Mii de români și-au luat ”Prima Casă” în Banat

casa 2 1

De la lansare, în 2009, și până la finele anului trecut, Programul ”Prima Casă” a adus locuința mult visată pentru 21.000 de beneficiari din regiunea Vest. Dintre aceștia, cei mai muți au ales județul Timiș, urmat de Arad, Hunedoara și Caraș-Severin.

În anul 2019, în regiunea Vest au fost acordate, în cadrul Programului ”Prima Casă”, 352 de garanții în valoare totală de 32,8 milioane lei. ”Județul Timiș se află peste media națională în ceea ce privește vârsta beneficiarului – peste 69 la sută dintre noii proprietari având între 25 și 35 de ani -, numărul de camere ale locuinței – 33 la sută cumpărând apartamente sau case cu trei camere – și vechimea imobilului, nu mai puțin de 71 la sută alegând construcții noi.

În plus, dacă la nivel național avansul minim este de cinci la sută, în Timiș, avansul a fost de 12 la sută. În acest an, plafonul pentru programul <<Prima Casă>> este de aproximativ două miliarde de lei, din care 35 la sută au fost deja utilizați”, a precizat Gheorghe Lăpădat, director general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Potrivit acestuia, tinerii timișeni se ghidează după trei criterii în ceea ce privește alegerea unei locuințe: locația, reputația dezvoltatorului și calitatea proiectului.

Instrumentele de garantare, un accelerator în dezvoltarea regională

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, a organizat ieri, la Timișoara, o întâlnire la care a fost prezent directorul general Gheorghe Lăpădat, alături de directorul executiv Simona Tărtăcuță, discuțiile fiind axate pe tema ”Instrumentele de garantare ale FNGCIMM – un accelerator în dezvoltarea regională, un sprijin pragmatic pentru comunitățile locale, mediul antreprenorial și tânăra generație”.
Orientarea către susținerea necesarului de finanțare a beneficiarilor și către piață, a constituit baza mesajelor ce au fost adresate mediului antreprenorial, autorităților publice locale, fermierilor, beneficiarilor PNDR 2014 – 2020 și POPAM 2014 – 2020, precum și tinerilor care doresc să investească în dezvoltarea personală.

Participanții au dezbătut subiecte legate de programele guvernamentale derulate de FNGCIMM, de oferta de garantare pentru facilitarea accesului la finanțare a IMM-urilor din toate domeniile de activitate, inclusiv start-up-uri, a persoanelor fizice, precum și a altor categorii de aplicanți.

”Acordăm o atenție deosebită dialogului cu potențialii beneficiari, iar, prin campaniile de comunicare directă pe care le derulăm în întreaga țară, vom înțelege mai bine nevoile publicului nostru – țintă, fiind astfel în măsură să dezvoltăm produse de garantare adaptate mai bine necesităților specifice fiecărui sector de activitate. Dorim să ne implicăm în dezvoltarea companiilor, în special în acele sectoare care pot influența pe termen mediu și lung creșterea economică sustenabilă,”a declarat Gheorghe Lăpădat, director general al FNGCIMM.

5.200 de garanții accesate

Implicarea FNGCIMM în dezvoltarea Regiunii Vest și a județului Timiș este reflectată direct de cele peste 5.200 de garanții, în valoare de circa 1,2 miliarde de lei accesate de antreprenori în ultimii șapte ani. În județul Timiș au fost acordate anul trecut 148 de garanții pentru tinerii antreprenori din Timișoara și Lugoj, dar și din mediul rural (Șag, Dumbrăvița, Moșnița Nouă, Criciova etc.), ceea ce reprezintă aproape jumătate din cele 368 de garanții oferite Regiunii Vest în 2018.
Rolul FNGCIMM în dinamizarea programelor de dezvoltare durabilă dedicate beneficiarilor publici locali care au în derulare proiecte de infrastructură rutieră, socială și educațională, de alimentare cu apă sau canalizare în cadrul PNDR 2014 – 2020, în baza OUG79/2009 privind renovarea și dezvoltarea spațiului rural prin creșterea calității vieții și diversificării economiei în zonele rurale, este demonstrat de cele 585 de garanții, în valoare de peste 785 milioane lei, acordate de FNGCIMM în perioada 2010-2019 în Regiunea Vest. În Timiș, Săcălazul este comuna cu cele mai multe proiecte depuse, opt, în timp ce cea mai mare sumă accesată, 12,6 milioane de lei, îi revine localității Peciu Nou, unde au fost depuse șase proiecte.

”Investește în tine”

Programul ”Investește în tine”, lansat în 2018, a atras 42 de beneficiari din regiunea Vest, garanțiile acordate fiind în valoare de 1,26 milioane de lei. ”Programul este destinat persoanelor care doresc să participe la cursuri de reconversie profesională, precum și tinerilor care urmează o formă de învățământ și care se confruntă cu dificultăți financiare în continuarea studiilor. Sprijinul se acordă imediat prin CEC, fără costuri asociate. Tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani pot lua credite de până în 40.000 de lei, cu până la cinci ani de grație, perioadă în care nu se achită nici un fel de sumă. Durata maximă de achitare a creditului este de până la zece ani, iar garanția statului poate ajunge până la 80 la sută”, a precizat directorul executiv Simona Tărtăcuță.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *