Locuitorii din zona Traian se opun proiectului de regenerare urbană al administrației Fritz

Locuitorii din zona Traian se opun proiectului de regenerare urbană al administrației Fritz

Locuitorii din zona Traian se opun proiectului de regenerare urbană al administrației Fritz

Planwerk Arhitectura și Urbanism, firma clujeană care are mai multe contracte cu Primăria Timișoara, a anunțat că a finalizat Studiul de Fezabilitate pentru reabilitarea zonei Piața Traian.

Despre asocierea Planwerk Arhitectură și Urbanism (lider) + Prodeco Arhitectură și Inginerie (asociat) în vederea realizării și implementării obiectivului de investiție, Renașterea bănățeană a dezvăluit, încă de pe 28 septembrie 2022, că s-a „autoplagiat” în SF-ul întocmit pentru zona Traian din Timișoara, studiu în care a copiat dintr-o documentație mai veche pe care arhitecții au făcut-o pentru un obiectiv din Cluj-Napoca.

Iar autoplagierea s-a făcut pe bani mulți, mai exact pe 300 000 de euro, bani plătiți cu generozitate de către Primăria Timișoara (Arhitecții lui Fritz s-au autoplagiat în proiectul de 300.000 de euro prin care promit să revoluționeze zona Pieței Traian! ).

Gafele primăriei au început săptămâna trecută, când anuntul municipalității legat de încheierea întocmirii documentației a venit însoțit de imagini “împrumutate” din proiecte ale unor orașe din Suedia și Ungaria, care ar fi ilustrat modificările ce au fost operate în SF, după ce, susțin cei din primăriei, a fost completat cu recomandări și sugestii primite de la cetățenii care locuiesc în zona Pieței Traian, plus o erată și un alt set de fotografii, complet diferite de cele trimise inițial.

Chiar dacă Primăria Timișoara s-a făcut de râs, făcând publice pozele furate și niște greșeli, instituția a aruncat vina pe firma de proiectare, deși municipalitatea a girat dezinformarea publicului cu plagiatul trimis inițial.
Rectificările au venit de abia după ce presa s-a sesizat și au apărut articole critice pe subiect.

O altă problemă a apărut însă, din cauză că primăria susține că a ținut cont de părerea oamenilor și ar fi inclus observațiile și sugestiile locuitorilor din zona Traian. Lucru care se dovedește a fi o nouă minciună.

Mirecuri, 18 octombrie 2023, am primit la redacție o adresă privitoare la opoziția locuitorilor la proiectul de Regenerarea Urbană a Pieței Traian în forma actuală”, însoțită de un tabel de semnături, cu nume și prenume în clar, de la 34 de riverani și locatari din zona vizată.

În plus, coordonatorul acțiunii civice, Cătălin Gheorghiu, a menționat că e vorba de mult mai mulți oameni nemulțumiți de planurile primăriei și că acțiunea de strângere de semnături este în plină desfășurare.

“Având în vedere eminența dezbaterii în Consiliul Local a acestui subiect, consider oportun să vă aduc la cunoștiință poziția locuitorilor din zonă față de acest proiect în forma lui actuală.

Având în vedere că feedback-ul e focusat pe zona Piața Romanilor și cu densitatea populației din zonă, poziția este destul de categorică.

Mai aștept semnături, am distribuit anexele să fie semnate și acum le colectez, când le-am adunat, venim să depunem originalele la primărie”, a transmis Cătălin Gheorghiu, organizatorul acțiunii, într-un email transmis și presei, dar în primul rând primarului Dominic Fritz, viceprimarilor și consilierilor locali din CL Timișoara.

“Având în vedere consultarea publică din data de 10 Octombrie și data de 24 Octombrie ora 17.30, prin care a fost dezbătută tema proiectului DALI – „Regenerare Urbană”, vă transmitem alăturat tabelul nominal ce conține semnăturile riveranilor și a proprietarilor de imobile din Timișoara zona Traian, mai precis Piața Romanilor, care își exprimă și pe această cale dezacordul cu privire la propunerile expuse la această consultare publică privitoare la această piață.

În primul rând deplângem intervalul scurt de consultare, 30 de zile de la prezentarea proiectului, având în vedere că perioada de răspuns maximă la o solicitare este de 30 de zile.

Deplângem și atitudinea primăriei la consultare, aceasta nefiind interesată să consulte populația interesată ci să prezinte proiectul, realizând în mod formal consultarea publică.

Nu în ultimul rând, până la prezentarea proiectului, nici o informație relevantă publică nu a fost accesibilă, situație continuată până în ziua de azi. Planul de regenerare nu este reprezentat de 6 planșe frumoase, acesta ne afectează viețile și munca noastră, noi trăim aici.

Privitor la proiect:

– Proiectul nu satisface nevoile cetățenilor din P-ța Romanilor, care de altfel nu au fost consultați sau le-au fost ignorate părerile.

– Modificările din proiect sunt peste exigențele unui proiect de reparații care face subiectul unui DALI. Sunt mai mult lucrări de construcții.

– Tema de proiectare nu este respectată, “dezvoltarea și stimularea activității economice prin încurajarea structurilor de afaceri în zona de intervenție vizată”. Lipsa unui soluții de a rezolva traficul (deja cu probleme) și locurile de parcare, aceste aspecte în mod sigur nu stimulează nici o activitate de afaceri.

– Nu există niciun plan clar și coerent pentru asigurarea obligațiilor de servitute.

– Nu se tratează problema traficului auto ocazional, legat de liceu și catedrală, unde este drenat și reduce capacitate de parcare temporară.

– Blochează accesul turiștilor cu autocare în zonă, deși se afirmă că “pune in valoare potențialul …“

– Nu sunt reflectate realitățile din teren, demografia, structura de vârstă a populației, relativ puțin densă și îmbătrânită;

– Nu există nicio mențiune despre mentenanța construcțiilor, de la bolarzi la fântâni arteziene.

– Nu ia în considerare CF-urile problematice din zonă, care blochează orice lucrare de la renovare la acest fel de proiecte.

Considerăm că expunerea proiectului înregistrează o serie de disfuncționalități, în principal nefiind realizat un studiu temeinic, inainte de a proceda la proiectarea și propunerea de refacere a acestei zone, astfel încât considerăm că acesta ar trebui revizuit având în vedere atât dezvoltarea urbană cât și nevoile concrete ale cetățenilor”, se arată în adresa intitulată “Opoziție față de proiectul DALI – „Regenerare Urbană”, trimisă de locuitorii din cartier, edililor și consilierilor locali.

Locuitorii din zona Traian continuă campania de strângere de semnături și cer consilierilor locali și șefilor din Primăria Timișoara să țină cont de observațiile și dolenațele lor, eventual printr-o nouă dezbatere, prin promovarea unei noi hotărâri de consiliu local și prin refacerea proiectului în funcție de doleanțele și de realitățile de zi cu zi prezentate de ei autorităților locale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Locuitorii din zona Traian se opun proiectului de regenerare urbană al administrației Fritz

  1. niste rahaturi de randari in care se ‘planteaza’ catva pomi si culmea in ultima imagine se demoleaza si refugiul statie de tramvai. Asta de imbunatatire in bataie de joc fata de cetatean si banul public

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *