Liceul din Gătaia pierde o clasă

Fonduri pentru confortul termic al elevilor, într-un oraș din Timiș

Primăria orașului Gătaia a luat act cu surprindere și dezamăgire de recentele măsuri adoptate de Ministerul Educației Naționale prin care sunt suprimate mai multe clase de liceu la școlile de profil din teritoriu.

Prin această măsură, instituită prin Ordin de ministru și decizie a Inspectoratului Școlar Județean Timiș, Liceul Teoretic din Gătaia pierde în anul școlar 2019-2020 o clasă de liceu din trei, în condițiile în care toate cele trei existente au număr suficient de elevi.

În prezent, la Liceul Teoretic Gătaia funcționează trei clase a 9-a, cu un total de 67 de elevi. În urma desființării unei clase, rămân două clase cu 28 elevi fiecare și un deficit de circa 30 de locuri.

La Liceul Teoretic din Gătaia învață mai bine de 20 de elevi din mai multe unități administrativ teritoriale (UAT-uri) învecinate cum ar fi Măureni, Birda sau Jamu Mare.

„Vreau să trag un semnal de alarmă, pentru că această măsură nu face decât să încurajeze abandonul școlar. Părinții elevilor care nu vor mai avea loc la liceul nostru nu au posibilitatea financiară să îi trimită la Timișoara sau în alte localități”, a declarat primarul orașului Gătaia, Raul Cozarov.

„Aici, măcar au o șansă să fie școlarizați, să aibă mai mult de opt clase. Le este încălcat dreptul constituțional la educație”, mai spune acesta.

Deși Primăria Gătaia a trimis un memoriu către Inspectoratul Școlar Județean Timiș, nu a primit încă un răspuns. Primăria a cerut explicații pentru această măsură, arătând că la Gătaia nu se impunea desființarea unor clase, atâta vreme cât numărul de elevi este mai mult decât acoperitor.

Nemulțumirea administrației locale din Gătaia este cu atât mai mare cu cât primăria derulează două proiecte destinate îmbunătățirii infrastructurii școlare din localitate, unul finanțat prin Programul Operațional Regional, cu fonduri europene, și unul prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

„Este o măsură a Guvernului în contradictoriu cu interesele elevului, care se va dovedi ineficientă. Este atât de nedreaptă și ne ridică semne de întrebare dacă noi ca administrație locală mai are rost să ne zbatem să atragem fonduri, când de fapt tot ce se dorește este alungarea elevilor din școli. Pentru ce mai facem investiții în licee dacă tot ce se dorește este descurajarea elevilor care vor să urmeze un liceu?”, a conchis primarul Raul Cozarov.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Liceul din Gătaia pierde o clasă

  1. V_ati intrebat daca unul din aceasta clasa va lua bacalaureatul ? Dar cum spune Primarul vor ramine nescolarizati ca oricum mintea lor e de cls 4 daca mai fac inca 4 clase va fi de cls 5 ,ar fi bine sa le dea si bursa

  2. In nici o unitate de invatamint din Romania, nu este interesul elevului pus pe primul loc. Doar banii. Cit mai multe economii in detrimentul calitatii. De asemenea, li s-a dat prea mult nas elevilor, unii dintre ei au devenit niste putori de neimaginat, cu complicitatea parintilor de cele mai multe ori. Cadrele didactice nu sunt respectate, citeodata se fac presiuni asupra unora ca anumiti elevi sa promoveze anul scolar, desi in cursul anului au foarte multe absente sau nu pot trece pragul notei 3. Oare cind se va pune o lege pe bune? Cei care o merita – trec, iar cei care nu o merita, sa repete clasa pina la adinci batrineti. Cu observatia ca de la primul an de repetentie, scoala sa fie pe baza de taxa. Atunci poate se vor trezi si parintii odraslelor care fac numai probleme in scoli.

  3. Nu-i de mirare, în clasa a9 se desființează și în clasa a 4 se înfintiaza o clasa… Nu se mai trezește nimeni la realitate🤬🤬🤬.
    Îi doare drept în 🤬🤬🤬🤬 de copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *