Saga Colterm continuă la Primăria Timișoara. O nouă ședință extraordinară pentru subvenția de 100 de milioane de lei

Colterm continuă aprovizionarea pentru sezonul rece. Câte cereri de debranșare au fost depuse

Saga Colterm continuă la Primăria Timișoara. O nouă ședință extraordinară pentru subvenția de 100 de milioane de lei

Pentru a trei oară, Consiliul Local al Municipiului Timișoara se va întruni în ședință extraordinară, în data de 3 aprilie 2023, de la ora 16, pe platforma online de videoconferință. Ordinea de zi a ședinței are un singur punct: proiectul de hotărâre privind aprobarea achitării către Compania Locală de Termoficare Colterm S.A. a sumei de 100.000.000 lei cu titlul de ”Avans subvenții diferență de preț și tarif la energia termică livrată populației”.

Ultima ședință extraordinară a CLT, pe exact aceeași temă, a avut loc joi, 23 martie 2023. Atunci, 11 consilieri locali au inițiat demersul, pentru a găsi o soluție de salvare a companiei Colterm, aflată în insolvență. Proiectul dezbătut a fost același: achitarea către Colterm S.A. a sumei de 100.000.000 lei cu titlul de „Avans subvenții diferență de preț și tarif la energia termică livrată populației”, având ca destinație achiziția de certificate de gaze cu efect de seră (EUA), aferente anului 2022. Sedința s-a încheiat fără vreun rezultat și fără a se găsi o soluție pentru salvarea companiei de termoficare.

Apelul pentru întâlnirea din 3 aprilie este unul disperat și de ultim moment, după ce executivul primăriei a refuzat, până acum, să aloce bani pentru plata datoriilor, a amenzilor și a “certificatelor verzi”.

Până la data de 30 aprilie, Colterm SA ar trebui să achiziționeze circa 200.000 de certificate CO2 pentru conformarea pe anul 2022. Primarului Timișoarei, Dominic Fritz, a declarat de mai multe ori, că primăria nu va achita aceste certificate. În cazul acestui refuz, ar fi al treilea an consecutiv în care administrația locală nu contribuie la achitarea acestor certificate de poluare.

Astfel, în 2021, societatea Colterm a fost amendată cu 21 de milioane de euro pentru că nu a cumpărat certificate EUA, în valoare de 9 milioane de euro. Până la 30 aprilie 2022, ar fi fost nevoie să fie cumpărate certificate verzi în valoare de 11,2 milioane de euro, ceea ce nu s-a întâmplat, iar amenda este de 14,5 milioane de euro.

CITEȘTE ȘI: Ministrul Sănătății a semnat finanțări solide pentru sectorul medical. Susținere record pentru spitale din Timiș și Arad

Per total, în 2023 valoarea datoriei municipalității către Colterm este mult peste valoarea certificatelor pe care Colterm ar trebui să le cumpere.

Datoriile totale însumează subvenția reprezentând diferența de preț și tarif la energia termică livrată populației, de aproximativ 150 milioane de lei într-un an, plus achitarea pierderilor tehnologice induse, adică alte 88 de milioane de lei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *