Ministrul Sănătății a semnat finanțări solide pentru sectorul medical. Susținere record pentru spitale din Timiș și Arad

Ministrul Sănătății a semnat finanțări solide pentru sectorul medical. Susținere record pentru spitale din Timiș și Arad

Ministrul Sănătății a semnat finanțări solide pentru sectorul medical. Susținere record pentru spitale din Timiș și Arad

Astăzi, 30 martie 2023, în Sala de Conferințe Experience a Hotelului Timișoara, a avut loc evenimentul “Timișoara Healthcare Investments Day”, ocazie cu care s-au semnat contractele de finanțare din PNRR pentru Institutul Regional de Oncologie Timișoara, Spitalul Municipal Lugoj şi Maternitatea Arad, în prezența Ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, în calitate de invitat special.

În cadrul reuniunii s-a prezentat programul de conștientizare a oportunităților de investiții în domeniul medical prin accesare de fonduri UE în perioada 2023-2030. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a prezentat viziunea ministerului asupra dezvoltării sistemului de sănătate. De asemenea, s-au expus Planul Național de Redresare și Reziliență, Programul Operațional de Sănătate și Programele Băncii Mondiale, toate pe domeniul sectorial al investițiilor în medicină.

“Ecumenism politic” pentru sănătate

La manifestare au participat prefecții de Timiș și de Arad, președintele CJ Timiș, secretarul de stat Alexandru Rogobete, managerul SCJU Timișoara Dorel Săndesc, deputatul Alfred Simonis, senatorul Eugen Dogariu, manageri de spitale și medici.

O prezență aparte a fost Î.P.S. Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, cel care a ținut să remarce că atunci când vine vorba de finanțarea medicinei și de sănătatea oamenilor, orgoliile pot fi lăsate la o parte și se poate ajunge la un “ecumenism politic”. Ceea ce s-a și întâmplat, azi, la Timișoara.

Ministrul Sănătății a semnat finanțări solide pentru sectorul medical. Susținere record pentru spitale din Timiș și Arad

Deputatul Alfred Simonis a spus că este pentru prima dată când toate forțele politice din Timișoara sunt împreună pentru un proiect, iar în perioada următoare ar trebui să fie organizate permanent astfel de întâlniri în care să se pună toată lumea de acord pentru rezolvarea problemelor comunității.

Secretatul de stat Alexandru Rogobete a anunțat și demararea în scurt timp a construcției pentru un centru la Timișoara pentru mari arși.

„Avem o oportunitate pentru Banat şi cred că există toate resursele materiale şi umane înalt calificate care să facă ca aceste trei obiective de investiţii (Institutul Oncologic Regional de la Timişoara, Spitalul Municipal Lugoj şi o nouă maternitate în judeţul Arad) să se concretizeze. Semnăm astăzi contractele de finanţare care înseamnă suma de 2,5 miliarde de lei pentru aceste trei obiective, din care jumătate la IORT. Aceste investiţii în sănătate nu sunt făcute să mărească decalajele între diferite localităţi sau judeţe, ci trebuie făcute astfel încât aceste decalaje să fie reduse şi toţi cetăţenii să aibă acces la servicii medicale de bună calitate”, a declarat Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății.

197 de milioane de euro pentru oncologie

Astfel, s-a semnat contractul de finanțare pentru Institutul Regional de Oncologie Timișoara. Este vorba de un proiect finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență, destinat dezvoltării infrastructurii spitalicești în ceea ce privește asistența medicală în domeniul patologiei oncologice din Banat. Prin intermediul acestui proiect, parte a clădirii existente pe Calea Torontalului va fi demolată, urmând a fi construit și un corp nou de clădire.

Contractul în valoare de aproximativ 197 milioane de euro, a fost semnat de Ministrul Sănătății, domnul Alexandru Rafila și directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Județeană Timiș, doamna Florentina Radu.
Prin implementarea acestui proiect, se preconizează a se rezolva importante nevoi în domeniul sănătății publice din zona de vest a țării, urmând a polariza cazurile dificile și a oferi pacienților cu patologii oncologice acces la cele mai actuale metode de tratament personalizat.

Finanțări pentru Lugoj și Arad

A fost semnat și contractul de finanțare prin care la Lugoj va fi ridicat un nou Spital Municipal. Este vorba de o investiție de aproape 150 de milioane de euro. Proiectul „Construire spital și funcțiuni conexe pentru Spitalul Municipal Dr. Teodor Andrei” întocmit de Primăria Lugoj se află printre cele 27 de obiective medicale care vor beneficia de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Noul spital din Lugoj ar urma să fie construit în spatele pavilionului principal al actualului spital, care va fi renovat integral, iar lucrările trebuie finalizate până la sfârșitul anului 2026, dată până la care spitalul trebuie să fie integral dotat și mobilat, respectiv pus în funcțiune.

Valoarea totală a proiectului este de 151.192.732,38 de euro, inclusiv TVA. Prin PNRR se asigură o finanțare de 95%, iar 5% este contribuția municipiului Lugoj.

Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, a semnat contractul de finanţare pentru această lucrare, alături de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Astfel, se pune parafa pe cel mai mare proiect pe sănătate din istoria Consiliului Judeţean, un proiect estimat la aproximativ 115 milioane de euro.

CITEȘTE ȘI: O firmă din București și una din Caransebeș, amendate cu 80.000 lei pentru mizeria făcută în Timişoara

„Construim un complex medical care va deservi Aradul cel puțin în următorii 50 de ani. Va fi o clădire modernă, cu echipamente noi, de la vestiare la blocul operator. Investiţia are valoare mare, dar dacă nu îndrăznim să gândim o soluţie globală, integratoare, pentru secţiile de pediatrie de la spital, nu vom rezolva problemele de acolo. Dacă nu construim un spital nou, ci doar rostogolim problemele existente, nu va fi bine pentru nimeni. Categoric, acest Complex Matern-Pediatrie are nevoie de susţinerea largă a tuturor arădenilor, a administraţiei, a mediului de afaceri, a societăţii civile, pentru că este pentru generaţiile următoare, va fi funcţional cel puţin jumătate de secol, dacă nu chiar peste 100 de ani , a declarat Iustin Cionca, imediat după ce a semnat contractul.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *