Asistența medicală primară timișeană intră din primele zile ale lunii ianuarie într-un colaps anunțat. Acest lucru vine ca urmare a faptului că medicii de familie din Timiș întrerup colaborarea cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.
”Avem două variante, încă nu am decis care va fi cea adoptată. Fie deschidem cabinetele dar nu eliberăm nici un formular, adică pacientul nu primește nici rețetă și nici bilet de trimitere, fie închidem de tot! ”, a declarat, ieri, Claudia Iftode, președinta Societății Timiș de Medicina Familiei.
Decizia medicilor de a întrerupe colaborarea cu Casa de Asigurări de Sănătate a fost luată la nivel național, deoarece, în locul unei creşteri a procentului alocat asistenţei medicale primare de la 5,77 la sută la zece la sută din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, administrat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, proiectul de buget pentru anul 2018, aflat în acest moment în dezbatere în Parlamentul României, prevede o stagnare la 5,8 la sută.
În întreaga țară, începând cu 3 ianuarie, în cabinetele de medicina familiei nu vor mai fi acordate servicii decontate de casele de asigurări de sănătate. Medicii au refuzat semnarea actelor adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate judeţene.
”Ca furnizori de servicii medicale, noi avem contract cu Casa de Sănătate, act care se încheie pe doi ani, deși, anual, se schimbă normele de aplicare. De la 1 ianuarie ar fi trebuit să avem un nou contract, care însă nu a fost elaborat și s-a decis prelungirea celui anterior de pe 2016-2017, printr-un act adițional.
Financiar, nu ni s-a alocat un procent mai mare, însă cheltuielile au crescut. Schimbările din Codul fiscal, prin trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, presupun cheltuieli mai mari, pentru că la fiecare cabinet este angajată cel puțin o asistentă. De asemenea, noi trebuie și să ne îndeplinim obligațiile față de pacienți și asta înseamnă că nu îi putem primi într-un spațiu fără lumină și fără căldură și, totodată, trebuie să avem și telefon pentru a putea fi contactați.
Or pentru a putea face față la cheltuieli trebuie să avem finanțare. În Uniunea Europeană, procentul alocat asistenței medicale primare din fondul de asigurări este de 14-15 la sută. Noi, medicii de familie, au cerut ca finanțarea să fie măcar de nouă-zece la sută. Cu sub șase procente nu putem supraviețui”, a explicat președinta Societății Timiș de Medicina Familiei.
Tratament prin… promisiuni
Ministrul Sănătății, Florian Bododg, a discutat, ieri, cu președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate despre revendicările reprezentanților medicilor de familie.
”Urmăresc îndeaproape discuțiile dintre medicii de familie și conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care au pornit de la premisa că modificările la contractul-cadru trebuie să vizeze debirocratizarea și eficientizarea sistemelor informatice. Am constatat că, în prezent, dialogul se axează mai mult pe negocieri de ordin financiar.
Ca urmare, încercând să răspundem noilor solicitări primite din partea reprezentanților medicilor de familie, pentru anul viitor este prevăzut ca bugetul pentru medicina de familie să se suplimenteze cu 278 milioane de lei. Consider că numai printr-un parteneriat strâns între medici, autorităţi şi pacienţi se poate realiza reforma în sănătate, iar aici rolul medicului de familie este unul extrem de important.
Am avut numeroase întâlniri cu reprezentanții medicilor de familie și am toată disponibilitatea pentru dialog și colaborare. Din punctul meu de vedere lucrurile se rezolvă numai la masa dialogului. Trebuie să dăm dovadă de responsabilitate și să ne gândim la pacienții noștri pentru că toți suntem în slujba lor. Pacienții sunt cei care au de suferit din cauza acestor blocaje”, a declarat ministrul Sănătății, Florian Bodog.
Imagine de arhivă