Mielul de Paști, ”doar pe comandă”

Mielul sacrificat „s-ar putea să ajungă în jur de 45 de lei kilogramul”

Sfintele Sărbători de Paști sunt tot mai aproape, iar cei mai mulți dintre românii ortodocși se pregătesc de acest eveniment, nu doar cu post și rugăciuni, ci și cu gândul la masa tradițională. De pe aceasta nu poate lipsi carnea de miel, fie că se pregătesc din ea o sumedenie de feluri, fie că este reprezentată doar de o bucățică de friptură.

CITEȘTE ȘI: Microbuz răsturnat pe autostradă, în județul Timiș

Procurarea cărnii de miel se poate face însă doar respectând reglementările în vigoare. Astfel, sacrificarea mieilor se poate realiza în unități de abatorizare autorizate sanitar-veterinar, dar și în centrele amenajate și autorizate temporar.

În acest moment, în România există un număr de 135 de abatoare autorizate sanitar-veterinar, iar carcasele care provin de la astfel de abatoare poartă marca de sănătate ovală și pot fi comercializate atât la nivelul magazinelor alimentare, hipermarketurilor, carmangeriilor, cât și în schimburi intracomunitare. Crescătorii de animale au posibilitatea să-și sacrifice mieii și în spații amenajate de către autoritățile locale, astfel de locuri fiind autorizate numai temporar, în perioada 21 aprilie – 1 mai. În aceste centre amenajate temporar, carcasa va purta o marcă de sănătate în formă rotundă și nu va putea fi comercializată decât consumatorului final. De asemenea, mieii de Paști pot fi sacrificați în fermă, în acest an, dar numai în județele în care nu există abatoare autorizate sanitar-veterinar și primăriile nu au organizat un centru de sacrificare temporar.

Pentru ca sacrificările să fie permise în fermă, la nivelul exploatației trebuie să existe un spațiu care să îndeplinească, pe lângă condițiile de igienă impuse, și condiții de protecție și bunăstare a animalelor. Oamenii se vor putea aproviziona pentru uz propriu direct din fermele crescătorilor, fără însă a putea comercializa mai departe carnea cumpărată.

30 de lei kilogramul

În anii trecuți, în piețele din Timișoara, achiziționarea cărnii de miel se făcea simplu, din piețe. În halele de carne se găseau carcase de miel și doritorii se puteau tocmi cu vânzătorii sau aveau ocazia să cumpere doar o jumătate sau un sfert de miel, dacă unul întreg le depășea posibilitățile. În acest an, treaba merge mai greu, pentru că, așa cum am explicat mai sus, nu va mai exista carne de miel în piețe.

Totuși, cei care doresc să cumpere se pot adresa producătorilor cunoscuți, în special celor despre care știu că au oi, pentru că vând tot anul brânză făcută din laptele lor. Prețul carcasei de miel este de 30 de lei kilogramul (am întrebat în trei locuri), iar mieii sunt mai mărișori, pentru că Sărbătorile Pascale cad pe data de 2 mai.

„Vă putem aduce, însă doar pe comandă, că altfel nu ne lasă. Din 20 aprilie începem să preluăm. Dar să știți că au cam 12 kilograme sau puțin peste. Nu e mult pentru un miel, doar capul și organele cântăresc 1,5-2 kilograme”, ne-a spus un proprietar de oi. Omul nu vinde jumătăți de miel, dar dacă clientul își găsește cu cine să împartă animalul e treaba lui. O variantă de luat în calcul este cumpărarea cărnii de miel din hypermarketuri, unde se vor găsi, probabil, ca în fiecare an, pe lângă miei întregi sau jumătăți, și bucăți specifice – pulpă, organe pentru drob, coaste și alte asemenea produse. Spata de miel, de exemplu, costă circa 40 de lei kilogramul, iar organele (congelate) – 18 lei/kg. Așa se face că timișorenii nu au de ce să se teamă că vor rămâne fără carne de miel de Paști. Totul este să-și permită să o cumpere.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *