Lovitură de teatru la Tomnatic: a dispărut primarul de pe pereții bisericii și au apărut enoriașii!

Lovitură de teatru la Tomnatic: a dispărut primarul de pe pereții bisericii și au apărut enoriașii!

Lovitură de teatru la Tomnatic: a dispărut primarul de pe pereții bisericii și au apărut enoriașii!

Cel mai recent film cu proști s-a turnat zilele astea în comuna timișeană Tomnatic. După publicarea de către ziarul nostru a articolului “Un primar din Timiș a fost pictat pe pereții bisericii din comună”, prima reacție a autorităților a fost… închiderea bisericii!

O echipă a postului de televiziune Kanal D a încercat marți să intre în lăcașul de cult, dar a găsit ușa încuiată, în timp ce preotul dăduse bir cu fugiții.

Și primarul ajuns pictat aidoma sfinților pe pereții bisericii, Stoian Vasiu, a fost de negăsit, în timp ce vicarul eparhial și, totodată, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Banatului, Ionel Popescu, le-a declarat sec jurnaliștilor Kanal D: “Pictura nu este finalizată, indiferent de imaginile care apar în presă”.

pictura primar tomnatic

A doua reacție am înregistrat-o miercuri, când sursele noastre din Tomnatic ne-au furnizat o nouă fotografie făcută în biserică, în care – surprize, surprize! – în jurul primarului Stoian Vasiu apăreau mai multe personaje, chipuri anonime, iar sub imaginea bisericii figura acum și textul “Ctitorii Bisericii Ortodoxe Tomnatic cu hramul <Nașterea Maicii Domnului>, consiliul local și comunitatea”. Au început, de asemenea, să apară și zvonuri care susțineau că există mai multe picturi în biserică, cu primarul pe post de ctitor…

poza noua primar si oameni

În discuția pe care am purtat-o luni, l-am întrebat textual pe domnul primar Stoian Vasiu – “Apar cu chipurile consilierii locali și viceprimarul?” -, iar răspunsul dumnealui a fost: “Nu, nu puteam să punem 30 de consilieri locali…”. Îl așteptăm pe primarul din Tomnatic să ne contrazică…

 

Primarul din Tomnatic, coleg între ale ctitoritului cu Ștefan cel Mare

Pasul următor a fost să-l contactăm miercuri la prânz pe vicarul eparhial Ionel Popescu (foto), pe care l-am întrebat cine mai trebuie să apară în pictura respectivă.

ionel popescu

A rezultat următorul dialog:

“- Până sâmbătă la ora 12 veți primi toate amănuntele și explicațiile legate de această așa-zisă pictură.

– De ce sâmbătă și nu acum?

– Pentru că pictorii lucrează când pot, când nu pot, nu lucrează, sunt plecați, nu sunt plecați, mai au și alte lucrări de finalizat, ei vor să plece în Grecia…

– Domnul primar mi-a spus că așa este rânduiala bisericească, să fie trecuți ctitorii pe pereții bisericii, dar întrebarea mea…

– Așa este și, dacă mergeți la bisericile monument istoric din Țara Românească, Moldova, veți vedea domnitorii români, familiile boierești pictate și admirate de toți oamenii de pe planetă care vizitează aceste biserici… Așa este rânduiala…

– Nu cred că puteți pune semnul de egalitate între un primar care reprezintă un partid politic și domnitorii Țării Românești.

– Eu n-am spus că primarul este pictat sau nu este pictat…

– Ctitorul este acela care, din banii personali, din buzunarul propriu, donează către biserică și ajută la ridicarea unei biserici, or domnul primar Stoian Vasiu a folosit banii comunității și bani de la guvern… Eu vreau să vă întreb unde scrie în documentele bisericești că primarul care alocă fonduri din bugetul localității poate fi considerat ctitor al bisericii ridicate cu acele fonduri.

– Eu doar vă spun că în rânduielile bisericești, de secole, există această cutumă…

– Am înțeles, dar avem o percepție diferită asupra termenului de ctitor, ctitorul fiind cel care dă bani personali, nu banii altuia.

– Ctitorul este cel care pune umărul la ridicarea unui lăcaș de cult.

– A pune umărul în mod metaforic sau în mod fizic?

– Și fizic, și material.

– Păi domnul primar n-a pus umărul nici fizic, nici material.

– Mi se pare normal ca orice ctitor care a zidit, a ridicat împreună cu obștea o biserică să fie amintit sau pictat în biserică. Așa este rânduiala bisericii, n-am făcut-o eu.

– Dar noi vorbim acum de a ridica o biserică la modul fizic sau de a ridica prin faptul că și-a pus semnătura pe acel document în care scria că se virează banii din bugetul local pe construirea bisericii? Deci simpla semnătură a unui primar care folosește banii din bugetul local sau național este suficientă ca să fie trecut ctitor?!

– Dacă acest primar nu ar fi avut credință în Dumnezeu și nu ar fi avut dragoste față de biserică, nu și-ar fi pus semnătura pe nici un document ca să ridice acea biserică. Aici este problema. Omul este un om credincios, un om cu frica lui Dumnezeu și, fără voința lui și fără voința consiliului local, biserica nu se ridica, indiferent de unde veneau banii.

– Aveți o definiție a ctitorului într-un document bisericesc?

– Sigur că există.

– Vă rog frumos să îmi trimiteți definiția ctitorului așa cum apare ea într-un document bisericesc.

– Bine.

– Vă mulțumesc!”.

Și, într-adevăr, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Banatului ne-a trimis pe WhatsApp, după nici o oră, două fotografii: una cu coperta unui Dicționar Enciclopedic de Cunoștințe Religioase și alta cu definiția “ctitorului” publicată în pagina 122 din respectiva lucrare: “cel care a zidit, a pictat sau a restaurat din temelii o biserică, un edificiu religios”.

L-am contactat imediat, tot pe WhatsApp, pe părintele Ionel Popescu: “Și ce anume a făcut primarul Stoian Vasiu din ceea ce scrie în definiție? A zidit, a pictat sau a restaurat din temelii biserica din Tomnatic?”.

După jumătate de oră, fiindcă n-am mai primit nici un răspuns, i-am trimis următorul mesaj interlocutorului nostru:

“Din definiția pe care mi-ați prezentat-o rezultă în mod indubitabil că primarul Stoian Vasiu NU este ctitor al bisericii din Tomnatic. Vă mulțumesc mult pentru ajutor, o zi frumoasă!”.

La câteva ore după dialogul nostru cu vicarul eparhial Ionel Popescu, am intrat în posesia unei noi poze făcute la fața locului, din care, de această dată dispăruse omul cu frica lui Dumnezeu, colegul de ctitorit al lui Ștefan cel Mare, recte primarul Stoian Vasiu, în locul său rămânând doar chipurile anonime alături de mitropolit.

pictura fara primar

Următorul sezon din “Las Fierbinți” se poate turna liniștit la Tomnatic…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Lovitură de teatru la Tomnatic: a dispărut primarul de pe pereții bisericii și au apărut enoriașii!

  1. Cipriane, oamenii Bisericii, adică, vicarul si altii, sunt mulțumiți ca se face, in mintea lor, primarul si acolitii locali ai acestuia sunt văzuți asemeni boierilor, baronilor de pe vremuri. Ca doar si aceia s-au înavuțit tot din urma săracilor jecmaniti… Asa ca la vremuri noi, metehne vechi mioritice…Felicitări pentru articol. Grozav oricum.

  2. Trebuie sa i intelegem , atunci cand depun juramantul alesii locali se rup de realitate si traiesc in lumea lor , au impresia ca totul li i se cuvine doar lor si numai lor .

  3. Putregaiul pesedist poate fi vazut în toată scârbosenia lui în primaria Tomnatic. Până acum vreo trei ani, nici nu era drum de intrare in Tomnatic era o potecă, în schimb primatul are numeroase proprietăți acolo.

  4. Da,dar pe linga biserica oamenii acum au drumuri si podete la strata,au lumina in sat traiesc Mai civilizat nu are importanta apartenenta political,a primarului.Omul sfinteste local,personal nu-l cunosc cine este ,dar am ramas placut surprinsa in aceasta vara cind am trecut in drum spre casa,cum arata acum Tomnaticul,nu-l vazusem din 2005👍👍👍👍👎

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *