Medici dermatologi timișoreni avertizează că primăvara se agravează o serie de afecțiuni

Medicii dermatologi avertizează că primăvara se agravează o serie de afecțiuni

Medicii dermatologi avertizează că primăvara se agravează o serie de afecțiuni

Venirea primăverii nu aduce doar bucurie, ci și neplăceri pentru persoanele alergice sau cele cu afecțiuni la nivelul pielii.

Este și cazul dermatitei de contact, o reacție inflamatorie a pielii care apare atunci când aceasta intră în contact cu substanțe iritante sau alergene.

Acestea pot include detergenți, cosmetice și chiar diverse plante. Orice persoană poate avea sensibilitate la diferite substanțe, iar expunerea repetată poate duce la apariția simptomelor.

„Una dintre primele manifestări ale dermatitei de contact sunt roșeața și iritația pielii. Zonele afectate pot deveni roșii și inflamate, iar pielea poate fi sensibilă la atingere.

Mâncărimea este un simptom comun al dermatitei de contact. Persoanele afectate pot simți nevoia de a se scărpina constant, ceea ce poate agrava și mai mult iritația pielii. În unele cazuri, dermatita de contact poate provoca apariția de umflături sau vezicule pe piele. Acestea pot conține lichid și pot fi dureroase sau inconfortabile.

Pe măsură ce afecțiunea progresează, pielea afectată poate începe să se descuameze și să se crape, provocând disconfort și senzație de uscăciune. În unele situații, dermatita de contact poate duce la formarea de răni deschise pe piele.

Acestea pot fi dureroase și pot necesita îngrijire specializată pentru vindecare.

Tratamentul dermatitei de contact presupune evitarea substanțelor care declanșează reacția. Identificarea și evitarea acestor substanțe pot ajuta la prevenirea reapariției simptomelor și la protejarea pielii.

Apoi, pot fi utilizate creme sau unguente emoliente ori tratamente locale (corticoterapie sau in asociere cu antibiotic daca leziunile sunt suprainfectate). Acestea pot reduce iritația și mâncărimea și pot îmbunătăți aspectul și textura pielii. Tratamentul antihistaminic poate reduce senzația de disconfort, pentru a îmbunătăți calitatea somnului.

În cazurile severe sau rezistente la alte tratamente, medicul poate recomanda administrarea de medicamente orale, cum ar fi corticosteroizii sau imunosupresoarele, pentru a controla inflamația și reacția alergică.

CITEȘTE ȘI: Investigații de ultimă generație la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara

Nu în ultimul rând, fototerapia poate fi o opțiune eficientă în tratarea dermatitei de contact, implicând expunerea pielii la anumite tipuri de lumină ultravioletă sub supravegherea unui specialist. Este important un consult dermatologic pentru evaluarea și gestionarea corectă a dermatitei de contact.

Fiecare pacient poate necesita un plan de tratament individualizat, în funcție de gravitatea simptomelor și de factorii specifici”, explică dr. Claudia Târziu – medic specialist dermatovenerologie la Spitalul CF Timișoara.

În cadrul Ambulatoriului unității sanitare funcționează un Cabinet de Dermatologie unde se oferă consultații gratuite în baza biletului de trimitere de la medicul de familie. Informații și programări la telefon 0742892352, apelabil de luni până vineri, în intervalul orar 8-16.

Sursa foto: stiridinlume.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *