Lucrările la Pasarela Gelu stagnează și se cere o a treia amânare

Lucrările la Pasarela Gelu stagnează și se cere o a treia amânare

Lucrările la Pasarela Gelu stagnează și se cere o a treia amânare

Pasarela Gelu – Crizantemelor este un proiect început de mai bine de 5 ani și care pare să nu ajungă la o finalizare prea curând. Aceasta ar fi trebuit să fie dată în folosință încă din luna octombrie 2023, apoi s-a amânat pentru noiembrie 2023.

Acum, cu lucrările aproape blocate, administrația Fritz a stabilit un nou termen pentru tragi-comedia în care s-a transformat podul pe care deha ar fi trebuit să treacă pietonii și bicicliștii peste Bega, între cartierele Iosefin și Dâmbovița.

Noul termen de finalizare a fost prelungit până la jumătatea lunii martie anul acesta, adică aproape dublu față de termenul convenit inițial prin contract.

Sunt 995 șanse ca pasarela să nu fie gata nici în luna martie, așa că se pregătește o nouă amânare a termenului de finalizare. Ironic dar și hilar, primarul Dominic Fritz a postat, săptămâna trecută, o imagine de pe șantier și a anunțat cu mult entuziasm că pregătește „sezonul de biciclit”.

Proiectul a fost realizat în anul 2019 și, după două licitații contestate, Primăria Timișoara a reușit să semneze contractul cu un constructor și a dat ordinul de începere a lucrărilor în 18 aprilie 2023, iar asocierea PAB Romania – Instal Group – Elecon Plus SRL avea termen de execuțiede 6 luni, la un preț de peste 12 milioane lei de la bugetul local, adica aproximativ 2,6 milioane euro.

Noua amânare dar și impasul în care au intrat lucrările au stârnit nemulțumire în rândul timișorenilor, care sperau ca din această primăvară să poată traversa pasarela Gelu, cu bicicleta sau pe jos.

Consilierul Roxana Iliescu a reacționat luni, 4 martie 2024, pe Facebook, vizavi de această situație.

“Obiectivul de investiții “Pasarela Gelu- Crizantemelor”, în impas! Se pregătește semnarea celui de-al treilea act adițional de prelungire a termenului contractual!

In ciuda ultimelor postări ale primarului si primăriei, situația nu-i deloc veselă!

Eu înțeleg disperarea primarului, dar disperarea celor din departamentul de comunicare din cadrul primăriei, nu!

Angajații care se ocupă de comunicare ar trebui să înțeleagă faptul că ei nu sunt agenții electorali ai primarului și ai celor din USR, nu sunt plătiți de ei, ci de noi toți! Prin urmare, să lase minciunile și să informeze corect timișorenii sau să tacă!

În timp ce primaria ne anunță că “Construcția podului Gelu- Crizantemelor (care nu-i pod ci pasarelă, dar le-a sunat lor mai pompos că deh, lucrările la un pod sunt mult mai complexe), este “ în linie dreaptă”, aflați de la mine că linia asta dreaptă-i cam întreruptă, cel puțin momentan. Administrația Fritz va stabili zilele acestea un nou termen de terminare a lucrărilor, al patrulea!

”Pasarela Gelu- Crizantemelor” este obiect al Contractului nr. 17/17.03.2023. Prețul convenit este in valoare de 12.175.077 lei, bani asigurati din bugetul local. Valoarea cheltuielilor diverse si neprevăzute este în cuantum de 20%, putând fi accesată oricând în timpul derulării contractului. Durata acestui contract a fost stabilită inițial la 6 luni.

Cum ordinul de începere a lucrărilor a fost dat după o lună de la semnarea contractului, execuția trebuia finalizată în 18.10.2023.

N-a fost finalizată! Astfel că, au încheiat primul Act Adițional prin intermediul căruia au prelungit durata până la data de 30.11.2023.

CITEȘTE ȘI: Intrare în forţă la „Termal”, în Timişoara (video)

Nu a fost finalizată nici în noiembrie 2023 si prin urmare au mai încheiat un Act adițional de prelungire până în data de 16.03.2024.

Categoric, lucrările la această investiție nu vor fi terminate nici până in 16.03.2024 si mai mult ca sigur, în aceste zile, vor semna un nou act adițional de prelungire a termenului contractual.

Acum, interesant va fi când vor stabili noul termen, al patrulea, de finalizare a lucrărilor.
Trebuie spus că stadiul lucrărilor este de aproximativ 50% si stadiul financiar tot cam pe acolo (banii încasați de antreprenor până acum din valoarea totală a lucrării).

Cu alte cuvinte, a mai ramas o listă lungă de lucrări ce ar trebui executate, precum: iluminat, finalizare placă de suprabetonare, montarea pavajului, amenajare spațiu verde, mobilier urban etc.

Cea mai delicată dintre toate este construirea zidului de sprijin de pe malul drept care are rolul de a stabiliza malul si implicit toată structura pasarelei!
Această lucrare nu a putut fi executată întrucât au dat de minuni in subteran, cabluri, conducte de care habar nu au avut și care trebuie deviate, mai puțin conducta Aquatim făcută pe fonduri europene de care nu se pot atinge și pentru care proiectantul a trebuit să dea noua soluție tehnica pentru execuția acestui zid de sprijin.

Asta fiind situația, sunt cam penibile mesajele vesele cu linia dreaptă si apropierea imediată a “biciclitului” pe această pasarelă, venite dinspre primărie!”, a scris consilierul Roxana Iliescu, pe Facebook.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Lucrările la Pasarela Gelu stagnează și se cere o a treia amânare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *