sâmbătă, la Timişoara: Binecuvântarea Catedralei Romano-Catolice, Domul Sfântul Gheorghe

Cel mai bun aer din România este în orașul Galați. Ce loc ocupă Timișoara în clasament

Moment ecumenic de referinţă, sâmbătă şi duminică, la Timişoara: Binecuvântarea Catedralei Romano-Catolice, Domul Sfântul Gheorghe

Episcopia Romano-Catolică de Timișoara are onoarea de a aduce la cunoștința credincioșilor și a tuturor celor interesați programul celebrărilor liturgice prilejuite de binecuvântare a Catedralei restaurate – Domul Sf. Gheorghe din Piața Unirii, care va avea loc sâmbătă, 22 aprilie 2023:

În perioada 13-21 aprilie are loc, zilnic, o Adorație Euharistică în Dom, de la ora 18.00 la 19.00. În fiecare seară, o altă parohie din cele opt parohii ale orașului Timișoara, în următoarea ordine, a organizat ora de Adorație.

Până acum: 13 aprilie – Timișoara VI. Fratelia, 14 aprilie – Timișoara II. Fabric, 15 aprilie – Dumbrăvița, 16 aprilie – Timișoara V. Mehala, 17 aprilie – Timișoara III. Elisabetin, 18 aprilie – Parohia Bulgară din Timișoara, 19 aprilie – Timișoara VII. Freidorf. Joi, 20 aprilie, ora 18 – Timișoara IV. Iosefin.

Vineri 21 aprilie, tot la ora 18, va avea loc o adorație euharistică oficiată în comun – a tuturor parohiilor și credincioșilor, la nivel de oraș și dieceză.

 

Sâmbătă, 22 aprilie

08.00-09.45 – Sosirea clerului, a pelerinilor, a oficialităților, a invitaților din țară și străinătate și a tuturor participanților.

09.35 – Prezentare video a Catedralei Romano-Catolice Timişoara, Domul Sfântul Gheorghe.

10.00 – Sfânta Liturghie Pontificală celebrată de Excelența Sa Arhiepiscopul Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova. Procesiunea solemnă formată din asistența liturgică, preoți, canonici și episcopi va pleca la ora 09.50 de la Palatul Episcopal (str. Augustin Pacha nr. 4). La celebrarea euharistică vor participa aproximativ douăzeci de arhiepiscopi, episcopi și trimiși din diferite dieceze și eparhii din țară și din străinătate.

La Sfânta Liturghie vor participa și Mitropolitul Banatului, Înalt Prea Sfinția Sa Ioan Selejan, Arhiepiscopul ortodox român al Timișoarei și Prea Sfinția Sa Lukijan Pantelić, episcopul ortodox sârb al Budapestei și administrator al Eparhiei Timișoarei. La acest eveniment istoric vor fi prezenți și reprezentanți ai ministerelor, parlamentari, reprezentanți ai autorităților statului, ai instituțiilor civile din țară și din străinătate, ai minorităților naționale.

Domul Sfântul Gheorghe, Catedrala Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara, lăcaș ridicat în perioada 1736-1774, va fi binecuvântat (resfințit) după cel mai amplu proiect de renovare și refacere din istoria sa (2019-2023). Lucrările au fost realizate în cadrul proiectului „Lucrări interioare și exterioare de renovare, conservare, reabilitare a clădirii Catedralei Romano-Catolice din Timișoara și a împrejmuirii, în vederea integrării în circuitul turistic național și internațional“ – cod SMIS 119627 – finanțat prin intermediul Regio – Programul Operațional Regional 2014 – 2020.

Valoarea totală a contractelor de lucrări este de 16.460.849,60 lei fără TVA, din care 16.118.710,41 lei reprezintă contribuție europeană, iar 342.139,19 lei reprezintă contribuția Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara. De asemenea, o serie de alte aspecte ale proiectului au fost susținute de dieceză din fonduri proprii sau din donații și sprijin din țară și din străinătate. Proiectul a fost depus și implementat la inițiativa episcopului diecezan anterior, Excelența Sa Martin Roos, și a fost continuat și finalizat de succesorul său, Excelența Sa Josef Csaba Pál.

Cu acest prilej va fi binecuvântat în mod solemn un nou altar versus populum și va fi sfințit un nou amvon. Pereții naosului vor fi unși cu ulei – Sfânta Chrismă – de către celebrantul principal în douăsprezece locuri, mai precis în cele doisprezece cruci de consacrare sau cruci ale apostolilor. Cele douăsprezece lumânări corespunzătoare vor aprinse în mod solemn, în dreptul acestor cruci, tot cu această ocazie.

Cadrul muzical al întregii Liturghii pontificale va fi asigurat de trei coruri: corul Catedralei: Exultate, dirijat de Róbert Bajkai-Fábian, corul de tineret: Harmonia Christi, dirijat de Iustin Călin și Chorus et Capella Cathedralis, dirijat de Walter Kindl.

Duminică, 23 aprilie 2023

O Sfântă Liturghie pontificală, în sărbătoarea Sfântului Gheorghe, ocrotitorul Catedralei și al Capitlului Catedralei – hramul sau sărbătoarea patronală a Catedralei – va fi celebrată la ora 11.00 de către episcopul diecezan Iosif Csaba Pál și de distinșii oaspeți prezenți, în această duminică, în trei limbi, se precizează pe site-ul gerhardus.ro, într-un material semnat de Pr. Nikola Lauš, Director al Cancelariei Episcopale.

Foto: gerhardus.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *