Alexandru Rafila a infirmat, la Timișoara, interzicerea consumului de antibiotice

Alexandru Rafila a infirmat, la Timișoara, interzicerea consumului de antibiotice

Alexandru Rafila a infirmat, la Timișoara, interzicerea consumului de antibiotice

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat, joi, 30 martie, la evenimentul “Timișoara Healthcare Investments Day”, că nu dorește interzicerea consumului de antibiotice. El a subliniat că antibioticele, alături de vaccinuri, reprezintă cele mai mari progrese pe care le-a făcut medicina, dar trebuie utilizate atunci când este nevoie. Ministrul Sănătății a declarat că trebuie găsită o formulă care să consemneze exact eliberarea lor în farmacii.

Rafila a mai spus că fenomenul apariției bacteriilor multirezistente, cele care provoacă infecțiile grave, mai ales în spitale și care pun viețile în pericol poate fi ținut sub control dacă se aplică o politică corerentă în ceea ce privește utilizarea antibioticelor.

„Vrem un singur lucru: să tratăm pacienții cu antibiotice atunci când este nevoie, atât timp cât este nevoie, cu antibioticul de care este nevoie. Populația generală trebuie să fie informată că nu trebuie să ia antibiotice decât pe bază de prescripție medicală, nu trebuie să utilizeze eventual antibiotice rămase la domiciliu după o altă afecțiune, că informația și rețeta trebuie eliberată de medic, nu la insistența pacientului, ci atunci când medicul consideră că este necesar. Și farmaciile trebuie să înțeleagă și ele la rândul lor că nu trebuie să elibereze medicamentele acestea decât pe bază de rețetă.

În momentul în care o farmacie eliberează antibiotic acest lucru e consemnat, pentru că o rețetă simplă nu consemnează eliberarea de antibiotic și trebuie să găsim o formulă care să consemneze exact eliberarea de antibiotic, să știm care este consumul, care este structura consumului și să știm sigur că antibioticul nu se eliberează în farmacie decât atunci când există o prescripție dedicată și asumată pentru acel antibiotic…Nici vorbă de interzicerea consumului de antibiotice”, a afirmat Ministrul Sănătății.

CITEȘTE ȘI: Ministrul Sănătății a semnat finanțări solide pentru sectorul medical. Susținere record pentru spitale din Timiș și Arad

Precizarea a venit în contextul în care, marți, Alexandru Rafila a declarat că se gândeşte „foarte serios” la o reglementare potrivit căreia antibioticele să nu mai poată fi eliberate „eventual nici măcar pe bază de reţetă simplă”.
România se situează pe primul loc în Europa la consumul de antibiotice, cu peste 25 de doze administrate zilnic la 1.000 de locuitori, la același nivel ca în urmă cu 10 ani, arată un studiu publicat de Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC).


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *