Miza ascunsă a anticipatelor

miza ascunsa

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat răspicat că doreşte alegeri anticipate. De aceea, l-a desemnat încă o dată premier pe Ludovic Orban, sfidând nu doar logica parlamentară, ci şi bunul-simţ.

CITEȘTE ȘI: Şeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Timişoara, numit comandant de inspectorat

Să numeşti un premier în care în mod normal se pun speranţe, dar să declari că vrei anticipate, care sunt condiţionate de căderea guvernului, este mai mult decât miştocăreală politică. Este foarte posibil ca episodul cu căderea şi redesemnarea lui Orban să se repete, pentru a se face pofta preşedintelui României, nu mai e nici un secret în asta. Vom asista la acest joc ce pare mai mult pentru copii încă vreo câteva săptămâni, poate chiar luni. Căderile în cascadă ale guvernului vor acapara agenda publică din următoarea perioadă, asta numai dacă, Doamnefereşte, apare un nou scandal la Caracal sau dacă se descoperă că Vulpiţa are şi soră sau măcar o verişoară.

Aşadar, căderile guvernului vor reprezenta capul de afiş al perioadei următoare. Vor avea ele efect în plan politic, în special asupra PNL? Vor avea şi asta ne-a arătat-o chiar istoria recentă a PSD. Studiile sociologice au stabilit că social-democraţii au pierdut cele mai multe procente nu datorită urii faţă de Liviu Dragnea, ci în momentul în care partidul şi-a schimbat premierii.

A fost mai întâi debarcat Sorin Grindeanu, a urmat Mihai Tudose, creându-se o instabilitate pe care electoratul nu a agreat-o deloc. Atunci a început căderea PSD. Acum, PNL nu doar că se comportă la fel, dar parcă o face într-un ritm şi mai susţinut. Să nu fi tras învăţăminte liberalii din experienţa social-democraţilor şi să-şi permită să joace aceeaşi carte perdantă? Exclus, oricât de mult ar susţine unii că există un grad mare de amatorism în PNL! Altul pare să fie motivul şi el trebuie căutat în îndârjirea cu care Klaus Iohannis urmăreşte alegerile anticipate. Nu erodarea PNL justifică insistenţa cu care sunt cerute aceste anticipate, ci, mai degrabă, poziţia în care se va afla preşedintele României, la finalul acestui mandat.

Dacă vom avea anticipate, următorul scrutin parlamentar din 2024 l-ar prinde pe Iohannis în funcţia de preşedinte, de unde ar putea fi garantul unei bune desfăşurări a alegerilor, fiecare înţelegând prin asta ceea ce vrea. Dacă scrutinul va fi la termen, parlamentarele din 2024 vor fi după prezidenţiale, situaţie care schimbă total modul de abordare electorală.

Nu scorul PNL din acest an este marea preocupare a lui Iohannis, ci modul în care îşi va încheia el, personal, mandatul.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Miza ascunsă a anticipatelor

  1. Pesede nu are justificare și reprezentativitate pentru un număr atât de mare de parlamentari. Grecii au organizat alegeri anticipate anul trecut după europene dar la noi persistă mârlănia și setea de bani și avuție mai presus de voința populației.
    Soluții:
    1. Anticipate
    2. Reducerea numărului de parlamentari (300)
    3. Modificarea codului penal pentru înăsprirea pedepselor pentru corupție și viol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *