Arhitecții lui Fritz s-au autoplagiat în proiectul de 300.000 de euro prin care promit să revoluționeze zona Pieței Traian!

Arhitecții lui Fritz s-au autoplagiat în proiectul de 300.000 de euro prin care promit să revoluționeze zona Pieței Traian!

La doi ani fără o zi de la câștigarea la pas, în 27 septembrie 2020, a alegerilor locale, primarul Dominic Fritz a avut parte de o aniversare cu scântei. Ieșit din bula virtuală întreținută de aplaudacii din partid, neamțul care conduce revoluția bunei guvernări în Timișoara a constatat luni seară, într-un mod lipsit de menajamente, că oamenii nu suportă să fie mințiți, să fie luați de proști. Așa cum s-a întâmplat în cazul deja mult discutatului proiect de regenerare urbană a zonei Traian.

Promisiuni de primăvară

În 21 aprilie 2022, Dominic Fritz anunța, pe pagina personală de Facebook, acolo unde se simte ca peștele în apă, că a vizitat toată zona Traian împreună cu proiectanții, cu care a convenit ca “cetățenii care locuiesc aici, lucrează în această zonă sau au copiii la școlile de aici, de exemplu la Liceul Shakespeare, să fie implicați încă din etapa de proiectare și să transmită sugestiile”.Au trecut cinci luni de la acea promisiune ilustrată cu instantanee surprinse la vizita de lucru, iar cât de mult au fost implicați cetățenii simpli din cartier în etapa de proiectare s-a văzut la evenimentul de luni seară, din incinta Palatului Ștefania. Eveniment care, credem noi, urma să se desfășoare după alt scenariu, dar vom aborda acest subiect într-un viitor articol.
Arhitecții lui Fritz s-au autoplagiat în proiectul de 300.000 de euro prin care promit să revoluționeze zona Pieței Traian!

O remarcă genială

A doua zi după întâlnirea abruptă dintre primar și locuitorii din zonă, pe platforma decidem.primariatm.ro, s-a dat startul culegerii impresiilor cetățenilor interesați de proiectul de regenerare urbană. Unul dintre utilizatorii platformei, Tiberiu, a postat următorul comentariu:

“Nu am auzit nimic despre un studiu de trafic. Restricționarea navetismului urban prin Piata Traian duce la transferul acestuia pe inelul 3 de circulație unde va intra în conflict cu transportul public prin creșterea traficului rutier motorizat pe acest tronson și ocuparea liniei cale de tramvai care se află în carosabil. Blocarea tramvaielor în trafic NU este sustenabilă pentru transportul public și nici pentru cetățeni”.

Lui Tiberiu îi răspunde un alt utilizator al platformei, Ciobanu Alin Marcel (foarte probabil este vorba despre tânărul userist care i-a acuzat pe Dominic Fritz și pe Ruben Lațcău de lipsă de transparență, chiar pe grupul intern de Facebook al USR Timiș, așa cum v-am relatat în primul articol publicat pe acest subiect): “Nu doar că n-ai auzit, dar nu s-a spus nimic. Mai mult, în descrierea situației existente / listarea principalelor disfuncționalități avute în vedere, subiectul traficului nu este menționat în nici un fel. Vezi secțiunea „Situația existentă” disponibilă aici: https://decidem.primariatm.ro/processes/ConsultareTraian22.

Și unele dintre problemele menționate sunt luate din cărți <suprafețe carosabile supradimensionate, delimitate și organizate deficitar, care conduc fie la viteze mari de deplasare, fie la parcarea nereglementată>. Nimeni nu circulă cu viteză prin zona Pieței Traian pentru că starea căilor de rulare este extrem de proastă și nu permite asemenea comportamente, chiar dacă ar exista intenții”. Genială observație! Orice timișorean știe că nu poți șofa cu viteză în zona Pieței Traian, n-ai cum!

Varză a la Cluj

Contrariați de aberația emisă de arhitecți, am inserat în caseta de căutare de pe Google pasajul menționat de Alin Ciobanu și, în aproximativ trei secunde, am lămurit misterul.

Ei bine, proiectanții lăudați de Dominic Fritz n-au luat din cărți disfuncționalitățile pe care cică le-ar fi sesizat la fața locului, ci le-au preluat cu copy-paste dintr-o documentație similară, realizată tot de ei, în toamna trecută, la Cluj-Napoca: “Reamenajarea zonei Piața Mărăști și a străzilor adiacente, construire parking subteran”. Pasajul depistat de noi ca fiind autoplagiat nu este singurul, așa cum se poate observa cu ochiul liber din compararea datelor postate pe platforma decidem.primariatm.ro, la secțiunea “Regenerare urbană – zona Piața Traian”, cu pasajele din documentația aceluiași proiectant publicată pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca.

 

Disfuncționalități, respectiv, obiective de amenajare copiate literă cu literă din proiectul făcut în Ardeal, în condițiile în care cele două zone, cea a Pieței Mărăști din Cluj și cea a Pieței Traian din Timișoara, nu doar că nu seamănă, dar sunt absolut contrastante!

Dai un ban, dar stai în față

În 25 februarie a.c., aflam de pe site-ul www.primariatm.ro că serviciile de proiectare și asistență tehnică din partea proiectantului Asocierea Planwerk Arhitectură și Urbanism (lider) + Prodeco Arhitectură și Inginerie (asociat) în vederea realizării și implementării obiectivului de investiție <Regenerare urbană-Zona Piața Traian> vor costa 1.279.663 lei fără TVA, finanțarea urmând să fie făcută cu fonduri europene. Ca o paranteză, firma clujeană Planwerk lucrează de 12 ani la noul Plan Urbanistic General al Timișoarei, în baza unui contract semnat în octombrie 2010 cu primăria, în valoare de circa 450.000 de euro.

Dacă aveți impresia că prețul proiectului de regenerare urbană din Fabric este unul piperat, să știți că nu vă înșelați, fiindcă gospodarul neamț din fruntea Timișoarei ne-a anunțat încă din 30 septembrie 2021 că, dacă vrei ceva Zeiss, plătești! Dai un ban, dar stai în față! Să-i dăm cuvântul lui Dominic Fritz:

“Mă bucur să pot anunța că schimbăm regulile jocului și în atribuirea contractelor publice prin punctarea suplimentară a calității și excelenței. Nu mai este suficient prețul cel mai scăzut pentru atribuirea unui contract care va schimba fața întregii zone pentru următoarele decenii. Nu ne mai mulțumim cu <ieftin>, pentru că lucrările ieftine s-au dovedit, în timp, extrem de scumpe. Vrem alături de noi, profesioniști de excepție, care au demonstrat că înțeleg că orașele se schimbă prin calitatea lucrărilor”.

Atât de iscusit s-a dovedit a fi domnul primar în a schimba regulile jocului, încât profesioniștii de excepție l-au lăsat în ofsaid…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Arhitecții lui Fritz s-au autoplagiat în proiectul de 300.000 de euro prin care promit să revoluționeze zona Pieței Traian!

  1. 300,000 euro platiti pentru copypaste. Si cand te gandesti ca nu au fost in stare de peste 10 ani, aceeasi firma, pe 500,000 euro sa termine PUG. Tare rau. Nu inteleg cum de au fost acceptati??? Sau le mai trebuie niste bani de sifonat …

  2. Asta da investigație de jurnalist!!! Nici nu vreau sa ma gândesc ce va urma și cât va avea DNA de lucru după plecarea lui Fritzi. Nici nu ști ce sa faci, sa razi sau sa plângi.

  3. Diletanti de la un capat la celalalt! Stiam ca primarul nostru nu ne va „dezamagi” nici de aceasta data si nu va reusi sa faca ceva cum trebuie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *