Marș pentru siguranța femeilor, în Timișoara și în alte trei mari orașe

mars 1

Organizațiile neguvernamentale din domeniul prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor ies în stradă sâmbătă, 19 octombrie 2019, la MARȘUL “ÎMPREUNĂ PENTRU SIGURANȚA FEMEILOR”.

Evenimentul de anul acesta se va desfășura sub sloganul ”Credeți-ne!”

Organizatorii atrag atenția asupra descurajării femeilor de a raporta violența din cauza inaccesibilității serviciilor și a lipsei de încredere cu care sunt tratate.

Marșul va începe concomitent în patru orașe din țară: București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași.

În Timișoara, asociațiile SPICC, Asociația Culturală Diogene și grupul Dreptul la oraș organizează o acțiune de solidarizare cu Marșul „Împreună pentru siguranța femeilor”. La ora 15:00 se va transmite începutul Marșului, pe scena din Parcul Regina Maria, iar de la ora 15:30 adunarea împotriva tuturor formelor de violență asupra femeilor va continua în Piața Libertății.

Evenimentul de anul acesta se va desfășura sub sloganul ”Credeți-ne!”, aducând în prim plan nevoia femeilor de a avea încredere pentru a ieși din relațiile abuzive sau pentru a reclama actele de hărțuire sau viol. Avem nevoie de încredere în forțele proprii, încredere că familia nu ne va judeca și nu ne va acuza pe noi pentru agresiunea partenerilor, încredere că nu vom suferi repercusiuni, încredere că polițiștii și judecătorii ne vor crede.

În România, 1 din 4 femei a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său sau de fostul partener, cel puțin o dată în viață (European Union Agency for Fundamental Rights, 2014);

În primele 6 luni ale anului 2019 au avut loc 11.896 de infracțiuni din sfera violenței domestice;

În prima jumătate a anului 2019, 3.616 ordine de protecție provizorii au fost emise de către polițiști și 3.520 ordine de protecție emise de către instanțele de judecată;

Din 38.445 de fapte de violență în familie sesizate la poliție în 2018, au ajuns în instanță doar 3,5% adică 1.360 inculpați, în scădere față de anul 2017.

Mai mult decât atât, prin această acțiune, Rețeaua VIF își propune să semnaleze autorităților necesitatea finanțării programelor de prevenție, conștientizare și educație, a includerii în bugetele locale a fondurilor pentru servicii sociale, publice și neguvernamentale, necesare supraviețuitoarelor violenței și pentru  adăposturile de urgență, importanța formării continue a personalului din poliție, medicină legală, servicii sociale pentru a putea interveni cât mai eficient în cazurile de violență împotriva femeilor.

Organizațiile membre ale Rețelei VIF consideră că identificarea și tratarea cu prioritate a cazurilor de acte sexuale cu minore trebuie să fie o urgență pentru autorități, la fel și înființarea centrelor specializate pentru cazurile de violență sexuală, cu personal specializat care să acționeze în interesul victimelor, prin consiliere psihologică și consiliere legală.

Organizatoarele Marșului ”Împreună pentru siguranța femeilor!” transmit un mesaj de solidarizare și bărbaților și invitația de a fi o forță activă în oprirea violenței împotriva femeilor și fetelor. Responsabilitatea de a lua atitudine împotriva violenței aparține tuturor, nu doar femeilor!

Următoarele ambasade și reprezentanţe ale instituţiilor internaţionale au semnat o declarație comună în sprijinul marșului: Albania, Argentina, Austria, Belgia, Canada, Chile,Croaţia, Cehia, Danemarca,Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Israel, Italia, Lituania, Olanda, Norvegia, Peru, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
* * *
Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor este formată din 25 de organizații neguvernamentale și are scopul de a promova drepturile femeilor, de a proteja victimele violenței de gen și de a combate discriminarea de gen.

În ultimii ani, Rețeaua a susținut semnarea și ratificarea Convenției de la Istanbul și a participat în grupuri de lucru alături de reprezentanți ai Guvernului și Parlamentului pentru propuneri de modificare a legislației din România în acord cu prevederile acestei Convenții.

 

foto: crestemoameni.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *