Medicii protestează în stradă la Timișoara (foto)

Medicii protestează în stradă la Timișoara (foto)

Medicii protestează în stradă la Timișoara (foto).

Medicii de familie și medicii specialiști din policlinici participă în această dimineață la un protest comun în fața Casei Județene de Asigurări de Sănătate Timiș, nemulțumiți de reducerea sumelor ce le revin pentru oferirea de servicii medicale persoanelor asigurate.

Scăderile sunt de 30 la sută pentru medicina de familie, 27 la sută pentru ambulatoriul de specialitate (policlinică) și 50 la sută pentru stomatologie.

protest medici 2

Spre exemplu, unui medic specialist îi va fi plătită consultația de la 1 februarie cu 35 de lei, cu 13 lei mai puțin față de cât este decontat serviciul în prezent.

„Din acești bani sunt plătite taxe, impozitele, ratele la bănci pentru aparatură, cotizația la Colegiul Medicilor, salariile contabilei, femeii de serviciu, IT-istului, registratorului medical, consumabile de la șervețele de pat la electrozi și multe altele”, explică Flaviu Petrica, reprezentantul Asociației Profesionale a Medicilor din Ambulator Timiș.

petrica medic

Potrivit medicilor, în această situație se întrevăd două opțiuni, fie se va merge pe cantitate în detrimentul calității, fie se nu vor mai încheia contracte cu Casa de Sănătate și vor oferi pacienților asigurați servicii contra cost, la prețuri pornind de la 50 de lei pentru o consultație (care în prezent, înainte de reducerea sumelor, este decontată cu 48 de lei).

medici 1 1

Cei care nu își vor permite consultații contra cost, însă vor dori să beneficieze de un pachet complet de servicii (de exemplu, în cardiologie, efectuarea de EKG și test de efort pe lângă un consult) vor aglomera unitățile de urgență și spitalele.

medici 2 1

În plus, multe cabinete medicale sunt în pericol de a se desființa ca urmare a creșterii taxelor.

Medicii au solicitat menținerea valorii punctelor ”per capita” și ”per serviciu” la nivelul anului 2023 asigurarea funcționării SIUI (sistemul informatic), reducerea birocrației și înlăturarea prevederilor care prejudiciază activitatea cabinetelor din proiectele de acte normative.

Dacă proiectele de lege vor trece fără amendamentele propuse de medici, aceștia amenință cu grevă și nereînnoirea contractelor cu Casa de Asigurări de Sănătate de la 1 februarie.

Un nou protest al medicilor va avea loc miercuri, la ora 12, la Prefectura Timiș. Urmează ca joi, reprezentanți ai  protestatarilor să ajungă la București, la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Fonduri diminuate 

Potrivit reprezentanților Casei de ASigurări de Sănătate, „CNAS a calculat valoarea punctelor per capita și pe serviciu în asistența medicală primară și valoarea punctului pe serviciu în asistența medicală ambulatorie de specialitate, ținând cont de sumele alocate pentru fiecare domeniu de asistență medicală prin Legea bugetului de stat pe anul 2024.

Astfel, au rezultat următoarele valori: pentru punctul per capita : 7,7 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală primară: 6,2 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate: 3,3 lei.

Conform Contractului-cadru, aceste valori se calculează de CNAS anual, după intrarea în vigoare a Legii bugetului de stat și în limita fondurilor aprobate prin acest act normativ.

Valorile rezultate se regăsesc într-un proiect de Ordin al ministrului sănătății și al președintelui CNAS pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru, care a fost publicat astăzi în transparență decizională pe pagina de Internet a instituției, www.cnas.ro.

Conform Legii bugetului de stat pe anul 2024, în bugetul FNUASS (Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate – n.r.) sunt aprobate pentru acest an fonduri totale de 62,4 miliarde lei, din care pentru materiale și prestări servicii cu caracter medical suma de 44,5 miliarde lei”.

Conform CNAS, pentru luna ianuarie a anului curent, având în vedere necesitatea asigurării continuității furnizării serviciilor medicale, în ziua de 29 decembrie 2023 (data publicării în Monitorul Oficial a Legii bugetului de stat pe anul 2024) casele de asigurări de sănătate au încheiat, în regim de urgență, acte adiționale cu furnizorii de servicii medicale, menținând valorile de punct aferente semestrului al II-lea al anului 2023.

De asemenea, în perioada următoare vor urma controale în cabinetele medicale: „având în vedere obligația legală a CNAS de a aplica măsurile de eficientizare a cheltuielilor publice aprobate de Guvern și de a raporta gradul de realizare a acestor măsuri, în prezent sunt în derulare acțiuni de control al serviciilor medicale acordate persoanelor asigurate, pe toate domeniile de asistență medicală”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Medicii protestează în stradă la Timișoara (foto)

  1. daca un angajat cotizeaza in medie 750 ron(am pus un pic mai putin ca unii mai au diverse scutiri daca castiga sub sal. minim) si avem aprox 5.5 milioane angajati, sa se calculeze cati bani se strang „la sanatate”. Dar asigurati cati avem? cred ca peste 16 milioane. cand dai scutiri la peste 10 milioane ca sa compensezi veniturile mici, cum pisici sa functioneze sistemul? trebuie crescute veniturile si sa cotizeze mai multi! si cand pacientul nu se trateaza din timp dintr-un gzilion de motive(strans legate de saracie dar si de educatie precum si de starea sistemului public de sanatate) cum sa fie eficient sistemul?
    strict in cazul de fața la medicul de familie, ai putea zice ca e ok scaderea punctului per pacient inscris si cresterea(!) per pacient tratat/consultat ca sa iasa tanda pe manda. dar principial, daca un medic e bun si nu prea i se imbolnavesc pacientii sau se recupereaza/vindeca repede inseamna ca-l penalizezi ca e bun. plus ca tinand cont de cat de neuniforma e toata treaba cu medicii, n-ai cum sa faci o regula universal valabila si la cucuietii din deal si la bucuresti. sanatatea costa, oricum o dai, fara bani nu ai cum sa ai sistem performant. cati bani se duc la sanatate per cetatean in franta(4200 eur) ori germania(8000 eur)? dar in romania(sub1000)? n-ai cum la fel de bun cu muult mai putini bani si in conditii de viata care inca sunt departe de cele din vest. dar pib-ul creste! deci… unde-s banii?!? ah, neocolonialism, era sa uit😂🤣😂🤪

    #🤪

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *