Medicii de ambulator din Timiș nu și-au primit banii și atrag atenția că și-ar putea închide cabinetele

Medicii de ambulator din Timiș nu și-au primit banii și atrag atenția că și-ar putea închide cabinetele

Medicii de ambulator din Timiș nu și-au primit banii și atrag atenția că și-ar putea închide cabinetele

Protest al medicilor de ambulator, dar și al medicilor de familie din Timiș, care au tras un semnal de alarmă, luni, 11 decembrie 2023, asupra faptului că mai puțin de 60% din sumele ce trebuiau să le fie virate de către casa de Asigurări de Sănătate, au întârziat aproape o lună și jumătate.

Medicii spun că în aceste condiții de blocaj financiar nu mai pot onora nevoile pacienților și ar putea fi puși, în câteva zile, în situația de a închide cabinetele.

Ei mai atrag atenția că toți pacienții sunt direct afectați dar cei a căror viață este pusă direct în pericol sunt pacienții cu boli cronice, ale căror tratamente și medicații nu pot fi întrerupte.

“Situația e una gravă, pentru că s-a achitat doar 60% din factura serviciilor prestate pentru luna octombrie, care avea termen de plată 20 noiembrie. Suntem în 10 decembrie și nu s-a plătit restul de 40%. Și așa valoarea de decont a punctului e mică și nu a fost crescută de mult timp.

Ajungem în imposibilitatea de a menține cabinetele deschise și de a ne mai desfășura activitatea. Din banii aceștia noi plătim utilități, sistemul informatic, rate la bănci, chirii, redevențe, salarii, toate din banii de la Casa de Asigurări de Sănătate.

Nu am avut creștere de mult timp a veniturilor și plățile întârzie. Aceste întârzieri mari au început în vara lui 2023. Nu casa de asigurări de sănătate are cea mai mare vină, ci guvernul și ministerul de finanțe, iar în această dimineață (11 decembrie – n.r.) a demisionat președintele CNAS, deci e și mai complicate situația.

În județul Timiș, suntem aproape 300 de furnizori, cabinete medicale de ambulator și înca 400 de medici de familie în tot județul, care se află în aceeași situație. Pe luna octombrie, totalul sumei care trebuia achitată către 274 de furnizori de medicină de ambulator este de peste 15 milioane de lei, din care s-a achitat 60%, la nivelul județului Timiș. E o sumă mare de bani. Activitatea noastră riscă să se blocheze.

Cum vom trata pacienții? Asta e întrebarea. În câteva zile, dacă nu se rezolvă va trebui să închidem cabinetele. Problema e la Ministerul de Finanțe și la alocarea de bani. Dorim un dialog care să deblocheze situația. Ce facem cu bolanvii cronici? Îi lăsăm să moară?”, a declarat Flaviu Petrica, reprezentant al Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator pentru județul Timiș.

Luni, 11 decembrie 2023, la nivelul întregii țări, medicii de ambulator au declanșat un protest.

“Ca urmare a întârzierilor repetate, pentru a patra luna în cursul anului 2023, a decontărilor către furnizorii de servicii de sănătate în conformitate cu Contractul Cadru pentru anul 2023, decontărilor fiind nu numai întârziate, ci și incomplete (aproximativ 52%) din valorile aferente lunii octombrie care trebuiau decontate cel târziu la 20 noiembrie, în condițiile unei totale incertitudini în ceea ce privește decontarea lunii noiembrie, Asociație Profesională a Medicilor de Ambulator recomandă furnizorilor de servicii medicale din ambulatoriul de specialitate aflați în contract cu C.N.A.S. suspendarea acordării serviciilor medicale în contract cu CNAS până la achitarea integrală a obligațiilor contractuale asumate de statul roman prin intermediul CNAS.

CITEȘTE ȘI: Protest spontan la APIA Timiș

Reamintim că sumele datorate nu reprezintă salariul medicilor, ci venitul integral al cabinetelor, din care se achită salariile personalului (medici, asistente, îngrijitoare, contabilitate, personal de întreținere, etc), impozitele datorate statului, plata utilităților, chirii, redevențe, rate către bănci, consumabile, materiale de curățenie, etc.

În condițiile totalei lipse de transparență și de predictibilitate financiară cu care Guvernul României, Ministerul de Finanțe și Casa Națională de Asigurări de Sănătate tratează sistemul de sănătate din România, propunem tuturor organizațiilor sindicale, patronale, asociații profesionale din domeniu să se alăture demersului nostru.

Totodată solicităm Colegiului Medicilor din România denunțarea Contractului Cadru pentru încălcarea repetată a prevederilor acestuia, precum și introducerea obligatorie în prevederile viitorului Contract Cadru a penalităților pe care C.N.A.S. să fie obligată să le achite furnizorilor aflați în contract cu aceasta, similar penalităților pe care orice entitate fizică sau juridică este obligată să le achite în caz de întârziere de plată.

Solicităm totodată Avocatului Poporului să se sesizeze asupra inegalității de tratament la care sunt supuși furnizorii de servicii medicale în raport cu instituțiile publice, în contradicție cu prevederile constituționale care prevăd nediscriminarea în funcție de forma de proprietate și egalitatea în fața Legii a tuturor subiecților acesteia și să demareze procedurile necesare intrării în cadrul constituțional”, se arată în comunicatul remis de către Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator din România.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Medicii de ambulator din Timiș nu și-au primit banii și atrag atenția că și-ar putea închide cabinetele

  1. Laboratoarele de analize medicale din Timișoara nu au primit banii pe luna noiembrie și nici nu pot plăti furnizorii nici salariul nu l-am primit mai puțin de jumătate din salariul din.luna noiembrie De ce nu se plătesc banii pe care i -am lucrat in tot acest timp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *